اوراق خزانه اسلامی؛ سودآوری با حداقل ریسک
- ۲۷ دی ۱۳۹۵
- Agah
- ۱۰۴ نظر
- ۳۲۲۹۶ مشاهده

همواره دولتها بر اساس فعالیتهای خود مبالغی را به پیمانکاران بدهکار هستند؛ گاهی از مواقع این بدهکاریها تا اندازهای زیاد است که دولت توان پرداخت آنها را در مدت زمان کوتاهی ندارد و برای پرداخت آن نیاز به مدت زمان بیشتری دارد؛ این موضوع باعث شده برگه بهاداری تحت عنوان اوراق خزانه اسلامی برای پرداخت بدهیهای دولت ایجاد شود. بر اساس اسناد خزانه اسلامی، خزانهداری کل وزارت امور اقتصادی و دارایی، اوراق بهاداری بانام یا بی نام با بهای اسمی معین و بدون کوپن سود با سررسیدهای حداکثر تا سه سال منتشر میکند که در قبال بدهیهای مسجل بخش دولتی و با توافق بستانکاران بهصورت تنزیلی (با کسر از بهای اسمی)، اوراقی در اختیار خریداران آن قرار میگیرد. اینکه اسناد خزانه اسلامی چه کاربرد و ویژگیهایی دارد و چه افرادی میتوانند از آن سود ببرند، بهانهای شد تا در این مطلب نگاهی به اوراق خزانه اسلامی داشته باشیم.
معنا و مفهوم
به صورت کلی اسناد خزانه اسلامی، ابزاری مالی است که مبتنی بر بدهی دولت به نظام بانکی، ذینفعان و تأمینکنندگان منابع بوده و بهوسیله خزانهداری کل وزارت امور اقتصادی و دارایی منتشر میشود؛ به این معنا که دولت میتواند با انعقاد قراردادهای مربوط به مبادلههای واقعی، اوراق بهادار خزانه را برای سررسید معین در اختیار بانکها، پیمانکاران پروژههای کوتاهمدت یا تأمینکنندگان نیازهای جاری و بهطورکلی طلبکاران دولت قرار دهد و از این راه نیازها و هزینههای جاری و کوتاهمدت خود را تأمین مالی کند. به عنوان نمونه دولت در محاسبات خود پذیرفته که مبلغی بدهی به پیمانکاران دارد، اما در حال حاضر توان پرداخت آن را ندارد؛ از طرفی معتقد است تا شش ماه دیگر نیتواندبدهی خود را پرداخت نماید. با توجه به این موضوع، روی یک برگه بهادار مشخص میشود که دولت به موجب این برگه سه میلیارد بدهی به پیمانکار الف دارد و آن را در ۳۰ بهمن ٩۵ پرداخت خواهد کرد. به این برگه که در مثال بالا اشاره شد، اوراق خزانه اسلامی میگویند. در این میان، پیمانکار الف میتواند تا آخر ۳۰ بهمن صبر کند و کل پول را بگیرد یا این برگه بهادار (همانند چک) را در بازار سرمایه زودتر اما به قیمتی کمتر از سه میلیارد بفروشد؛ به این فرآیند نیز عرضه اوراق خزانه در بازار ثانویه میگویند.
در ایران، بانک مرکزی ضامن است که اگر دولت به هر دلیلی بدهی را نپرداخت، بانک مرکزی بدهی را پرداخت خواهد کرد؛ این موضوع تضمینی برای خریداران اوراق خزانه و پیمانکاران محسوب میشود. در صورتی که دولت توان پرداخت وجه اسناد خزانه را نداشته باشد، پرداخت آن توسط بانک مرکزی به معنای استقراض غیرمستقیم دولت از بانک مرکزی خواهد بود و پایه پولی کشور افزایش یافته و منجر به تشدید تورم خواهد شد.
نماد اوراق خزانه
اوراق اسناد خزانه اسلامی به اوراق اخزا یا سخا معروف هستند. نماد این اوراق همراه با عددی بیان میشود که نشانگر سررسید آن است. به عنوان نمونه سررسید اسناد “خزانه اسلامی۹۵۰۹۰۹” در تاریخ ۱۳۹۵/۰۹/۰۹ است.
ویژگی اسناد خزانه
اسناد خزانه مرسوم در دنیا توسط دولت به رقمی کمتر از قیمت اسمی به خریداران فروخته شده و از منابع مالی حاصل از فروش، بدهیهای دولت پرداخت میشود. اما به دلیل اشکالات فقهی وارد بر این روش، دولت جمهوری اسلامی ایران، این اوراق را صادر و به شکل مستقیم به طلبکاران غیر دولتی واگذار میکند. دارنده اوراق در صورت نیاز به وجه نقد، این اوراق را در بازار ابزارهای نوین مالی فرا بورس ایران به فروش میرساند.
به علت ضمانت موجود برای اوراق خزانه، معمولاً این اوراق از بالاترین درجه اعتباری برخوردار است. به عنوان مثال درجه اعتباری آنها در آمریکا AAA است.
درجه اعتباری AAA بیانگر بالاترین کیفیت اعتباری بوده و زمانی استفاده میشود که کمترین ریسک اعتباری برای یک سرمایهگذاری وجود دارد. کاربرد آن زمانی است که توانمندی فوقالعادهای در ایفای به موقع تعهدات وجوددارد.
مزایای اسناد خزانه
اوراق خزانه اسلامی مزایای مختلفی را برای دولت، پیمانکاران و خریداران به همراه دارد.
تصفیه بدهیهای دولت و تسریع در پرداخت آن به پیمانکاران تامین کسری بودجه دولتابزاری مؤثر برای بانک مرکزی در اجرای سیاست پولی و تنظیم حجم نقدینگی
سود بدون ریسک برای خریداران اوراق خزانه (این موضوع مزیت بسیار مناسبی برای فعالان بازار سرمایه است؛ چون می توانند در مدت زمانی معلوم با سود مشخصی همراه شوند و سرمایه آنها نیز با تهدیداتی مواجه نمیشود.) قرارگرفتن در اولویت تعهدات دولت (بزرگترین دغدغه فعالان بازار سرمایه درخصوص اسناد خزانه اسلامی، عدم ایفای تعهدات دولت در زمان سررسید است؛ برای رفع این نگرانی، دولت به این بدهی اولویتی همردیف حقوق و مزایای کارکنان خود داده و به عنوان بدهی ممتاز دولت در نظر گرفته میشود.) ضمانت پرداخت مبلغ اسمی از سوی خزانهداری کل کشور (خزانهداری کل کشور نیز موظف است پرداخت مبلغ اسمی اسناد خزانه اسلامی را در سررسید اوراق تعهد کند.) قابلیت نقد شوندگی بالا (به این معنا که چون حجم معاملات در فرابورس بالا است، دارندگان این اوراق میتوانند در هر زمان نسبت به فروش اوراق خود در بازار اقدام کنند). معافیت مالیاتی
تفاوت اسناد خزانه اسلامی با سایر اوراق بهادار
تفاوت عمده این اسناد با سایر اوراق بهادار، در سررسید آن و پرداخت سود است. این اوراق عموماً سررسیدی کمتر از یک سال داشته و اغلب سررسیدشان به صورت ۴، ۱۳، ۲۶ و ۵۲ هفتهای است. اسناد خزانه اسلامی بدون سود بوده و هیچگونه پرداخت میان دورهای تحت عنوان سود نخواهند داشت و سرمایهگذاران از مابهالتفاوت قیمت خرید اوراق و ارزش اسمی دریافتی آن در سررسید، منتفع خواهند شد. دارندگان اوراق، مبلغ اسمی را در سررسید از دولت دریافت میکنند.
پرداخت مبلغ اسمی اسناد خزانه اسلامی در سررسید
سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، وجه مورد نیاز برای بازپرداخت ارزش اسمی اوراق را با توجه به زمان سررسید، از طریق خزانهداری کل کشور به بانک عامل منتقل میکند. شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، بر اساس اطلاعات آخرین دارندگان اسناد خزانه اسلامی، ارزش اسمی اوراق را از طریق بانک عامل به حساب دارندگان مذکور واریز خواهد کرد.
انتشار و فروش اسناد خزانه اسلامی
وزارت امور اقتصادی و دارایی به نمایندگی از دولت، اسناد خزانه اسلامی را از محل ردیف بودجه اختصاص یافته، منتشر میکند. دستگاههای ذیربط نیز بر اساس بودجه اختصاص یافته و اولویتبندی، لیست پیمانکاران طلبکار از دولت را به بانک عامل معرفی خواهند کرد. بعد از احراز هویت و اخذ اطلاعات لازم توسط بانک عامل، لیست پیمانکاران به فرا بورس ایران اعلام خواهد شد. سپس حداکثر ظرف ۱۰ روز کاری، اطلاعات در سامانه معاملات ثبت شده و پیمانکاران میتوانند نسبت به فروش اسناد خزانه اسلامی در بازار ابزارهای نوین مالی فرا بورس ایران اقدام کنند. پیمانکارانی که برای تأمین منابع مالی خود نیاز به وجه مالی داشته باشند، میتوانند اوراق خود را از طریق یکی از کارگزاران عضو فرابورس ایران به قیمت روز در بازار فرا بورس ایران به فروش برسانند. اسناد خزانه اسلامی به صورت الکترونیکی منتشر میشود و در سامانههای معاملاتی بازار سرمایه به صورت الکترونیکی به پیمانکاران تخصیص مییابد. در سررسید اسناد خزانه اسلامی، خزانهداری مبلغ اسمی اوراق را به حسابی نزد بانک عامل واریز میکند. پس از آن شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، مبلغ اسمی را به شماره حساب بانکی دارندگان اوراق واریز خواهد کرد بنابراین اعلام شماره حساب و شبای بانکی دارندگان اوراق به کارگزار ضروری است.
قیمت اسناد خزانه اسلامی
قیمت این اوراق با در نظر گرفتن دو عامل نرخ سود مورد انتظار بازار و فاصله تا سررسید اوراق تعیین میشود. به عنوان نمونه قیمت اوراق، در شرایطی که ۱۸۲ روز تا سررسید باقی مانده و نرخ بازده مورد انتظار بازار ۲۱ در صد است، به روش زیر محاسبه میشود:
بنابراین هرچه به سررسید نزدیک میشویم، قیمت اسناد خزانه اسلامی به قیمت اسمی آن نزدیکتر میشود. علاوه بر این، با افزایش نرخ بازده مورد انتظار بازار، قیمت بازاری اسناد خزانه اسلامی کاهش خواهد یافت.
قیمت بازاری اسناد خزانه اسلامی در بازار سرمایه، با مکانیزم عرضه و تقاضا مشخص خواهد شد. این مکانیزم در عرضه اولیه به یکی از دو روش ثبت سفارش و حراج مشخص می شود. در روش ثبت سفارش، قیمتهای وارده توسط خریداران به صورت مخفی خواهد بود و تعداد سفارشات وارده توسط خریداران مجموعاً میباید به میزان حداقل ۸۰ درصد حجم کل اوراق عرضه شده باشد. ضمناً قیمتی که کشف میشود باید به گونهای باشد که در آن قیمت، حداقل ۸۰ درصد اوراق عرضه شده به فروش برسد. به عنوان نمونه در صورتی که ۸۰ درصد اوراق عرضه شده با قیمت ۷۲۰,۰۰۰ ریال مد نظر قرار گیرد، کسانی که قیمتهای بالاتری را برای خرید پیشنهاد کردهاند نیز این اوراق را با قیمت ۷۲۰,۰۰۰ ریال خریداری میکنند و کسانی که قیمتهای پایینتر را پیشنهاد دادهاند اوراقی دریافت نخواهند کرد. در روش حراج، قیمت در یک جلسه معاملاتی و بر اساس رقابت خریداران تعیین میشود. در این روش سفارش متقاضیان (خریداران) و عرضهکنندگان (فروشندگان) در یک بازه زمانی وارد سامانه معاملاتی میشود، پس از آن، بهترین قیمتهای خرید (بالاترین قیمتها) و بهترین قیمتهای فروش (پایینترین قیمتها) با یکدیگر منطبق شده و معامله انجام خواهد شد. در این میان قیمت این اوراق تحت تأثیر دو عامل تعیین نرخ سود مورد انتظار بازار و فاصله تا سررسید اوراق است. به عنوان نمونه، قیمت اوراق در شرایطی که ۶ ماه تا سررسید باقی مانده و نرخ بازده مورد انتظار بازار ۲۱ درصد است، به روش زیر محاسبه میشود:
بازده حاصل از خرید و نگهداری اسناد خزانه اسلامی
به منظور آشنایی با نحوه محاسبه نرخ بازده نگهداری اسناد خزانه اسلامی تا سررسید و همچنین مقایسه بازده این اوراق با سایر اوراق تأمین مالی، میتوان نرخ بازده اسناد خزانه به صورت روزشمار و به شکل زیر محاسبه میشود:
F: قیمت اسمی
P: قیمت خرید
T: تعداد روزهای سال (۳۶۵)
N: تعداد روزهای باقیمانده تا سررسید
برای ثبت نام در دوره مبانی سرمایه گذاری موفق در بورس کلیک نمایید:
جمعبندی
فعالان بازار سرمایه در صورتی که قصد سرمایهگذاری مطمئن و بدون ریسک را در بازار سرمایه داشته باشند، میتوانند بر روی اسناد خزانه اسلامی سرمایه گذاری کنند تا از این طریق در مدت زمانی مشخص با سودآوری مناسب و مشخصی همراه شوند. شاید نگرانی برخی از فعالان بازار سرمایه در عدم نقدشوندگی این اسناد باشد اما با توجه به تضمین بانک مرکزی مبنی بر پرداخت آن، این نگرانی نیز حل شده و فعالان بازار سرمایه با خیالی آسوده میتوانند به سرمایه گذاری در این اوراق بپردازند.
با توجه به اینکه کاهش ریسک پرتفو علاوه بر خرید اوراق اخزا به مدیریت سرمایهگذاری نیز بسیار مرتبط است، لذا کارگزاری آگاه خدمتی با عنوان مدیریت پرتفوی یا سبدگردانی را به سرمایهگذارا حقیقی و حقوقی ارائه میدهد. برای اطلاعات بیشتر میتوانید ضمن تکمیل فرم زیر، مطلب سبدگردانی معاملات اوراق بهادار در کارگزاری آگاه را نیز مطالعه نمایید.
سلام
لطفا در مورد اوراق دیگر مثل صایتل هم یکسری توضیحاتی بدید.
البته بیشتر منظورم صکوک هست، یک مقدار در موردش خوندم ولی گنگ بود
صکوک اجاره رایتل هم صود ۲۱ درصد داره، به طور کلی اخزا بهتره یا مثلا همین رایتل/صایتل؟
پیشاپیش متشکرم
سلام
دوست گرامی برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص صکوک می توانید به مطلب "اوراق قرضه اسلامی (صکوک) و انواع آن" مراجعه فرمایید.
در صورتیکه با ابهامی مواجه شدید می توانید سوال خود را در زیر مطلب مطرح فرمایید.
همچنین یکی از تفاوت های اصلی اوراق اجاره رایتل با اوراق خزانه اسلامی اینست که صایتل پرداخت سود ماهانه دارد ولی اخزاء تقسیم سود ندارد و دارنده اوراق، در تاریخ سررسید اصل پول بهمراه سود آن را دریافت می نماید.
سلام و درود
سودش چند درصد است؟
سلام
سود هر کدام از اوراق به قیمت خریداری و فاصله زمانی تا سر رسید بستگی دارد. برای محاسبه درصد سود میتوانید اینجا را کلیک کنید.
سلام
من همیشه این سوال تو ذهنم هست سودی که از طریق بورس به شکل های مختلف به دست میاد حلال هست یا خیر؟
سلام
دوست محترم ابزارهایی که در بورس در اختیار سرمایه گذاران است توسط کمیته فقهی سازمان بورس مورد تایید است. اما اگر در مورد ابزاری شبهه دارید و یا قصد موشکافی و بررسی شخصی در ساز و کار ابزارها دارید، پیشنهاد میکنیم علاوه بر مراجعه به مراجع فقهی، در مورد ساز و کار عقود اسلامی و هماهنگی ابزارهای مالی با آنها تحقیق و مطالعه بفرمایید. ساز و کار معاملاتی که مبتنی بر عقود اسلامی است از نظر شرعی مقبول است.
سلام
اطلاعات مفیدی بود ابزار مالی خوبی است ولی باید به این نکته توجه نمود که هر چه این اوراق در بازار بیشتر باشد کمتر کسی ریسک خرید سهم را به جان می خرد
با تشکر
با سلام اگر برای خرید اوراق اخزا همه اطلاعات و درصد سود مورد انتظار هنگام خرید برای من خریدار اوراق مشخص هست چرا مطلب رو با عنوان سودآوری با حداقل ریسک شروع کردین .؟ با توضیحاتی که شما فرمودین قاعدتا هیچگونه ریسکی وجود نخواهد داشت و در آخر باز خودتون اعلام میکنید خرید اوراق اخزا بدون ریسک میشه لطفا توضیح بدین که در نهایت خرید این نوع اوراق بدون ریسک هست یا با حداقل ریسک هست و اگر حداقل ریسک هایی دارد این تهدیدات و حداقل ها رو توضیح دهید با تشکر
سلام
دوست محترم عبارت "بازدهی بدون ریسک" علاوه بر اینکه در عمل ممکن نیست خلاف ماهیت ابزارها و عقود اسلامی است. در مورد این اوراق و سایر ابزارهای کم ریسک (همچون اوراق مشارکت و گواهی سپرده بانکی)، عبارت "بازدهی بدون ریسک" اشاره دارد به ریسک ناچیز، حداقل و قابل چشم پوشی.
سلام ببخشید اوراق خزانه را از بانک ها نیز میشود خرید یا خیر
سلام
خیر، این اوراق تنها قابل معامله در بورس است.
با تشکر از راهنمایی بسیار خوب کار گزاری آگاه
سلام از اطلاعات بالا سپاسگزارم ولی اگر از این اطلاعات بیشتر باز وتحلیل می کردید.....بهتر نبود؟
سلام
دوست گرامی کدام قسمت مطلب برای شما، مبهم است؟
باسلام میشه لطفا کف مبلغ و مراحل انجام کار رو هم بفرمایید و پرداخت سود به چه صورت است
سلام
مراحل انجام کار، مثل خرید سایر اوراق است.
کف قیمت هم با توجه به نرخ سود بانکی و نزدیک شدن به تاریخ سررسید و نیز با استفاده از فرمول های بیان شده در مطلب بدست می آید.
پرداخت سود نیز بدین صورت است که در تاریخ سررسید، نماد بسته می شود و مبلغ اسمی هر ورقه(۱،۰۰۰،۰۰۰ ریال) به حساب آخرین مالک (دارنده اوراق) واریز می گردد. بنابراین شما ورقه ای را که ۱سال پیش به قیمت ۸۰،۰۰۰ تومان خریداری کرده اید، در تاریخ سررسید ۱۰۰،۰۰۰ تومان به حساب شما واریز می گردد و درنتیجه ۲۵% سود عاید شما می شود.
سود پول به حساب کارگزاری واریز میشه یا به حساب بانکی صاحب اوراق؟؟؟؟
اگ به حساب بانکی کی باید شماره حساب بدیم؟؟
اصل پول بهمراه سود، به حساب بانکی دارنده اوراق واریز می گردد.
هنگام دریافت کدبورسی، شماره حساب خود را می توانید تعیین نمایید.
با سلام راهنماییهای ارایه شده بسیار مفید و ارزشمند میباشد . با سپاس
*تصفیه* بدهیهای دولت و تسریع در پرداخت آن به پیمانکاران
تسویه درسته.
سلام دوست گرامی
تصفیه به معنای صاف کردن؛ امری یا کاری را تمام کردن، است.
تسویه نیز به معنای مساوی کردن؛ برابر کردن؛ یکسان کردن، است.
بنابراین میتوان از هردو استفاده کرد و اشتباهی در این خصوص رخ نداده است. ممنون از دقتتون.
بنده ی سوال داشتم ؟
پیشنهاد خرید مبلغ هفتصد میلیون تومن اوراق به بنده شده در عوض فروش تجهیزات به یک ارگان
تاریخ سر رسید اوراق ۹۷/۰۵/۱۱ میباشد بنده سود اینو چه جوری حساب کنم
یا چه مبلغی باید کسر کنم ؟
سلام
ابتدا شما باید بدانید که نرخ این اوراق چند درصد هست و دوره های پرداخت سود هر چند ماه یکبار هست . در حال حاضر نرخ معامله اوراق خارج از بورس در حدود ۳% پائین تر از نرخ سود اوراق است.
سلام
کارمزد اوراق خزانه چقدره ؟با کارمزد اوراق مشارکت فرق داره؟
سلام
خیر، برابر با کارمزد خرید و فروش اوراق مشارکت است.
این اوراق تهدیدی واسه بازار کم جون بورس هستند،ولی خلاصه هستن،ممنون از آموزش های عزیزان
با سلام
با تشکر از مطالب آموزنده شما، سئوالی از خدمتتان دارم: اگر قبل از تاریخ سررسید، قصد فروش اوراق خزانه را داشته باشیم، مبلغ حاصل از فروش باز هم مستقیما به حساب فروشنده واریز میشود؟ یا مثل فروش سهام معمولی، مبلغ در حساب نزد کارگزاری واریز میشود؟
ابهام بعدیم این است که کارگزاری، ظرف چه مدتی شماره حساب خریدار را به شرکت سپرده گذاری اعلام میکند؟ بعنوان مثال اگر امروز تعدادی اوراق در حساب آنلاین خریداری کرده باشیم و هفته آینده آنرا بفروشیم، در این مدت شماره حسابمان به شرکت سپرده گذاری اعلام شده است؟
با تشکر فراوان از راهنمایی های شما
سلام دوست گرامی
۱- مبلغ حاصل از فروش اوراق پیش از تاریخ سررسید، به حساب معاملاتی(نزد کارگزار) واریز می گردد.
۲- در همان ابتدا که تقاضای کد بورسی می نمایید، اطلاعات شما نزد سازمان بورس و شرکت سپردهگذاری ثبت می گردد.
از پاسخگویی دقیق شما بینهایت سپاسگزارم.
در خصوص مورد دوم، بنده حدود از حدود ۱۰ سال پیش کد بورسی داشته ام، و چند ماه پیش، به دلیل اصلاح مشخصات، کد بورسی جدید را از طریق سپرده گذاری دریافت کردم. اما یادم نمی آید که تاکنون شماره حسابی به سپرده گذاری اعلام کرده باشم.
اما شماره حسابم نزد کارگزار موجود است. آیا کارگزاری آن را به شرکت سپرده گذاری اعلام میکند؟
چون تا به حال فقط سهام خریده ام و تجربه اوراق خزانه ندارم، نگران این موارد هستم.
بابت حوصله شما در پاسخگویی باز هم بسیار متشکرم.
سلام
در زمان اصلاح مشخصات، مواردی که نیاز به اصلاح دارد را شرکت سپردهگذاری از شما می گیرد، لذا شماره حساب شما، اگر تغییری نکرده باشد، همان شماره حساب قبلی باقی می ماند.
همچنین می توانید جهت اطمینان بیشتر، به کارگزار خود نیز درخواست دهید تا شماره حساب شما را بررسی کنند.
بابت راهنمایی ها و لطف بی دریغ شما، بی نهایت سپاسگزارم.
باسلام
خدمت شما بزرگواران
خواستم تشکر کنم از مطالب اموزشی که واقعا کامل بوده ودر نتیجه به جواب سوال ها رسیدم تقدیر وتشکر میکنم
درود بر شما
چه مطلب کاملی
خیلی ممنون
این وسط فقط پیمانکار متضرر میشه
دولت که کارش رو راه انداخته، مردمی هم که پول نقد دارن سودشون رو میکنن اما پیمانکاری که کاری رو با قیمت مشخص انجام داده به خاطره اینکه بدهی های خودش رو بده مجبوره اسنادش رو زیر قیمت بده
در کل باعث پایین اومدن کیفیت کار میشه چون اونم باید به طریقی زیان های وارده رو جبران کنه. دولت کشوری با این همه ثروت باز دست به دامان مردم شده.!!!
ممنون از آگاه
پیمانکاران با توجه به عدم توانایی پرداخت مطالبات از سوی دولت, در هنگام عقد قرارداد و یا شرکت در مناقصات محاسبه ضرر و زیان مربوطه را می نمایند و آن را در قیمت پیشنهادی خود در نظر می گیرند. نشانه این امر را در هزینه های سنگین اجرای پروژه ها و طولانی تر شدن اجرای آن ها می توان دید.
با سلام
به نظر می رسه صندوقهای ETF که بیشتر روی این اوراق کار می کنند گزینه های مناسبی باشند
با سلام
اوراق مشارکت که در بانک ها فروخته می شود چه تفاوتی با اوراق سخا دارد؟
سلام دوست عزیز
ابتدا عرض کنم که سخا(اسناد خزانه اسلامی)، اوراقی بدون کوپن سود است و به رقمی کمتر از قیمت اسمی به خریداران فروخته می شود. درحالیکه اوراق مشارکت (که عمدتاً برای پیشبرد طرحهای عمرانی است) اوراق با کوپن سود است و این تفاوتی مهم میان این دو نوع اوراق است.
و اما تفاوت میان اوراق مشارکت بانکی با اوراق سخا در اینست که اوراق مشارکت بانکی، تنها توسط بانک قابل وصول است ولی سخا، اوراق پذیرفته شده در بورس است و حتی پیش از تاریخ سررسید، براحتی می توانید آن را بفروش برسانید.
با تشکر
با این خزانه نقدینگی رو از بقیه سهمهای دیگه گرفتن
من متوجه نشدم یعنی الان اوراقی رو که با سررسید بلند مدت هستند بگیریم سود بیشتری عایدمون میشه ؟
با سلام
با فرض اینکه نرخ سود مورد انتظار ثابت باشد، هرچه تاریخ سررسید طولانی تر باشد، سود بیشتری عاید می گردد.
مهم تر از میزان سود نهایی, نرخ بازده یا مقدار سود در بازه زمانی مثلاً یک ساله است. مسلماً هر چه زمان بگذرد, پول بیشتری بدست می آید ولی در مقایسه با سایر سرمایه گذاری ها و همچنین نرخ تورم واقعی ممکن است یا سود کمتری کرده باشید یا قدرت خریدتان تغییر قابل توجهی نکرده باشد.
دوره های طولانی تر معمولاً قابلیت پیشبینی پذیری کمتر و در نتیجه ریسک بیشتر در صحت پیشبینی را دارند
درصورت امکان محاسبات سود این اوراق را بفرمایید، طبق محاسبه برخی سود اینها بین ۲۴ الی ۲۷ درصد میشه. ممنون
دوست عزیز، پیش از جمعبندی مطلب فرمول بازده حاصل از خرید و نگهداری اسناد خزانه اسلامی (YTM) را شرح دادهایم.
درود بر شما، سپاسگزارم برای شرح جامعی که برای اسناد خزانه ارائه دادید، توضیحات بسیار کامل بودند، ممنونم
سلام واقعا من هر کاری کردم نتونستم قیمت کنونی اسناد اجزا رو طبق اون فرمول بدست بیارم واقعا سخته تصویری آموزش بدین
سلام : اگر اوراق اخزا رو بخریم و تا چایان نگه داریم فقط ۰٫۰۰۴۷۴ کارمزد خرید ازمون کسر میشه؟ یا توی سر رسید که پول رو میریزند بحسابمون، فروش بحساب میاد؟ و در کل ۱٫۴۸۵ درصد کسر میشه؟ چون مالیات هم از فروش کسر میشه آیا از مالیات معاف میشیم؟
سلام
دوست عزیز، نرخ کارمزد معاملات اوراق خزانه اسلامی همچون اوراق مشارکت است و این اوراق در زمان فروش معاف از مالیات هستند.
در تاریخ سررسید که پول اوراق به حساب دارنده واریز می گردد مشمول هیچ کارمزدی نخواهد شد.
فرمول محاسبتون اشتباه هست، وقتی من یک اوراق ۱۰۰۰۰۰ تومانی رو که ۶ ماه مانده به سر رسید میخرم ۹۰۹۰۰ تومان یعنی بعد از ۶ ماه که ۱۰۰۰۰۰ تومان واریز شد بحاسبم ۹۱۰۰ تومان گیرم اومده که تقسیم بر ۶ میشه ماهی ۱۵۱۷ تومان یعنی سالی ۱۸۲۰۰ تومان پس ۲۱ درصد نمیشه ، تازه کارمزد هم ازش کم میشه
سلام
دوست گرامی این فرمول در سایت شرکت فرابورس اعلام شده است و اوراق را بر همین مبنا محاسبه می کند.
برای اطلاع از آن می توانید به مطلب محاسبه YTM در سایت شرکت فرابورس مراحعه نمایید.
با تشکر
از نظر ریسک سرمایه گزاری اوراق خرانه با اوراق قرضه دولتی چه تفاوتی دارند؟
از نظر ریسک سرمایهگذاری تفاوتی ندارند ولی توجه داشته باشید با توجه به قوانین شرعی، در ایران اوراق قرضه منتشر نمی شود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مطلب اوراق قرضه اسلامی (صکوک) و انواع آن مراجعه فرمایید.
سلام پیمانکارم ازدستگاه اجراییم اسنادخزانه تخصیص شده سخا۲ باسرسید ۱۹بهمن ولی توکدمعاملاتیم هنوزچیزی سپرده نشده وکارفرماهم اطلاعی نداره علتش چیه وباید ازکجاپیگیری کنم اگه سررسیدش بگذره ولی پولی نیادبحسابم تکلیف چیه اگرمیدونین جواب بدین لطفاممنون.
با سلام
اسناد خزانه ی سخا۲ اعطایی به پیمانکاران ،توسط دستگاه های اجرایی مربوطه سپرده می شوند. در صورتی که در بازه ی زمانی مشخص شده ای سپرده نشوند بایست،بی شک وجه مربوطه در تاریخ سر رسید مشخص شده به حساب پیمانکاران واریز شود .
سلام. بنده پیمانکارم و از جانب کارفرما اسناد خزانه اسلامی با نماد سخا ۲ بهم دادن. حالا با توجه به اینکه سررسید این اسناد ۱۹ بهمن ماه (یعنی دیروز) بوده ولی هیچ وجهی به حسابم واریز نشده! آیا ممکنه یکی دو روز طول بکشه که وجه اسمی اوراق به حسابم واریز بشه؟!
اگر نه و همون روز باید بیاد به حساب پس چه مشکلی میتونه وجود داشته باشه که تا حالا واریز نشده ؟! ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
سلام
کاربر گرامی در تاریخ سررسید وجه باید به حساب شما واریز می شد.
چنانچه وجه حاصل از اوراق خود را دریافت ننموده اید برای پیگیری موضوع میبایست علت را از ارگان طرف قرارداد خود پیگیری نمایید.
با سلام و خستع نباشید.
دستگاههای اجرایی از ما کد بورس و شماره شبا گرفتند و اسناد سخا با سررسید ۱۹ بهمن به ما داده اند.
البته بدون تحویل هیچ مدرکی به ما.الان وجهی واریز نشده.آیا پیمانکار نیز باید کاری را از طریق بورسی انجام یا پیگیری کند؟
ممنون
سلام
خیر دوست عزیز
وجه مربوطه در تاریخ سر رسید مشخص شده میبایست به حساب پیمانکار واریز شود.
سلام درموردنمادسخا۲ باسررسید۱۹بهمن که بعصی دوستان هم اشاره کردن هنوز واریز نشده ومن هم این مشکل دارم تماس گرفتم با فرابورس گفتن چون دستگاه اجرایی مکاتباتش دیر انجام شده دیگه توحسابتون واریزنمیشه واین مبلغ بحساب دستگاه اجراییتون واریز میشه واونها به شما میدن البته این کوتاهی ازکجاست که دیرمیرسه نمیدونم چون من خودم ۱۰ ابان فرم ومدارک وکدمعاملاتی دادم دستگاه اجراییم ازاول سال تاحالا باکلی وعده وعیددیگه این۱۹بهمن برای مااطمینان داده بودن وجالبه دستگاه اجرایمون کاملا بی اطلاع هستش واین قضیه تواین سیستم اداری واقعاجای گله وتاسف وبحث داره حالا میخواستم ببینم این که میگن واقعا انجام میشه یانه ؟وچقدردیگه زمان میبره اصلا سابقه داشته اینجوری؟ منتظرپاسختون هستم باتشکرفراوان ازشما
با سلام
دوست گرامی، عمدتاً اوراقی که سررسید می شود، سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، وجه اوراق را از طریق خزانهداری کل کشور به بانک عامل منتقل میکند و اگر این اوراق قابل معامله در بورس باشد،
شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، بر اساس اطلاعات آخرین دارندگان اسناد خزانه اسلامی، ارزش اسمی اوراق را از طریق بانک عامل به حساب دارندگان مذکور واریز می نماید.
از آنجا که ضامن این اوراق، وزارت امور اقتصادی و دارایی بوده و نیز مقرر گردید تا ارزش اسمی اوراق سخا۲، در تاریخ سررسید توسط دستگاه های اجرایی مربوطه پرداخت شود لذا پیشنهاد می شود موضوع را از وزارت امور اقتصادی و دارایی پیگیری نمایید.
با تشکر
باز هم برا من جا نیفتاده وقتی که توی بانک میشه سود بیشتری از اوراق خزانه بدست آورد چرا باید اوراق بخریم؟؟
با سلام
من اوراق خزانه اسلامی با سر رسید ۲۴ مهر۹۶ دارم
میخوام بدونم برای فروش تعدادی از این اورا)مثلا ۶۰۰ برگ اوراق) باید حتما به کارگزاری که بهش مدارک و شماره حساب دادم مراجعه کنم؟
یا هر کارگزاری دیگه هم میشه؟
مدت زمانی که برای فروش و نقدشوندگی این اوراق طول میکشه چقدره؟
ممنون میشم جواب بدید.
سلام
دوست گرامی، برای معاملات در بازار بورس، هر اوراقی باید ناظر داشته باشد.
چنانچه اوراق شما نیز دارای ناظر است، برای فروش آنها می بایست اوراق را نزد کارگزار ناظر بفروش برسانید ویا به کارگزاری دیگری، انتقال دهید.
پس از فروش این اوراق، وجه حاصل را می توانید ۱روز کاری بعد برداشت نمایید.
سلام. مطالب کاملی بود. متشکرم.
با تشکر/فرق YTM,/سود اسمی/سود موثر /سود ساده چیه تشکر میکنم از راهنمای/بانکها سود ساده/اخزا YTM
سلام خدمت شما دوست عزیز
۱- YTM بازدهی تا سررسید است و بیانگر بازدهی حال از نگهداری اوراق تا زمان سررسید آن برای سرمایه گذار است. این بازده حاصل از تغییرات قیمت و سودهای دریافتی است.
۲- نرخ بهره (سود) اسمی، نرخ مبادله یک ریال امروز با یک ریال در آینده است و از تعادل عرضه و تقاضای پول در بازار بدست می آید. از معایب آن میتوان به قابلیت دستکاری و از مزایای آن به قابلیت پیش بینی آن (در کوتاه مدت) اشاره کرد.
۳- مبلغ سود بدست آمده برای یکدوره (معمولاً یکسال) برروی اصل سرمایه را نرخ بهره موثر برای آن دوره میگویند.
۴- نرخ سود (بهره) واقعی عبارت است از نرخ بهره اسمی منهای نرخ تورم مورد انتظار.
سلام
در حال حاظر اسناد خزانه اسلامی که به پیمانکار ها واگذار میشه چنانچه بخواهند زودتر از موعد بفروشند چند درصد کم میشه
نرخ سود رایجش چقدره
سلام
بستگی به نماد اخزاء و بازده مورد انتظار(تابعی از نرخ سود بانکی) دارد.
سلام
با تشکر از پاسخ شما
الان بازده حدودا چقدر هست
سررسید اوراق من برج ده هست میخوام بذارم تو فرمول محاسبه کنم بدونم چقدر کم میشه ، چون واسه کارم نیاز به نقدینگی دارم و باید بفروشمش
سلام
نرخ مورد انتظار بازار را می توانید از فرمول YTM بدست آورید.
در حال حاضر نرخ بازده مورد انتظار بازار حدود ۲۳ درصد است.
سلام.
من مشتری حقیقی شما هستم
می خواستم بدونم :
۱)اخزا ۱ تا ۶ که سررسید شده چند روز طول کشیده بعد از سررسید تا پول رو واریز کنند؟
۲)پول توسط سپرده گذاری مرکزی به حساب کارگزاری و بعد به حساب بانکی یا اکانت من در آگاه واریز میشه یا توسط برنامه و بودجه مستقیما به حساب بانکی من واریز میشه؟ مکانیزمش چیه؟
اخزا ۷ بسته شده و ۲ مرداد سررسید میشه... ولی با آگاه تماس می گیرم اطلاعی از نحوه تسویه ندارند...
لطفا راهنمایی کنید...
ممنون از خدمات خوبتون.
سلام
دوست گرامی، پول اوراق اخزا، در همان تاریخ سررسید و توسط شرکت سپردهگذاری به حساب بانکی دارنده اوراق واریز خواهد شد.
با سلام
اوراق اخزا بعد از تاریخ سر رسید چگونه نقد می شوند؟ یعنی فقط سود آن به حساب واریز می شود یا سود + اصل سرمایه ای که صرف اوراق شده است؟
با تشکر
درود یر شما
بعد از تاریخ سررسید، علاوه بر سود به ازای هر برگ از اوراق اخزا، به قیمت اسمی به شما برگردانده می شود که همان اصل سرمایه هست.
سلام وقت بخیر لطفا در خصوص اسناد خزانه با نام اخزاء ۶۱۲ با سر رسید ۹۸/۱۱/۱۴ تشریح بفرمائید پیمانکاری که فرضا یک پروژه را میخواهد A ریال قیمت بدهد در برابر پول نقد چنانچه ملزم به دریافت اوراق مذکور بابت طلب خود در تاریخ ۹۶/۱۲/۰۱ باشد آنگاه قیمت کالیبره شده خود را با احتساب ضرر ناشی از فروش اوراق در بازار چگونه محاسبه نماید. منظورم اینست که چند درصد برای نقد کردن اوراق مذکور در تاریخ حدود دو سال جلوتر باید کمتر از ارزش اسمی اوراق، آنها را بفروش برساند و اینکه آیا واقعا کسی یا شرکت فرابورس این اوراق را می خرد؟
سلام
با توجه به قیمت نزدیک ترین اوراق خزانه ای که در بورس معامله می شود (اخزا۶۰۴) به اوراق اخزا ۶۱۲، قیمت هر برگه در حدود ۷۳ هزار تومان باید معامله شود . اوراقی که در بورس ثبت شوند قابلیت معامله دارند و مشکلی از این بابت وجود ندارد .احتمال ثبت این اوراق در بورس نیز وجود دارد.
با سلام و سپاس از پاسخگویی
کجا می شود مبلغ اسمی اسناد خزانه اسلامی رو پیدا کرد؟(توی tsetmc نبود)
آیا کارگزاری آگاه معاملات فرابورس انجام میدهد؟
آیا معاملات اسناد خزانه اسلامی را می توان به صورت آنلاین انجام داد؟
سپاس مجدد
با سلام
قیمت اسمی اسناد خزانه اسلامی ۱۰۰٫۰۰۰ تومان است.
بله کارگزاری آگاه معاملات تمام شرکت های بورسی و فرابورسی را انجام میدهد و اسناد خزانه اسلامی را به صورت آنلاین میتوان معامله کرد.
سلام اینجا سود ytm رو محاسبه و مقایسه میکنه : http://www.ifb.ir/ytm.aspx بسیار جالب بود
سلام من دیروز ۱۲/۳/۹۷اوراق خزانه اسلامی (اخزا۶۱۳۱) از طریق آنلاین کارگزاری آگاه خریدم خواستم به صورت آزمایشی ۱۰ سهم آنرا بفروشم ولی سایت به من اعلام کرد که شما نمی توانید این اوراق را بفروشی خواستم بدانم چگونه می شود این اوراق را فروخت لطفاٌ راهنمایی بفرمایئد با تشکر
سلام دوست گرامی
شما امکان انجام معامله را ندارید.
لذا میبایست با مدارک شناسایی به شرکت سپرده گذاری مرکزی مراجعه بفرمایید.
سلام
وقت بخیر
بعضی از اوراق اخزا ضامن آنها خزانه داری کل کشور هست و بعضی دیگر ضامنی برای آنها درج نشده است . آیا اعتبار آنها با هم تفاوت دارد؟؟
با تشکر
سلام
تمامی اوراق خزانه اسلامی، دارای ضریب اطمینان یکسانی هستند و تمام اوراقی که سر رسید شدهاند تا این تاریخ به موقع پرداخت شده است و مشکلی نداشته اند.
با سلام.بنده پیمانکار هستم میخواستم بدونم ایا اسناد خزانه اخزا یا سخاب معاف از مالیات به اداره مالیات و دارایی هستند
سلام
بله. در همین مطلب هم به معافیت مالیاتی عنوان یکی از مزایای این اوراق آمده است.
با سلام
آیا اوراق اسناد خزانه رو میشود با قیمت دلخواه فروخت ?یا حتما باید طبق فرمول قیمت داد?
سلام
قیمت روز این اوراق تابع عرضه و تقاضا است و هرچه به سررسید نزدیکتر باشد قیمتش هم به ۱۰۰ هزار تومان نزدیکتر خواهد بود . این اوراق دارای دامنه نوسان روزانه ۵% هستند ،بنابرای باید قیمت شما جز بازه مجاز باشد.
سلام
من به عنوان یک شخص حقیقی که پیمانکار دولت هم نیستم و از دولت طلب هم ندارم میتوانم این اوراق را بخرم ؟
اگر به هر طریقی بتوانم این اوراق را خریداری کنم کار غیر قانونی انجام داده ام ؟ و اگر بله چه مجازاتی در پی دارد؟
با سلام
اگر منظور شما اوراق خزانه است ، بله میتوانید خریداری کنید . کلا برای خرید اوراق محدودیت خاصی وجود ندارد و شما میتوانید با خرید انواع اوراق در بورس سرمایه گذاری کنید.
سلام من به عنوان حقوق طلبکار ، تعدادی اوراق خزانه دریافت کردم با سررسید ۶ ماه و تعدادی ۱۸ ماه بعد ، ولی الان که به کارگزاری بردم برای فروش در حال حاضر ، میگویند که هنوز به حساب ننشسته است و قابل فروش نیست ، چه باید کرد ؟
سلام
باید این اوراق را به کارگزاری تحویل دهید تا تغییر ناظر انجام گیرد . در ضمن برخی از این اوراق هنوز برای انجام معامله بازگشایی نشده اند.
اوایل با صکوک اشتباه میگرفتم ولی تفاوت را در این مطلب متوجه شدم با تشکر
نتیجه میگیریم که
فعالان بازار سرمایه در صورتی که قصد سرمایهگذاری مطمئن و بدون ریسک را در بازار سرمایه داشته باشند، میتوانند بر روی اسناد خزانه اسلامی سرمایه گذاری کنند
با سلام
هم جالب و هم کامل توضیحات و راهنماییهای ارایه شده بسیار مفید و ارزشمند میباشد با سپاس !!
ایا تفاوتی بین سرمایه گزاری اوراق خرانه با اوراق قرضه دولتی هست؟
سلام
در ایران اوراق قرضه دولتی نداریم به نوعی اوراق خزانه اسلامی این نقش را در جهت تامین مالی ایفا میکند.
باتشکر
سود بدون ریسک = خرید اوراق اسناد خزانه اسلامی
با سلام به همه دوستان بزرگوار
سرمایه گذاری در بورس علاوهبر آموزش نیازمند ابزارهایی است. ازجمله این ابزارها میتوان به سیستم معاملاتی آنلاین برای ثبت سفارش های خرید و فروش سهام و سایر اوراق بهادار، بررسی و مدیریت سبد دارایی و....
سلام . در کانال مشاور سرمایه گذاری آوای آگاه ، دو نرخ بازده ساده و معادل بانکی نیز تعریف شده است لطفا فرمول این دو نرخ را هم بیان کنید
سلام. در کانال مشاور سرمایه گذاری آوای آگاه ، در جدول اوراق خزانه ، نرخ بازده ساده و نرخ معادل بانکی نیز ارایه شده است لطفا فرمول های آنها را بیان کنید
باسلام
فعالان بازار سرمایه در صورتی که قصد سرمایهگذاری مطمئن و بدون ریسک را در بازار سرمایه داشته باشند، میتوانند بر روی اسناد خزانه اسلامی سرمایه گذاری کنند تا از این طریق در مدت زمانی مشخص با سودآوری مناسب و مشخصی همراه شوند
کسی که ریسک نمی کنه نباید بیاد توی بورس. بورس جای افراد ترسو نیست .
با سلام
در عرضه اولیه مگر قیمت هر سهم ۱۰۰۰ ریال نیست یا خیر ؟
با سلام و احترام
دوست عزیز؛ خیر بر اساس تصمیمات متولیان شرکت با توجه به ارزش جاری شرکت مربوطه قیمت اولیه انتخاب و پس از عرضه در بورس بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود.