بیمه سهام (سهام یار) چیست؟

  • تاریخ درج ۲۲ آبان ۱۴۰۱
  • تاریخ ویرایش ۱۳ اسفند ۱۴۰۲
  • ۱۳۸ نظر
  • ۳۴۱۴ مشاهده
بیمه سهام چیست

بیمه سهام یا اختیار فروش تبعی یکی از راهکارهای دولت است که برای تضمین بازدهی سهام‌داران به کار می‌رود. این در حالی است که شمار زیادی از فعالان بازار بورس با بیمه سهام و ویژگی‌های آن آشنایی ندارند. به همین علت تصمیم داریم تا در این مقاله به پرسش بیمه سهام چیست، پاسخ دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.


بیمه سهام چیست؟

بازارهای مالی در هر بازه‌ای از زمان، سطح مشخصی از نوسانات را تجربه می‌کنند؛ تا جایی که این نوسانات به یکی از اجزای جدایی ناپذیر بازارهای مالی مانند بورس تبدیل شده است. سرمایه‌گذاران حرفه‌ای و تحلیل‌گران زبده، دانش و تجربه کافی برای حفظ سرمایه و حتی کسب سود از این نوسانات را دارند اما در این شرایط احتمال زیان دیدن سرمایه‌گذاران خرد و کم تجربه افزایش پیدا می‌کند. یکی از راهکارهای جلوگیری از این مشکل، بیمه کردن سهام و پرتفوی است. این روش با نام بیمه سهام یا اوراق اختیار فروش تبعی شناخته شده است. سرمایه‌گذارانی که از این روش استفاده می‌کنند علاوه ‌بر تضمین سود، از اصل سرمایه خود نیز محافظت خواهند کرد. لازم به ذکر است که دریافت حداقل ۲۰ درصد سود سالیانه در سررسید، یکی از مزایای تضمین شده بیمه سهام است. مهلتی که برای شرکت در این طرح اعلام شده، از تاریخ ۲۱ تا ۲۸ آبان ۱۴۰۱ است. 

شرایط استفاده از بیمه سهام برای سرمایه گذاران چیست؟

اولین گام برای استفاده از این طرح، خرید یک ورق اختیار فروش تبعی به ارزش ۱ ریال است. روش خرید این اوراق با روش خرید سهام مشابه است و نیازی به مراجعه حضوری به کارگزاری یا سازمان بورس ندارد. کافی است نماد «سهام یار» را در سامانه معاملاتی کارگزاری خود جست‌وجو کنید.

توجه: قبل از ثبت سفارش خرید در سامانه، لازم است به بخش توافقنامه‌ها مراجعه و بیانیه ریسک اوراق اختیار فروش تبعی را تایید کنید. 

سایر شروط استفاده از این طرح به شرح زیر هستند:

۱- سقف ارزش سهام برای استفاده از سهام بیمه

این طرح شامل کسانی می‌شود که ارزش پرتفوی آن‌ها تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان باشد. توجه به این نکته ضروری است که بیمه سهام فقط به سهم‌های به بازار بورس و فرابورس (به جز بازار پایه) تعلق می‌گیرد.

تصور کنید که شما در تاریخ ۴ آبان ۱۴۰۱ سبد سهامی به ارزش ۵۰ میلیون تومان داشته‌اید و یک عدد ورق اختیار تبعی را برای سبد سهام خود تهیه می‌کنید. سپس در آذر ماه تصمیم می‌گیرید که ۱۰ میلیون سهام جدید بخرید. در مرحله اول باید بدانید که بیمه سهام به ۱۰ میلیون سهام ثانویه شما تعلق نمی‌گیرد. این جمله به این معنا است که شما می‌توانید ۱۰ میلیون سهام خود را در هر زمانی (حتی پیش از سررسید بیمه سهام) به فروش برسانید.

نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این است که سهام‌دار تنها در شرایطی می‌تواند از این طرح استفاده کند که ۵۰ میلیون سهام ابتدایی خود را تا یک سال نگهداری کند. در حالت کلی خرید و فروش هر سهامی که از ابتدا مشمول بیمه سهام نبوده است برای سهام‌دار مشکلی ایجاد نمی‌کند. این در حالی است که فروش تمام یا بخشی از سبد سهام ابتدایی (۵۰ میلیون تومانی) سهام‌دار، تمام سبد سهام را از این طرح خارج می‌کند.

۳- شرایط استفاده از اعتبار کارگزاری در طرح بیمه سهام

ممکن است بخشی از سبد سهام شما شامل سهم هایی باشد که با استفاده از اعتبار کارگزاری خریداری شده‌اند. بهتر است بدانید که این سهم‌ها نیز مشمول طرح بیمه سهام هستند.

۴- واگذاری و انتقال اوراق اختیار

در این طرح امکان واگذاری و انتقال اوراق اختیار تبعی به دیگران وجود ندارد. به عبارت بهتر، هیچ یک از سهام‌داران نمی‌توانند بیمه سهام خود را به سهام‌دار دیگری منتقل کنند.

شرایط لغو طرح بیمه سهام

همانطور که اشاره کردیم بیمه سهام با هدف تضمین سود ۲۰ درصدی و حفظ سرمایه سهام داران ایجاد شده است. این طرح در شرایطی که بازار در حالت نزولی است به نفع سهام‌داران خواهد بود. این در حالی است که ممکن است پس از گذشت یک سال از نگهداری سبد سهام مذکور، سهام‌دار با سودی بیش از ۲۰ درصد مواجه شده باشد. در این شرایط می‌تواند از اوراق اختیار تبعی استفاده نکند و سود خود را از بازار بورس دریافت کند.

نکات مهم درباره بیمه سهام

تا این جا تمامی جزئیات مربوط به بیمه سهام را بررسی کردیم. برای یادآوری، نکات مهم این طرح را به صورت خلاصه بررسی می‌کنیم:

  • برای بیمه کردن سهام، ترکیب پرتفوی شما در آخرین روز معاملاتی چهارشنبه ۴ آبان ۱۴۰۱ در نظر گرفته می‌شود.
  • اگر قصد دارید سهام خود را بیمه کنید، نباید به ترکیب سبد سهام‌تان در آن تاریخ دست بزنید و بخشی از آن را بفروشید اما خرید و فروش سهام جدید مانعی ندارد.
  • این بیمه، شامل افرادی می‌شود که ارزش پرتفوی آن‌ها تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان باشد (سهام بازار بورس و فرابورس به جز بازار پایه).
  • برای بیمه کردن سهام، باید یک برگ اوراق اختیار تبعی را با نماد «سهام یار» به قیمت یک ریال خریداری کنید.
  • لازم است سهامی را که بیمه کرده‌اید، تا سررسید یک ساله نگه دارید.
  • دولت تعهد می‌دهد در سررسید بیمه، اختلاف قیمت پرتفوی شما را با ۲۰ درصد بالاتر از ارزش روز ۴ آبان ۱۴۰۱ نقدا (از طریق حساب بانکی ثبت‌شده در سامانه سجام) پرداخت کند.
  • بیمه سهام قابلیت انتقال به غیر ندارد.
  • برای شرکت در این طرح، تا ۲۸ آبان ۱۴۰۱ فرصت دارید.  

کلام آخر

در این مطلب تلاش کردیم تا به پرسش بیمه سهام چیست پاسخ دهیم. در همین راستا توضیح دادیم که بیمه سهام یکی از راهکارهای تضمین سود سرمایه‌گذاران در بازار بورس است.  این طرح علاوه بر تضمین سود ۲۰ درصدی به حفظ اصل سرمایه سهام‌داران نیز کمک می‌کند و باعث اطمینان خاطر آن‌ها در شرایط نزولی و پرنوسان بازار می‌شود. تهیه اوراق اختیار فروش تبعی نیازی به مراجعه حضوری به دفاتر کارگزاری یا سازمان بورس ندارد و خرید آن مانند هر سهام عادی دیگری انجام می‌شود.

138 پاسخ به “بیمه سهام (سهام یار) چیست؟”

  1. علی حسینی گفت:

    سلام. روزتون بخیر
    با فرض اینکه مجموع سبد پورتفوی من در تاریخ ۴ آبان زیر ۲۰ میلیون تومان بوده و در تاریخ ۱۶ آبان ۳ میلیون تومان از سهام خود را فروختم. در تاریخ ۲۳ آبان یک برگ اوراق تبعی سهام یار را خریداری کردم و سپس مجدد ۳ میلیون تومان سهام تا قبل از روز ۲۸ آبان خرید کنم. و تا یکسال هیچ خرید و فروش دیگیری انجام ندهم.
    میشه توضیح بفرمایید که الان کدوم یک از سهم های من شامل بیمه خواهد شد؟
    کل پورتفوی من؟ یا سبدی که قبل از ۲۳ آبان داشتم؟

    ۰
    • کارشناس 1492 گفت:

      سلام دوست عزیز،تمامی اشخاص حقيقی (با لحاظ کدهای سبدگردانی اشخاص حقيقی) که ارزش سبد پايه آنها در تاريخ ۱۴۰۱/۰۸/۰۴ کمتر از يک ميليارد ريال باشد، واجد شرايط خريد اوراق (سهام‌ يار) بوده و می‌توانند نسبت به خريد اين اوراق اقدام نمايند.
      شرط اعمال این اوراق این است که سهامی که در سبد پایه دارید را تا سررسید نگهداری نمایید. ملاک محاسبات، تعداد دارایی موجود از هر نماد در سبد پایه (بدون لحاظ سهام جایزه ثبت نشده، حق تقدم سهام، سهام توثیق، سهام توقیف) می‌باشد. در واقع در طول این مدت تا زمان سررسید اوراق، پایان هر روز می‌بایست تعداد سهام داخل پرتفوی، بزرگتر یا مساوی تعداد سهام موجود در سبد پایه باشد. در نهایت در تاریخ سررسید مقدار سهامی که در زمان اعلام شده داشته‌اید (مقدار سبد سهام پایان روز ۱۴۰۱/۰۸/۰۴) محاسبه می‌گردد.

      ۰
  2. مصطفی گفت:

    سلام، اگر ارزش سبد سهام بالاتر از ۱۰۰ میلیون باشد آیا امکان بیمه کردن سهام اصلا وجود ندارد و یا اینکه فقط تا سقف ۱۰۰ میلیون از سبد سهام مشمول بیمه میشود؟ با تشکر

    ۰
  3. amin گفت:

    با سلام
    اگر بخشی از دارایی پورتفوی صندوق درآمد ثابت باشه که مبلغ دارایی را بالای ۱ میلیارد ریال ببره تکلیف چیه

    ۰
    • کارشناس 1492 گفت:

      سلام دوست عزیز، صندوق‌ها جزء ارزش سبد محاسبه نمی‌شود. توجه داشته باشید سبد پایه در نظر گرفته می‌شود. سهام ثبت شده قابل معامله (بدون لحاظ سهام جایزه ثبت نشده، حق تقدم سهام، سهام توثیق، سهام توقیف) در بازارهای بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران به جز بازار پایه فرابورس که در پایان روز ۱۴۰۱/۰۸/۰۴ در پرتفوی هر شخص حقیقی وجود دارد.

      ۰
  4. محمد گفت:

    با سلام
    از کجا بفهمیم ارزش پرتفو در ۴ آبان چقدر بوده؟

    ۰
    • کارشناس 1492 گفت:

      سلام دوست عزیز، ارزش سبد سهام شما بر اساس قیمت پایانی در تاریخ ۱۴۰۱/۰۸/۰۴ محاسبه خواهد شد.
      جهت مشاهده می‌توانید به سایت معاملاتی online.agah.com مراجعه کرده از قسمت منو وارد "عملکرد سبد سهام "شده و درخواست خود را در تاریخ مدنظر بررسی نمایید.

      ۰
  5. اسماعیل گفت:

    سلام سبد من در تاریخ ۸/۴/ ارزش زیر صدمیلیون داشته.
    حالا اگر الان ۸/۲۳ در زمان عرضه سهام یار، سهم بخرم شامل بیمه میشه؟؟

    ۰
    • کارشناس 2204 گفت:

      سلام دوست عزیز،تمامی اشخاص حقيقی (با لحاظ کدهای سبدگردانی اشخاص حقيقی) که ارزش سبد پايه آنها در تاريخ ۱۴۰۱/۰۸/۰۴ کمتر از يک ميليارد ريال باشد، واجد شرايط خريد اوراق (سهام‌ يار) بوده و می‌توانند نسبت به خريد اين اوراق اقدام نمايند.
      شرط اعمال این اوراق این است که سهامی که در سبد پایه دارید را تا سررسید نگهداری نمایید. ملاک محاسبات، تعداد دارایی موجود از هر نماد در سبد پایه (بدون لحاظ سهام جایزه ثبت نشده، حق تقدم سهام، سهام توثیق، سهام توقیف) می‌باشد. در واقع در طول این مدت تا زمان سررسید اوراق، پایان هر روز می‌بایست تعداد سهام داخل پرتفوی، بزرگتر یا مساوی تعداد سهام موجود در سبد پایه باشد. در نهایت در تاریخ سررسید مقدار سهامی که در زمان اعلام شده داشته‌اید (مقدار سبد سهام پایان روز ۱۴۰۱/۰۸/۰۴) محاسبه می‌گردد.

      ۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

عدد را وارد کنید: