سهام شناور آزاد یکی از مفاهیم مهم در بازار بورس به شمار میرود که لازم است سرمایهگذاران با آن آشنا شوند. یکی از مشخصات نماد که در سایت مدیریت فناوری بورس تهران (tsetmc) با آن مواجه میشویم، سهام شناور است و میتواند معیاری باشد که با استفاده از آن، میزان نقدشوندگیو ریسک سرمایهگذاری در یک سهم را تخمین بزنیم. در این مقاله سعی داریم شما را بیشتر با این مفهوم و نحوه محاسبه آن آشنا کنیم.
سهام شناور آزاد در بورس چیست؟
سهام شناور آزاد بخشی از سهام شرکت محسوب میشود که دارندگان آن معمولا، در هر شرایطی آماده فروش هستند. آنها با مالکیت بر آن قسمت از سهم، قصد مالکیت بر مدیرت آن شرکت را ندارند و در شرایط مختلف به حتم یقین در بازار مورد معامله قرار خواهد گرفت. شما با بررسی سهام شناور آزاد میتوانید تا حدودی میزان ریسک معاملات سهم مد نظر را تخمین بزنید. به عنوان مثال هر مقدار که این نسبت بزرگتر باشد نشاندهنده آن است که سهامداران تمایل زیادی به نگهداری سهم ندارند و برعکس. به این نکته توجه داشته باشید که هر مقداری که یک شرکت دارای سهام شناور بیشتری باشد، افزایش قیمت آن سهم به سرمایه کلانی نیاز خواهد داشت. برای آشنایی بیشتر با مفهوم ریسک، مطالعه مقاله «انواع ریسک سرمایه گذاری» میتواند مفید باشد.
نحوه محاسبه سهام شناور آزاد چگونه است؟
برای محاسبه سهام شناور آزاد یک شرکت شما ابتدا باید ترکیب سهام داران را بررسی و تعداد سهام داران عمده را تعیین کنید. در گام بعدی عدد به دست آمده را از کل سهامداران کسر میکنیم و به این ترتیب، میتوانیم به تعداد سهام شناور آزاد سهم و درصد آن به کل سهام شرکت دست بیابیم.
آیا مقدار سهام شناور آزاد همیشه ثابت است؟
سهام شناور آزاد در بازار بورس دارای پتانسیل نقدشوندگی بالایی است. مقدار این سهام به هیچ عنوان ثابت نیست. ممکن است سهامداران عمده این شرکت در زمان رشد قیمتی، دارایی خود را در بازار به فروش برسانند و دقیقا به همین دلیل امکان ندارد که میزان سهام شناور آزاد در بازار ثابت بماند. طبق آخرین اطلاعیههایی که از جانب سازمان بورس در راستای سهام شناور آزاد یک شرکت ارائه شده است، هر شرکت باید به میزان ۲۵ درصد دارای سهام شناور در بازار باشد.
تاثیر سهام شناور آزاد بر قیمت سهام چیست؟
در اکثر بازارهای بورس دنیا به این شکل است که اگر سهام شناور یک شرکت کمتر از ۲۵ درصد باشد، آن شرکت از لیست بورس مد نظر خارج خواهد شد. به این دلیل که اگر شرکت مایل نباشد یک چهارم سهامش را در بازار عرضه کند، زیاد مورد استقبال سرمایه گذاران قرار نمیگیرد و در نقطه مقابل اگر سهام شناور آزاد یک سهم بیشتر باشد، آن سهم در بازار بیشتر مورد معامله قرار خواهد گرفت. در نظر داشته باشید که اگر سهام شناور آزاد کم باشد غالبا میتوان با سرمایه اندک، قیمت آن را مدیریت و از نوسانات زیاد آن جلوگیری کرد و با تزریق هیجانات و شایعات قیمت آن را بالا برد تا مورد استقبال مردم قرار بگیرد.
در شرکتهایی که سهام شناور آزاد بالا دارند، شرایط برعکس است و به راحتی نمیتوان معاملات سهم مورد نظر را در هیجانات بازار غرق کرد. چون سهامدار چنین شرکتهایی مردم هستند و آنها نمی خواهند که سرمایهشان متضرر شود به همین دلیل اجازه اجرای چنین سیاستهایی را برای سهمشان نمیدهند و سهم زیاد مورد معامله قرار میگیرد. معمولا سهمهای کوچک که دارای سهام شناور پایینی هم هستند بهترین موقعیت را برای سفتهبازان میسازند که به راحتترین شکل ممکن با سرمایه کم در قیمت سهم تاثیر بگذارند.
بهترین مقدار سهام شناور آزاد چقدر است؟
طبق آخرین مصوبات، کمترین میزان سهام شناور آزاد در بازار بورس ۵ درصد است. از نظر حداکثری نمیتوان به عددی اشاره کرد چون یک سهامدار عمده بنا به دلایل مختلف میتواند کل سهام خود را در بازار عرضه کند که همین امر باعث افزایش میزان سهام شناور شرکت در بازار خواهد شد. معمولا هر مقدار این درصد به میانگین شناوری نزدیکتر باشد، وضعیت متعادلتر خواهد بود. همانطور که اشاره کردیم در حال حاضر شرکتها میتوانند تا ۲۵ درصد سهام شناور آزاد در بازار داشته باشند.
تاثیر سهام شناور بر حباب قیمتی چیست؟
تا این بخش از مقاله روشن شد که بین سهام شناور و قیمت سهم ارتباط مستقیمی وجود دارد. در همین راستا شرکتهایی که سرمایه پایینی دارند، قابلیت بالایی برای رشد قیمتی در آینده بازار خواهند داشت اما باید به این نکته توجه داشته باشید که میزان ریسک این شرکتها نسبت به بقیه بیشتر است. همین فرایند برای شرکتهای بزرگتر برعکس است و دارای پتانسیل کمتر و ریسک کمتری برای سرمایه گذاری خواهند بود.
یکی از فاکتورهای مهم برای سرمایهگذاری در هر بازاری، سنجیدن میزان ریسکپذیری آن بازار است. برای سرمایه گذاری در بورس باید با در نظر گرفتن میزان ریسکپذیری و سود مورد انتظار، سهام مورد نظر خود را انتخاب کنید. یکی از دغدغههای موجود در بازار سهام برای سرمایهگذاران، پایین بودن مقدار سهام شناور آزاد شرکتها است که همین امر موجب فعالیت پررنگ سفتهبازان میشود و هیجانات بر قیمت سهم غالب میشود. همین فرآیند باعث کمرنگتر شدن اعتماد سرمایهگذاران نسبت به بازار بورس میشود که البته خوشایند نیست.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت شرکتهایی که سهام شناور پایینی دارند، موقعیت مناسبی برای سرمایهگذاری نیستند چرا که یک بازار کاملا شکننده را تداعی میکنند. از طرف دیگر هر مقدار که سهام شناور آزاد شرکتی بالاتر باشد، میزان نقدشوندگی آن بالا و ریسک سرمایهگذاری آن کمتر است. با این حال، هنگام سرمایهگذاری باید مجموعهای از عوامل را در نظر گرفت و نمیتوان فقط بر اساس سهام شناور تصمیمگیری کرد.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم شما را با سهام شناور آزاد شرکتها در بازار بورس بیشتر آشنا کنیم. سهام شناور یکی از فاکتورهایی است که میتوان برای سرمایهگذاری در نظر گرفت و میزان ریسک نقدشوندگی سهم را تا حدودی تشخیص داد. در نهایت پیشنهاد میکنیم بیشتر روی سهمهایی که سهام شناور بالایی دارند تمرکز داشته باشید. این پیشنهاد از این جهت مناسب است که در گام اول سرمایهگذاری، دچار زیان و از دست رفتن سرمایه خود نشوید. ریسک نقدشوندگی در این سهمها کمتر است و بنابراین سادهتر میتوانید سرمایه خود را نقد کنید.
سلام عزیزان
شناوری سهام خیلی به درد میخوره اگه شما بتونید شناوردی درست سهام ها رو از کدال استخراج کنید و آمار های بروز سهام شناور هر سهم رو بدونید به راحتی می تونید به کمک فیلتر و سایر ابزار های دیگه حرکات بازیگر هر سهم رو بشناسین و سوار سهم بشید . امید وارم خوب باشه
سلام دوست عزیز ، آفرین به شما ممنون از اطلاع صحیح تون
سلام شناوری سهم از۱۰ تا ۳۵ درصد باشه خوبه. منظور تعداد سهامی که دست سهامدار حقیقی وحقوقی هستش.
اگر دارای پول زیاد مثلا چند میلیارد هستیمدبهتر است سراغ سهام با شناوری بالا روید چون واقعا سود خوبی میبریم
درود به شما برای محاسبه سهام شناور آزاد باید ابتدا ترکیب سهامداران را بررسی کرده و سپس تعداد سهامداران راهبردی را تعیین کنیم. وقتی تعداد این سهامداران را بدانیم و از کل سهامداران کم کنیم، میتوانیم به تعداد سهام شناور آزاد و درصد آن به کل سهام شرکت دستیابیم. در بسیاری از بورسهای دنیا، شرکتهایی که شناوری کمتر از ۲۵ درصد دارند، از فهرست شرکتهای بورسی حذف میشوند. اگر میخواهید برای سرمایه گذاری سهمی را انتخاب کنید باید شناوری متعادل داشته باشد. برای به دست آوردن شناوری متعادل، کافی است میانگین سهام شناور شرکتهای بازار را محاسبه کنیم و هر چه شناوری سهم موردنظر ما به این میانگین نزدیکتر باشد، شناوری متعادلتری دارد. حداقل مقدار سهام شناور آزاد شرکتها میتواند ۵ درصد باشد میانگین شناوری چیزی حدود ۲۱ درصد
سهام شناور بعضی شرکت ها بیش از۴۵% ریسک معامله در این شرکت ها چطوره؟
سلام دوست عزیز
در نظر داشته باشید که وقتی میزان سهام شناور یک شرکت بورسی، پایین باشد به این معناست که مالکان عمده سهام این شرکت و مدیریت آن میل و رغبت زیادی به عرضه سهام شرکت نداشته و در واقع ورود این شرکت به بازار بورس معنای منطقی و توجیه پذیر ندارد. پایین بودن سهام شناور باعث می شود که نقدینگی سهم کم باشد. مثلا بارها مشاهده شده است که سهام با درصد شناور کم روزها در صف خرید یا صف فروش قفل می شوند.در کل کم بودن میزان سهام شناور در بازار صعودی نکته مثبت و در بازار نزولی نکته بسیار منفی است که باعث می شود سهم روزها و شاید ماه ها در صف فروش قفل شود. یکی دیگر از معایب کم بودن سهام شناور این است که معمولا صندوق های سرمایه گذاری و به اصطلاح پول های بزرگ معمولا اینطور سهام را برای خرید انتخاب نمی کنند.در کنار این معایب وقتی سهمی دارای سهم شناوری کمتری باشد احتمالا خیلی سریع تر به سمت صف خرید یا صف فروش می رود. پس در مورد خرید سهم یکی از نکاتی که باید بررسی شود سهام شناور است. اگر دارای پول بزرگ مثلا چند میلیارد هستین بهتر است سراغ سهام با شناوری بالا روید. اگر سهمی دارای شناوری کم باشد معمولا خیلی سریع به اخبار و حواشی واکنش نشان می دهد و این نیز نکته منفی است.