ارزش دفتری چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

  • تاریخ درج ۲۴ شهریور ۱۳۹۶
  • تاریخ ویرایش ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • ۶۵ نظر
  • ۲۱۸۱۵ مشاهده
ارزش گذاری سهام به روش ارزش دفتری

ارزش گذاری سهام یکی از مفاهیم مهم در حوزه تحلیل سهم شرکت های بورسی است. به‌منظور ورود به مبحث ارزش‌گذاری شرکت‌ها، ابتدا باید به مفهوم ارزش، انواع ارزش، تفاوت ارزش با قیمت و عوامل موثر بر ارزش، بپردازیم. در مطلب ارزش گذاری سهام شرکت ها در بورس اوراق بهادار، توضیحاتی درخصوص ارزش گذاری و انواع آن داده شده‌است. در این گزارش قصد داریم به توضیح کاملی در خصوص ارزش‌گذاری به روش ارزش دفتری بپردازیم. ابتدا مروری خواهیم داشت به تفاوت دو مفهوم ارزش و قیمت.


تفاوت ارزش و قیمت

اکثر مواقع مردم مفهوم ارزش و قیمت را معادل یکدیگر قرار می‌دهند. به‌منظور روشن شدن تفاوت مفهوم ارزش و قیمت ، ابتدا به بیان مفهوم هر یک می‌پردازیم. قیمت؛ وجهی  است که خریدار در قبال تملک کالا یا خدمات خاص، حاضر به پرداخت آن است و از سوی دیگر فروشنده به ازای دریافت آن اقدام به واگذاری کالا(خدمات) خواهد نمود. ارزش، انتظار ذهنی که افراد از منافع آتی یک یا مجموعه‌ای از دارایی‌ها دارند، را ارزش می‌گویند. در نتیجه لزوماً قیمت بیان‌کننده ارزش یک دارایی نیست می‌تواند بالاتر یا پایین‌تر از آن باشد.

انواع ارزش ها

همان‌طور که در مطالب گذشته، بیان شده است، مفاهیم مختلفی برای ارزش وجود دارد. در این بخش از مطالب به توضیح مفصل هر یک از انواع این ارزش‌ها می‌پردازیم.

برای یک دارایی ۵ نوع ارزش قابل محاسبه است.

۱- ارزش دفتری

ارزشی است که در ترازنامه درج شده است و از تقسیم مجموع حقوق صاحبان سهام (پس از کسر سهام ممتاز) بر تعداد سهام منتشر شده به دست می‌آید.

۲- ارزش بازار

ارزشی است که در بازار از طریق عرضه و تقاضا برای شرکت تعیین می‌گردد. چنانچه این ارزش را بر تعداد سهام منتشر شده شرکت تقسیم کنیم، ارزش بازار هر سهم به‌دست می‌آید.

۳- ارزش جایگزینی

برآورد مبالغ جایگزین نمودن دارایی‌های شرکت است را رزش جایگزینی آن می‌گویند. از تقسیم این ارزش بر تعداد سهام منتشر شده، ارزش جایگزینی هر سهم حاصل می‌شود.

۴- ارزش اسمی

ارزشی است که در زمان تاسیس شرکت برای سهام آن تعیین و در اساسنامه آن درج میشود. این ارزش در ایران معادل ۱۰۰۰ ریال است.

۵- ارزش ذاتی

ارزش فعلی جریانات نقدی که دارایی‌های شرکت در آینده برای سرمایه‌گذاران دارد را ارزش ذاتی سهام می‌گویند. از تقسیم ارزش ذاتی بر تعداد سهام منتشر شده، ارزش ذاتی هر سهم به‌دست می‌آید.

۶- ارزش تصفیه‌

ارزش شرکت پس از کسر بدهی‌ها از دارایی‌های آن حاصل می‌شود. از تقسیم ارزش تصفیه کل شرکت بر تعداد سهام منتشر شده، ارزش تصفیه به ازای هر سهم به‌دست می‌آید.

انواع روش های ارزش گذاری سهام

ارزش‌گذاری یکی از مسائل تاثیرگذار در تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران و تخصیص بهینه منابع است. روش‌ها و رویکردهای مختلفی برای ارزیابی دارایی‌ها با توجه به نوع دارایی وجود دارد. به‌منظور درک بهتر مدل‌های ارزش‌یابی ابتدا باید با مفاهیم ارزش خالص فعلی و ارزش آتی آشنا شویم. پس از بیان کامل این مفاهیم به توضیح مدل‌های ارزش‌گذاری خواهیم پرداخت.

مدل های ارزش گذاری

برای ارزیابی یک شرکت مدلهای مختلفی وجود دارد که به برخی از پرکاربردترین آن‌ها می‌پردازیم.

  1. ارزش‌گذاری مبتنی بر دارایی‌ها
  2. تنزیل جریان نقدی آزاد
  3. تنزیل سود تقسیمی
  4. ارزش‌گذاری نسبی

ارزش دفتری Book Value 

ارزش دفتری هر سهم از تقسیم مجموع حقوق صاحبان سهام (پس از کسر سهام ممتاز) بر تعداد سهام منتشر شده و ارزش دفتری دارایی‌ها از کسر استهلاک انباشته از بهای تمام شده دارایی، به دست می‌آید. این ارزش بیان‌کننده مبلغی است که در ترازنامه منعکس می‌شود.در نتیجه در ابتدای تاسیس شرکت، مبنای تعیین ارزش دفتری و ارزش اسمی هر دو یکی است. مگر آنکه انتشار سهام به صرف یا انتشار سهام به کسر صورت گرفته باشد. با گذشت زمان و با توجه به عملکرد شرکت و همچنین تغییر سرفصل‌هایی از جمله اندوخته‌ها و سود(زیان) انباشته، بین ارزش دفتری و ارزش اسمی تفاوت ایجاد می‌شود.

ارزش دفتری از معادله پایه حسابداری به دست می‌آید به این معنا که:

ارزش دفتری از معادله پایه حسابداری

روش ارزش‌گذاری به شیوه دفتری یکی از ساده‌ترین روشهای ارزش‌گذاری تلقی می‌شود. یکی از ایراداتی که در خصوص استفاده از ارزش دفتری برای ارزش‌گذاری مطرح می‌شود این است که بر مبنای معادله حسابداری بوده و ثابت است در نتیجه  عوامل تاثیرگذار همانند تورم و نوسانات نرخ بهره که در ارزش‌یابی صحیح یک دارایی موثر هستند، در نظر گرفته نمی‌شود. این عوامل سبب ایجاد فاصله بین ارزش دفتری و ارزش واقعی دارایی می‌شود.

برخی از تحلیلگران که از ارزش دفتری  برای ارزش‌گذاری شرکت‌ها استفاده می‌کنند، علاوه بر ارزش دارایی‌های فیزیکی، ارزش دارایی های نامشهود را برآورده نموده و در محاسبه خود در نظر می‌گیرند.

کاربرد ارزش دفتری

کاربرد ارزش دفتری دارایی‌های شرکت:

  1. با مقایسه ارزش دفتری و ارزش بازار دارایی‌ها، می توانیم استنباط کنیم که سهام یا دارایی، کمتر یا بیشتر از ارزش واقعی خود، در بازار قیمت‌گذاری شده است.
  2. ارزش دفتری، ارزش تئوریک کل دارایی‌های شرکت است که سهام‌داران می توانند در زمان انحلال شرکت آن را دریافت کنند.
  3. پس از فروش دارایی‎‌ها چنانچه قیمت فروش را از ارزش دفتری آن کسر نماییم، سود یا زیان سرمایه‌ای به دست می‌آید.

سخن آخر

سهام شرکت های سهامی عام به روش های مختلفی ارزش گذاری می شود. یکی از این روش ها، ارزش دفتری است که بیان کنند حاصل تفاضل دارایی و بدهی به تعداد سهام منتشره است. در مطالب بعدی روش های دیگر ارزش گذاری را با هم مرور خواهیم کرد.

65 پاسخ به “ارزش دفتری چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟”

  1. AK9132 گفت:

    باسلام وتشکر از زحمات در ارائه مطالب مفید
    ارز ش دفتری، ارزش کل دارایی‌های شرکت است که سهام‌داران می توانند در زمان انحلال شرکت آن را دریافت نمایند.

    ۰
  2. AA2981 گفت:

    سلام
    سوالات بسیار سختی را میذاریدمثل این!
    کدام یک از مفاهیم زیر درخصوص ارزش دفتری صحیح نیست؟
    چهارتا گزینه راباید بسیار بخوانید تا به نتیجه برسید؟؟؟/؟///

    ۰
    • agah5 گفت:

      با سلام و احترام
      کاربر محترم میزان تخصصی بودن سوالات موجود در بخش مسابقات، متنوع بوده و همواره تلاش بر این است که با توجه به دانش همه کاربران سوالات مسابقه انتخاب و منتشر شود.
      باتشکر از نظرات شما

      ۰
  3. AL4089 گفت:

    سلام
    اطلاعات ترازنامه و.. چقدر میتونه صحیح باشه که سها مدار عادی به انها اتکا کنه در تحلیل ارزش اولیش برای تصمیم بهتر
    تشکر

    ۰
    • agah5 گفت:

      سلام
      اطلاعات ترازنامه حسابرسی شده هستند و قابل اعتماد، فقط شما میتوانید برخی از این دارائیها را با اطلاعات خودتان بروز کنید.

      ۰
  4. AJ5294 گفت:

    سلام
    اگر قیمت کنونی یک سهامی از ارزش دفتری اون کم باشه آیا میشه گفت که حتما از ارزش ذاتی اون هم کمه؟

    ۰
    • Agah2 گفت:

      باسلام و احترام دوست گرامی
      اظهار نظر درباره ارزش ذاتی یک نماد و بطور کلی یک شرکت، کار پیچیده ای است و به عوامل مختلف مثل سودآوری شرکت در آینده و محاسبه ارزش جریانات نقد آتی اون در زمان حال بستگی دارد. اما در حالت کلی حداقل ارزش بازاری که برای یک نماد انتظار میرود، ارزش دفتری اون هست که حتی در خصوص شرکت های زیان ده نیز از همین روش برای ارزش گذاری استفاده می شود.

      ۰
  5. AJ5294 گفت:

    درود
    متاسفانه من مفهوم ارزش های بازار و دفتری رو متوجه نشدم.
    اگه بشه یک مثال واقعی از سهم های بورسی بزنید و ارزش دفتری وارزش بازار اون رو بدست آورید.
    سپاس

    ۰
    • Agah2 گفت:

      با سلام و احترام دوست گرامی
      همانطور که پیشتر نیز بیان شد ارزش دفتری عبارت است از: ارزش ثبت شده دارایی های یک مجموعه در دفاتر مالی آن منهای بدهی ها و انباشته استهلاک آن شرکت. یعنی فرضا شرکت الف در گزارشات مالی، ترازنامه ای رو منتشر کرده و ارزش دارایی های اون ۰۰۰ ۲۰۰ تومان هست و میزان بدهی شرکت هم ۰۰۰ ۵۰ تومان هست و شرکت ۱۰۰۰۰ برگه سهم داره. ارزش دفتری اون برابر میشه با دارایی منهای بدهی که میشه ارزش خالص دارایی های شرکت (۰۰۰ ۱۵۰) و اگر این رقم رو بر تعداد کل سهام شرکت تقسیم کنیم ارزش دفتری محاسبه می گردد (۱۵ تومان).
      توجه داشته باشید که در صورت های مالی شرکت های بورسی عموما هزینه استهلاک در ارزش دارایی ها لحاظ می گردد و نیاز به محاسبه مجدد آن و کسر انباشته استهلاک نیست.
      اما ارزش بازار: در مثالی که بالا عنوان کردیم الان ارزش دفتری هر برگ سهم نماد الف شد ۱۵ تومان اما بازار انتظار داره در آینده این شرکت سود خوبی رو ایجاد کنه و در نتیجه "تقاضا" برای این نماد زیاد میشه و حتی این سهم تا قیمت ۲۰ تومان هم معامله میشه و عده ای حاضرند برای خرید اون هزینه کنند. این یک مثال از حالت هر دو نوع قیمت هستش...

      ۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

عدد را وارد کنید: