ارزش روز سهام عدالت چقدر است؟

  • تاریخ درج ۲۵ خرداد ۱۳۹۹
  • تاریخ ویرایش ۱۹ اسفند ۱۴۰۲
  • ۳۸ نظر
  • ۷۶۵۷ مشاهده

با مطرح شدن بحث آزادسازی سهام عدالت و فراهم شدن امکان فروش درصدی از آن، ارزش روز سهام عدالت برای مردم اهمیت بیشتری پیدا کرده است. صحبت‌ها و حرف و حدیث‌های بسیاری درباره قیمت و ارزش این سبد سهام مطرح می‌شود و رقم‌های تخمینی بازه گسترده‌ای را در بر می‌گیرد. در این مقاله قصد داریم جزئیات کامل را درباره قیمت سهام عدالت بررسی کنیم.


چگونه ارزش روز سهام عدالت را محاسبه کنیم؟

طرح اعطای سهام شرکت‌ها و کارخانه‌های دولتی به مردم، از سال ۱۳۸۵ آغاز شد. در این پروژه حدود ۴۲ میلیون نفر از اقشار کم‌درآمد کشور در قالب شش دهک دسته‌بندی شدند و به هر دهک مقداری سهام تخصیص داده شد. این سهم‌ها در ابتدا توجه زیادی را به خود جلب نکردند. آشنایی مردم با بورس چندان زیاد نبود و سود سالیانه‌ای که واریز می‌شد به اندازه‌ای نبود که تاثیر چشمگیری در زندگی مردم داشته باشد. سهام عدالت بیش از نیمی از مردم کشور را تحت پوشش خود قرار داده بود؛ اما فایده چندانی به زندگی روزمره‌شان نمی‌رساند.

با مطرح شدن بحث آزادسازی، این طرح دوباره ذهن مردم را به خود درگیر کرد. دو روش مدیریت سهام به مردم پیشنهاد شد: روش مستقیم آزادسازی سهام عدالت که در آن مدیریت سبد سهام و تصمیم‌گیری درباره خرید و فروش‌ها به عهده شخص سهام‌دار بود و روش غیر مستقیم که مدیریت را به عهده شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی قرار می‌داد. این طرح باعث شد مسئله قیمت و ارزش روز سهام عدالت مطرح شود. طبیعی بود که در چنین شرایطی، مردم به دنبال برآورد کردن ارزش دارایی‌های خود بروند و هر یک از سهم‌های موجود در سبد را بررسی کنند.

استعلام و مشاهده دارایی سهام عدالت

ارزش روز سهام عدالت را فقط در بستر بازار بورس می‌توان تعیین کرد. بنابراین امکان اعلام یک رقم دقیق وجود ندارد. پورتفوی سهامداران و تعداد سهم‌هایی که در اختیار دارند متفاوت است و قیمت سهم‌ها به صورت روزانه و با توجه به میزان عرضه و تقاضا تغییر می‌کند. در ابتدای طرح آزادسازی، رقم‌های متفاوتی عنوان می‌شد. با این حال یک مسئله قطعی است: ارزش روز سهام عدالت نسبت به ارزش اسمی آن بین ۱۰ تا ۱۵ برابر بیشتر شده است.

برای راحتی بیشتر سهامداران و جلوگیری از ابهام و سردرگمی آن‌ها، سامانه‌هایی برای استعلام و فروش سهام عدالت طراحی شده است. با وجود این سامانه‌ها، نیازی نیست تک تک سهم‌ها را از طریق وب سایت سازمان فناوری بورس تحت نظر داشته باشید تا بتوانید ارزش روز سبد را به دست آورید. ضمنا افرادی که با ابزارها و سامانه‌های معاملاتی بورسی آشنایی ندارند، می‌توانند به راحتی با استفاده از این سامانه‌ها، به مشاهده دارایی‌های خود بپردازند.

سامانه فروش سهام عدالت آگاه نیز در این راستا طراحی شده است. حتی بدون داشتن کد بورسی و تنها با وارد کردن شماره تلفن همراه و کد ملی خود می‌توانید وارد این سامانه شوید و سبد سهام خود را مشاهده کنید.

سامانه سهام عدالت آگاه به مشتریان کارگزاری آگاه اختصاص ندارد و همه صاحبان سهام عدالت می‌توانند از آن استفاده می‌کنند. همان طور که اشاره شد در این مرحله نیازی به داشتن کد بورسی نیست. در این سامانه فهرست دارایی‌ها و ارزش روز سهام عدالت را مشاهده می‌کنید و در صورت تمایل، می‌توانید درخواست فروش ۳۰ درصد از این سبد سهام را ثبت کنید.

برای آشنایی با سامانه سهام عدالت آگاه و نحوه ثبت درخواست فروش سهام عدالت، می‌توانید مطلب “سامانه مدیریت و فروش سهام عدالت (راهنمای ثبت درخواست فروش)” را مطالعه کنید.

چه سهم‌هایی در سبد سهام عدالت وجود دارد؟

طرح سهام عدالت اهداف گسترده‌ای را دنبال می‌کرد و یکی از آن‌ها خصوصی‌سازی بود. از مدت‌ها قبل کارشناسان بر لزوم کمرنگ شدن نقش دولت در اقتصاد تاکید داشتند و سازمان خصوصی‌سازی، اقداماتی در این زمینه انجام می‌داد. با اجرای این طرح، سهام شرکت‌ها و کارخانه‌های دولتی به مردم اختصاص داده شد. در تصویر زیر می‌توانید نمونه شرکت‌های حاضر در پورتفوی سهام عدالت و همچنین تعداد و ارزش سهام را مشاهده کنید.

سبد سهام عدالت در کارگزاری آگاه

بعضی از این سهم‌ها مربوط به بزرگترین و ارزشمندترین کارخانه‌ها و بنگاه‌های دولتی هستند و رشد قیمتی سهام آن‌ها قابل پیش‌بینی بود. با این حال، این طرح نقش مهمی در راستای خصوصی‌سازی ایفا نمی‌کرد؛ زیرا مدیریت سهم‌ها همچنان به عهده شرکت‌های وابسته به دولت بود.

هدف دیگر از طرح سهام عدالت، افزایش رفاه اقشار کم‌درآمد جامعه و کمک به استقلال مددجویان بود. این هدف نیز کاملا محقق نشد. سود سهام واریزی مبلغ قابل توجهی نبود و مردم اجازه نداشتند در صورت نیاز، سهم‌های خود را بفروشند.

طرح آزادسازی در حقیقت قدمی دیگر در راستای تحقق این اهداف بود. با انتخاب روش سهام‌داری مستقیم، مدیریت سهام شرکت‌های دولتی به عهده سهامداران خواهد بود و نقش دولت کمتر خواهد شد. البته فرآیند آزادسازی به تدریج انجام می‌شود و در هر نوبت تنها درصدی از سهام قابل فروش خواهد بود.


سخن آخر

ارزش روز سهام عدالت نسبت به ارزش اسمی آن بسیار بیشتر شده است. با این حال، ارزش دقیق سبد و قیمت روز سهام عدالت را نمی‌توان با یک رقم کلی عنوان کرد. تعداد سهم‌های موجود در سبد سهام‌داران با هم متفاوت است و قیمت‌ها مدام تغییر می‌کنند. با مراجعه به سامانه سهام عدالت آگاه می‌توانید به مشاهده دارایی‌های خود بپردازید، قیمت روز هر یک از سهم‌ها را مشاهده کنید و در صورت تمایل، درخواست فروش ۳۰ درصد سبد را ثبت نمایید.

38 پاسخ به “ارزش روز سهام عدالت چقدر است؟”

  1. سوسن فدایی گفت:

    فکر کنم سبد هر سهامدار سهام عدالت یک میلیون تومانی نزدیک ۱۰ میلیون تومان ارزش دارد که البته با توجه به متغیر بودن تعداد سهام هر فرد این مقدار می‌تواند متفاوت باشد.

    ۶
    • علیرضا گفت:

      فکر کنم سبد هر سهامدار سهام عدالت یک میلیون تومانی نزدیک ۱۰ میلیون تومان ارزش دارد که البته با توجه به متغیر بودن تعداد سهام هر فرد این مقدار می‌تواند متفاوت باشد

      ۱
  2. AriyA گفت:

    با توجه به اینکه شرکتهایی که در پرتفوی سهام عدالت هستند، بیشتر بنیادی هستند و افزایش سرمایه در پیش دارند و افزایش نرخ در برخی سهام، نگهداری شون بهتر هست، انگار که اصلا نبودند، ۱۰ سال دیگه بیاییدسراغش

    ۶
  3. عسگر گفت:

    باسلام و تشکر از مطالب آموزشی ارزنده
    سهام(واحصا،ثنور،سخواف،شستان) را سال ها قبل از طریق روزنامه کثیر الانتشار خریداری نموده ام چگونه می توانم در سامانه آساتریدر آگاه ثبت نموده و خرید و فروش نمایم

    ۴
    • agah9 گفت:

      سلام دوست عزیز
      به منظور انتقال برگه سهام به کارگزاری آگاه، باید مشتری کارگزاری آگاه باشید. در صورتی که مشتری کارگزاری آگاه نیستید از طریق سامانه آگاه اکسپرس به نشانی ex.agah.com به منظور دریافت کد بورسی اقدام نمایید. در هر حال بعد از دسترسی به سامانه معاملات آنلاین از گزینه تغییر کارگزار ناظر استفاده نمایید تا درخواست انتقال برگه سهام مدنظرتان در کارگزاری آگاه ثبت شود.برای انتقال برگه سهام خود را به کارگزاری آگاه نیازی به وارد کردن کد گواهینامه نقل و انتقال نمی باشد و برای ارسال درخواست می‌توانید به قسمت درخواست‌ها و گزینه درخواست انتقال ناظر مراجعه کنید. با استفاده از آیکن + پنجره درخواست جدید باز می شود.نماد خود را انتخاب کرده و درخواست خود را برای کارگزاری ارسال کتید. درخواست شما توسط کارشناسان بخش اوراق بهادار بررسی شده و در صورتی که منع قانونی برای انتقال ناظروجود نداشته باشد، کارگزار ناظر شما تغییر می کند و کارگزاری آگاه به عنوان ناظر نماد مدنظر شما می‌شود.

      ۱۲
  4. حمید گفت:

    به نظر من باید سهام هایی که وجوددارند اطلاعاتشون از نظر فعالیت و سوددهی و زیان دهی به مردم داده بشه تا بتونند بهتر تصمیم بگیرن

    ۱۶
  5. هادی گفت:

    سلام به برخی از سهم های موجود در پرتفوی سهام عدالت، حق تقدم تعلق گرفته ولی به نظر امکان فروش آن از طریق سایت کارگزاری وجود نداره اگه میشه توضیحی در مورد این سهم ها بدین.

    ۱۷

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

عدد را وارد کنید:

1 2 3 6