در این مطلب به بررسی مفهوم صندوق طلا میپردازیم. در دهههای اخیر بازارهای مالی بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. امروزه این توجه و علاقهمندی به دلیل تورم موجود بیشتر شده اما برای هرگونه سرمایهگذاری، باید شناخت کافی نسبت به آن بازار و سبک و سیاق آن را داشته باشیم. سرمایهگذاری بدون شناخت و تحت تاثیر احساسات و هیجانات، ممکن است به یک شکست مالی تبدیل شود.
ویدئو معرفی صندوق سرمایه گذاری طلا در بورس
برای آن دسته از افرادی که علاقهمند به سرمایهگذاری هستند اما دانش یا تجربه و زمان کافی ندارند، صندوقهای سرمایهگذاری متنوعی ایجاد شده است که میتوان در آنها سرمایهگذاری کرد. در ادامه، نحوه شروع سرمایهگذاری در صندوق سرمایه گذاری طلا و تمامی جزئیات مربوط به آن را برای شما شرح میدهیم.
آشنایی با صندوق طلا
همانطور که گفتیم، صندوقهای مختلفی در بازار بورس ایران در حال فعالیت هستند. یکی از این صندوقها، صندوق طلا (Gold Funds) است. صندوقهای سرمایهگذاری طلا، بین ۷۰ تا ۹۰ درصد داراییهای خود را به گواهی سپرده کالایی سکه طلا و اوراق مشتقه مبتنی بر سکه طلا اختصاص میدهند. مابقی داراییها به اوراق درامد ثابت اختصاص داده میشود. این صندوقها از نوع مشترک و قابل معامله در بورس کالا هستند.
انواع صندوقهای سرمایه گذاری طلا در بازار بورس
در حال حاضر شش صندوق سرمایهگذاری طلا به صورت ETF در بازار سرمایه فعال هستند که نماد آنها بهعنوان صندوقهای قابل معامله در بورس کالا، مانند یک سهم معمولی معامله میشود و نیاز به کد معاملاتی مجزا از کد بورسی ندارد. این صندوقهای پذیرششده عبارتاند از:
- صندوق سرمایهگذاری پشتوانه طلای لوتوس با نماد طلا که فعالیت خود را از خرداد سال ۹۶ شروع کرده است.
- صندوق سرمایهگذاری زرافشان امید ایرانیان با نماد زر که فعالیت خود را از مهر ماه سال ۹۶ آغاز کرده است.
- صندوق سرمایهگذاری مبتنی بر سکه طلا کیان با نماد گوهر که فعالیت خود را از آذرماه سال ۹۶ شروع کرده است.
- صندوق سرمایهگذاری مبتنی بر سکه طلا مفید با نماد عیار که فعالیت خود را از خرداد ماه سال ۹۷ شروع کرده است.
- صندوق سرمایهگذاری مبتنی بر سکه طلا کهربا با نماد کهربا که فعالیت خود را از مرداد ۱۴۰۰ شروع کرده است.
- صندوق سرمایهگذاری طلا زرین آگاه با نماد مثقال که فعالیت خود را از دی ماه ۱۴۰۰ شروع کرده است.
بهترین صندوق سرمایه گذاری طلا
با بررسی نمودار عملکرد این صندوقها و میزان بازدهی آنها، میتوانید بهترین صندوق سرمایه گذاری طلا را انتخاب کنید. شفافیت اطلاعات، یکی از مزایای مهم بازار بورس است. هر صندوق وب سایت مخصوص به خود را دارد و موظف است در بازههای زمانی مشخص، اطلاعات عملکرد خود را در این وب سایت منتشر کند. وب سایتهای مختلفی رتبهبندی صندوقها را اعلام میکنند و گزارشهایی از وضعیت صندوقهای طلا در بازار بورس ارائه میدهند. مهمترین مرجع برای پیدا کردن بهترین صندوق سرمایه گذاری طلا در بازار بورس ایران، وب سایت فیپیران است. صندوق زرین آگاه را، که با نماد «مثقال» در بورس معامله میشود، میتوان به عنوان یکی از بهترین صندوقهای طلا در بورس معرفی کرد.
مزایای صندوق سرمایهگذاری طلا
صندوقهای طلا مزایای بسیاری دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
۱- رفع مشکلات خرید فیزیکی طلا:
مشکلاتی از جمله سرقت و تقلب، حمل کردن، نگهداری و احتمال کلاهبرداری با استفاده از صندوقهای طلا از بین خواهند رفت.
۲- کاهش کارمزد:
کارمزد معاملات فیزیکی طلا در حدود ۱ تا ۲ درصد است، اما برای صندوقهای طلا این مبلغ به ۰.۱۵ درصد میرسد.
۳- خرید و فروش آسان:
برای معامله این صندوقها نیازی به مراجعه حضوری نیست. به سادگی، از طریق سامانه معاملاتی آنلاین و با چند کلیک، میتوان خرید و فروش را انجام داد.
۴- نقد شوندگی:
فلز طلا با توجه به ارزش بالایی که دارد، به راحتی نقد میشود. همچنین بیشتر صندوقها بازارگردان دارند. این رکن، تناسب را میان عرضه و تقاضا برقرار میکند و مانع از تشکیل صفهای خرید و فروش سنگین میشود.
۵- نبود محدودیت در مبلغ سرمایهگذاری:
در صندوق طلا شما میتوانید به میزان دلخواه خرید کنید و تنها باید حداقل به سقف مجاز معاملات صندوقهای etf در بورس (حداقل ۱۰۰ هزار تومان) برسید، اما برای خرید فیزیکی یک سکه طلا، باید چندین میلیون پرداخت کنید.
۶- مدیریت حرفهای:
وجود تیم مدیریت متخصص و حرفهای، باعث میشود تا به جای خرید فیزیکی و تصمیمات فردی، اختیار معامله خود را به دست این افراد بسپارید و ریسک سرمایهگذاری خود را کاهش دهید. از طرفی در زمانهای رکود با عوض کردن ترکیب دارایی جلوی زیان نیز تا حد قابل توجهی گرفته میشود.
معایب صندوق سرمایه گذاری طلا
برای صندوق سرمایه گذاری طلا، معایب چندانی را نمیتوان تعریف کرد. بازار طلا همواره در بلندمدت سودده بوده است اما در کوتاهمدت، ریسک کاهش قیمت وجود دارد. طبیعتا اگر قصد سرمایهگذاری کوتاهمدت داشته باشید، این ریسک متوجه صندوقهای طلا نیز خواهد شد. بنابراین تنها ریسک موجود در این صندوقها، نوسانات قیمت طلا است که البته با توجه به مدیریت حرفهای و کارشناسانه در صندوقها، ریسک سرمایهگذاری در صندوق طلا به مراتب پایینتر از بازار آزاد و سنتی خواهد بود.
نحوه خرید و فروش واحدهای صندوق سرمایه گذاری طلا
زمان معاملات صندوق طلا در بورس و همچنین ساعت معاملات گواهی سکه طلا، از ساعت ۱۲:۳۰ الی ۱۵:۳۰ تعیین شده است. ساعت ۱۲:۳۰ الی ۱۳:۰۰ مرحله پیش گشایش و سفارشگیری است و شروع معاملات از ساعت ۱۳ الی ۱۵:۳۰ خواهد بود. خرید و فروش صندوق طلا همانند دیگر داراییها در بورس اوراق بهادار و بورس کالا مشمول کارمزد میشود.
کارمزد خرید و فروش صندوق طلا به شرح زیر است:
- کارمزد خرید: ۰.۰۰۱۲۵
- کارمزد فروش: ۰.۰۰۱۲۵
- جمع کل: ۰.۰۰۲۵
نحوه سرمایه گذاری و بازدهی صندوق طلا
برای سرمایهگذاری در صندوقهای طلا باید از سامانه معاملاتی کارگزاری خود استفاده کنید. خرید و فروش واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری طلا مانند سایر سهام موجود در بازار بورس انجام میشود. به این نکته دقت کنید که بازدهی صندوقهای طلا کاملا وابسته به قیمت طلا است. بنابراین پیش از خرید و فروش این صندوقها به تحلیلهای معتبر در خصوص قیمت طلا توجه کنید.
نحوه خرید و فروش صندوقهای طلا
صندوقهای طلا در بورس به صورت صندوق قابل معامله در بورس یا ETF فعالیت میکنند. بنابراین قبل از بررسی ساختار این صندوقها، لازم است ساختار صندوقهای ETF را بشناسیم. صندوق های ETF از داراییهای متنوعی تشکیل میشوند و واحدهای آنها به صورت سهام عادی از طریق کد بورسی قابل خرید و فروش است. خرید واحد صندوقهای ETF مستلزم ثبت نام در سجام، دریافت کد بورسی و دسترسی به سامانه معاملاتی کارگزاری است.
ترکیب داراییهای صندوق سرمایه گذاری طلا
همان طور که اشاره کردیم، این صندوقها حداقل ۷۰ درصد منابع خود را روی خرید سکه طلا سرمایهگذاری میکنند و مابقی آن، صرف سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت میشود. فعالیت اصلی این صندوقها، سرمایهگذاری در گواهی سپرده سکه طلا است که به عنوان دارایی پایه صندوق در نظر گرفته میشود؛ بنابراین بازدهی صندوق، به بازدهی سکه طلا بستگی دارد و بخش عمده منابع صندوق، صرف خرید گواهی سپرده سکه طلا میشود. بخشی از منابع صندوق نیز در بازار مشتقه سکه طلای بورس کالا، از جمله معاملات آتی و قراردادهای اختیار معامله سکه طلا، سرمایهگذاری میشود.
عوامل تاثیرگذار بر قیمت صندوق طلا
قیمتگذاری سکه طلا به دو پارامتر نرخ دلار و قیمت اونس طلای جهانی وابسته است. میتوان گفت با سرمایهگذاری در صندوق طلا شما بهصورت غیرمستقیم روی نرخ ارز و طلای جهانی سرمایهگذاری کردهاید. رابطه بین بازار ارز و بازار طلا رابطهای دوطرفه است. گاهی اوقات تحولات بازار ارز روی بازار طلا نیز تأثیر میگذارد. همچنین گاهی اوقات نوسانات بازار طلا میتواند بازار ارز را تحت تأثیر قرار دهد؛ یعنی هرکدام از این بازارها میتوانند نقش پیشرو و پیرو را بازی کنند.
علت این مسئله، این است که طلا در بازارهای جهانی به دلار آمریکا ارزشگذاری میشود و با بالا رفتن ارزش دلار، قیمت طلا برای کسانی که با دیگر ارزها قصد خرید دارند، گران میشود؛ درنتیجه از تقاضای آن کاسته میشود و کاهش تقاضا، کاهش قیمت را به دنبال دارد. عکس این موضوع نیز صادق است؛ یعنی کاهش ارزش دلار موجب کاهش قیمت طلا برای خریدارانی است که با ارزی غیر از دلار قصد خرید دارند؛ درنتیجه تقاضا بالا رفته و موجب افزایش قیمت میشود.
محاسبات قیمت سکه یا مظنه آن، بر اساس قیمت هر اونس طلا، به سادگی امکانپذیر است. فرض کنید که میخواهیم قیمت یک سکه تمام بهار آزادی را بر اساس قیمت اونس طلا، محاسبه کنیم. در قدم اول باید قیمت اونس را در قیمت روز دلار ضرب کنیم تا به قیمت یک اونس طلا برحسب ریال دست یابیم. چنانچه این عدد را بر وزن یک اونس، یعنی بر ۳۱.۱۰۳۴۳۱ تقسیم کنیم، قیمت یک گرم طلای ۲۴ عیار برحسب ریال به دست خواهد آمد. با توجه به عیار سکه برای مرحله بعد، یعنی تبدیل عیار، باید قیمت بهدستآمده را بر ۲۴ تقسیم و در عیار مورد نظر، که اینجا ۲۱.۶ یا به عبارت سادهتر، ۲۲ است، ضرب کنیم.
اکنون به قیمت یک گرم طلای ۲۲ عیار برحسب ریال رسیدهایم و چنانچه این مقدار را در وزن سکه یعنی ۸.۱۳۳ ضرب کنیم، قیمت یک سکه تمام بهار آزادی برحسب ریال را محاسبه کردهایم. این عدد، قیمت طلای سکه است و گاهی بهعنوان ارزش ذاتی سکه نیز از آن یاد میشود. نکته قابلتوجه این است که در معاملات سنتی و آزاد، به این قیمت باید حق ضرب و مالیات بر ارزش افزوده نیز اضافه کرد تا به قیمت روز سکه طلا رسید؛ در حالی که در معاملات صندوق، این عوامل در قیمت در نظر گرفته نمیشوند.
مقایسه سرمایه گذاری در صندوق طلا با دیگر صندوق ها
از سال ۹۵ تا فروردین ماه ۱۴۰۰، بورس با بازدهی حدودا ۱۴۵۰ درصدی، بهترین عملکرد را در مقایسه با سایر روشهای سرمایهگذاری داشته است. در طی همین مدت، طلا با بازدهی ۸۳۳ درصد، مسکن با ۶۵۱ درصد، دلار با ۵۷۴ درصد و سپردههای بانکی با ۹۲ درصد، در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
بدون توجه به درصد رشد و نرخ بازدهی، طلا به عنوان یک فلز با ارزش هموارده مورد توجه سرمایهگذاران بوده است و بسیاری افراد برای حفظ ارزش داراییهای خود، به خرید طلا روی میآورند. با وجود صندوقهای طلا در بازار بورس و امکان خرید طلا در بورس، شما به راحتی میتوانید بخشی از پرتفوی خود را به طلا اختصاص دهید و از بازدهی این فلز ارزشمند نیز بهرهمند شوید.
سخن آخر
سرمایهگذاری در صندوق طلا مزایای بسیاری دارد. با استفاده از این روش، دیگر نیازی به مراجعه حضوری نیست و از بابت نگهداری طلای فیزیکی نیز نگرانی نخواهید داشت. صندوق های طلا بیشترین درصد دارایی خود را به اوراق مبتنی بر سکه طلا اختصاص میدهند و بنابراین، بازدهی آنها همراه با قیمت سکه رشد خواهد کرد. صندوق زرین آگاه را میتوان به عنوان یکی از بهترین صندوق سرمایه گذاری طلا در بورس کالا معرفی کرد. برای سرمایهگذاری در این صندوق، لازم است کد بورسی داشته باشید و از طریق سامانه معاملاتی کارگزاری، با جستجوی نماد «مثقال» درخواست خرید را ثبت کنید.
سوالات متداول صندوق طلا
صندوق سرمایه گذاری در طلا چیست؟
صندوقهای سرمایهگذاری طلا، بین ۷۰ تا ۹۰ درصد داراییهای خود را به گواهی سپرده کالایی سکه طلا و اوراق مشتقه مبتنی بر سکه طلا و مابقی داراییها را به اوراق درامد ثابت اختصاص میدهند.
سرمایه گذاری طلا یا سکه کدام بهتر است؟
سرمایهگذاری در سکه طلا با ریسکهایی مانند خرید سکه تقلبی و به سرقت رفتن طلا همراه است اما با سرمایهگذاری در صندوقهای طلا تمام این ریسکها و احتمالات از بین میروند.
با سلام با این اوضاع اقتصادی مملکت به نظرم خیلی عالیه این پیشنهاد امیدوارم که با انتخاب این راه بتوانیم قدمی در جهت رونق اقتصاد کشور برداریم
سرمایه گذاری مطلوب است که نه تنها منفی نشود بلکه رشد هم داشته باشد از این لحاظ مسکن با ریسک پایین و سود زیاد در دراز مدت طرفداران کمی دارد و طلا با ریسک و سود زیاد در کوتاه مدت طرفداران زیادی دارد
عالی
سلام بنظرم ریسکش پایین
اگه اهل ریسک نیستین در این مورد سرمایه گذاری کنید
بسیار عالی. برای زمانی بورس چندان حال مساعدی نداره خوبه که در این صندوق ها سرمایه گذاری کرد.