معاملات الگوریتمی چیست؟

  • ۲۷ اسفند ۱۴۰۲
  • ۱۹ مهر ۱۳۹۹
  • ۱۳ نظر
  • ۳۰۶۴ مشاهده
معاملات الگوریتمی چیست؟

این روزها تکنولوژی وارد بازارهای مالی نیز شده و بخش قابل توجهی از معاملات را انجام می‌دهد. به این معاملاتی که توسط الگوریتم‌ها و به وسیله‌ی کامپیوترها انجام می‌شوند، معاملات الگوریتمی می‌گویند. در معاملات الگوریتمی، معامله به صورت خودکار یا نیمه‌خودکار توسط کامپیوتر و بر مبنای الگوریتمی که برای آن نوشته شده انجام می‌شود. سهامداران حرفه‌ای با استفاده از یک استراتژی معاملاتی با دیدی جامع به اتفاقات بازار نگاه می‌کنند و در شرایط بحرانی با کنترل احساسات، تنها بر مبنای نتیجه تحلیل‌ها و استراتژی‌ها تصمیم می‌گیرند. این سهامداران می‌توانند برای اجرای استراتژی خود از معاملات الگوریتمی بهره بگیرند و بهترین فرصت‌های معاملاتی را پیدا کنند. اما منظور از «استراتژی معاملاتی» و «معاملات الگوریتمی» چیست؟ چگونه می‌توان از آن‌ها استفاده کرد؟ برای یافتن پاسخ این سوالات با ما همراه باشید.


ویدئو آشنایی با معاملات الگوریتمی


استراتژی معاملاتی چیست؟

قبل از بررسی مفهوم معاملات الگوریتمی لازم است مختصری درباره استراتژی معاملاتی صحبت کنیم. استراتژی معاملاتی یعنی تعیین یک روش و برنامه خاص برای انجام معاملات؛ این برنامه با توجه به میزان ریسک‌پذیری، بازه زمانی مد نظر، اهداف سرمایه‌گذاری و… تعریف می‌شود. داشتن استراتژی معاملاتی فقط مربوط به بازار بورس نیست و معامله‌گران بازارهای ارز دیجیتال، فارکس و… هم برای مدیریت دارایی خود، طبق برنامه‌ای از پیش تعیین شده عمل می‌کنند. در بازار بورس و اوراق بهادار، معمولا استراتژی بر اساس تحلیل بنیادی و یا تحلیل تکنیکال و در بهترین حالت هر دوی این‌ها تعیین می‌شود.

از نظر تحلیلگران بنیادی، هر سهم با گذر زمان به ارزش واقعی خود باز می‌گردد و نوسان قیمت تاثیر چندانی بر ذات سهم نخواهد داشت و افراد با استراتژی معاملاتی بلندمدت با این دیدگاه به خرید و فروش سهام می‌پردازند. تحلیلگران تکنیکال معتقدند که روند قیمتی و حرکتی هر سهم، اطلاعات آن را فاش می‌کند. این افراد با استفاده از اندیکاتورهای تکنیکال (نمودارهای ریاضی که بر حسب قیمت و حجم معاملات رسم می‌شوند) بهترین فرصت کسب سود و همچنین احتمال برگشت قیمت و یا تغییر روند حرکتی را پیش‌بینی می‌کنند و با استفاده از نتایج به دست آمده، می‌توانند استراتژی‌های مختلفی (مثلا کوتاه‌مدت یا میان‌مدت) را انتخاب کنند. بنابراین با یک برنامه‌ریزی صحیح، ما نیازمند جمع‌آوری اطلاعات، پردازش آن‌ها از طریق یک یا چند متد تحلیلی، بررسی خروجی و در نهایت اخذ تصمیم برای انتخاب استراتژی معاملاتی خود هستیم. البته بحث انتخاب استراتژی بسیار گسترده است و شاید بتوان ساعت‌ها راجع به آن صحبت کرد، اما تا این لحظه ما مفهوم و ضرورت استراتژی معاملاتی را متوجه شدیم و می‌توانیم درباره به کارگیری آن در معاملات الگوریتمی صحبت کنیم.

معاملات الگوریتمی چیست؟

معاملات الگوریتمی یعنی انجام معامله به صورت خودکار یا نیمه‌خودکار توسط کامپیوتر و بر مبنای الگوریتمی که برای آن نوشته شده است. در این روش، معامله‌گر با توجه به استراتژی خود برنامه‌ای را تعریف می‌کند، ربات به جست‌وجوی بهترین فرصت معاملاتی بر حسب آن الگو می‌پردازد و در کسری از ثانیه معامله را انجام می‌دهد. پس همانطور که متوجه شدید، برای استفاده از معاملات الگوریتمی داشتن استراتژی و تسلط به بازار الزامی است؛ در غیر این صورت نمی‌توان برنامه‌ای را برای ربات تعریف کرد. برای استفاده از ابزارهای معاملات الگوریتمی باید به یکی از زبان‌های برنامه‌نویسی تسلط داشه باشید یا نرم‌افزار آماده معاملات الگوریتمی را تهیه کنید. علاوه بر آن، داشتن سخت‌افزار مناسب برای اجرای برنامه و تست آن ضروری است. همانطور که می‌دانید در یک «الگوریتم»، دستورات مرحله به مرحله انجام می‌شوند؛ به عبارت دیگر کامپیوتر قدرت درک ندارد، فاقد ذهن انسانی است و تنها می‌تواند دستورات را در کمترین زمان با بالاترین دقت ممکن انجام دهد. بنابراین چیزی که ما از این ربات انتظار داریم، تحلیل بازار نیست، بلکه اجرای دستورات ما با دقت و سرعتی است که به صورت دستی نمی‌توانیم از عهده آن برآییم. به معاملات الگوریتمی Algo-Trading یا Black-Box Trading هم گفته می‌شود.

تاریخچه معاملات الگوریتمی

حالا که با معاملات الگوریتمی آشنا شدید، بد نیست نگاهی به تاریخچه آن نیز بیندازیم. الگوریتم‌ها برای اولین بار در دهه ۱۹۷۰ میلادی، در بازارهای مالی و انجام معاملات بورس مورد استفاده قرار گرفتند. در آن زمان، قوانین و الگوریتم‌های ابتدایی و ساده‌ای‌ برای این سیستم‌ها وجود داشت و عمدتا برای اجرای معاملات با بهترین قیمت‌های موجود استفاده می‌شدند. سپس در دهه ۱۹۸۰، الگوریتم‌های پیچیده‌تری شروع به توسعه کردند و استفاده از رایانه‌ها برای تجزیه و تحلیل داده‌های بازار و شناسایی فرصت‌های تجاری گسترده‌تر شد. در این دوره، سیستم‌های تجارت الکترونیک معرفی شدند که به معامله‌گران اجازه می‌دادند تا معاملات را به جای واسطه‌های انسانی، به صورت الکترونیکی انجام دهند. کم کم در دهه‌های ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰، پیشرفت‌های بیشتری در فناوری و تجزیه و تحلیل داده‌ها صورت گرفت و الگوریتم‌های پیچیده‌تری توسعه یافتند. در این زمان، استفاده از یادگیری ماشین و هوش مصنوعی در معاملات الگوریتمی نیز ظهور کرد. در سال‌های اخیر، استفاده از معاملات الگوریتمی افزایش یافته تا عدالت و شفافیت بیشتری در بازارهای مالی ایجاد شود. با وجود این افزایش دقت، معاملات الگوریتمی یک فرصت عالی و تاثیرگذار در بازارهای مالی به شمار می‌روند.

نحوه عملکرد الگوریتم‌های معاملاتی چیست؟

قبل از هر چیز لازم است بدانید که متاسفانه استفاده از این روش در بازار بورس ایران در حال حاضر مجاز نیست. البته تا چندی پیش معاملات الگوریتمی در بورس ایران نیز انجام می‌شد، اما از آن جایی که در برهه‌ای از زمان باعث برهم خوردن تعادل بازار (میزان عرضه و تقاضا) شد، سازمان بورس و اوراق بهادار طی ابلاغیه‌ای استفاده از الگوهای الگوریتمی را در بازارهای بورس و فرابورس برای تمامی افراد حقیقی و حقوقی ممنوع اعلام کرد. با توجه به این که معاملات در سطح جهان به سمت الگوریتمی شدن پیش می‌رود و شرکت‌های زیادی در ایران روی ابزارهای معاملات الگوریتمی کار می‌کنند، احتمالا تا چندی دیگر با وضع قوانین جدید برای استفاده از ربات‌ها، این روش مجاز خواهد شد.

در معاملات الگوریتمی، شما ابتدا برنامه دقیق خود را پیاده‌سازی می‌کنید و با تعریف آن برای ربات، وارد مرحله تست می‌شوید تا خطاهای آن مشخص شود. دقت کنید که در مراحل اولیه، احتمال عدم وجود خطا بسیار ضعیف است چرا که کامپیوتر به خودی ‌خود توانایی تغییر الگو را در صورت لزوم ندارد. مجددا تاکید می‌شود که ربات مذکور تنها می‌تواند برنامه شما به صورت دقیق و با سرعت بالا اجرا کند و اگر خطایی در الگوی تعریف‌شده وجود داشته باشد، کامپیوتر توانایی لازم برای اصلاح آن را ندارد؛ بنابراین سعی کنید الگوی خود را با در نظر گرفتن تمامی جوانب تعریف کنید. پس از گذشت مرحله تست و خطایابی، می‌توانید معاملات خود را آغاز کنید. در این مرحله لازم است که در بازه‌های زمانی مشخص، نتایج را بررسی و با یکدیگر مقایسه کنید. یک الگوی تعریف‌شده برای ربات نمی‌تواند همواره بهترین نتیجه را برای‌تان حاصل کند؛ چرا که آن الگو بر اساس شرایط خاصی از بازار تعریف شده است و ممکن است شرایط کنونی بازار متفاوت باشد.
بنابراین دو مورد را در نظر داشته باشید:

  • اول بررسی خروجی‌ در بازه‌های زمانی مشخص و انجام بهینه‌سازی بر اساس نتایج خروجی‌ها
  • دوم بهینه‌سازی الگوریتم بر اساس رفتار کنونی بازار

اگر این دو مورد را به صورت مکرر در معاملات الگوریتمی خود در نظر بگیرید، احتمالا این روش برای شما مناسب و سودده خواهد بود.

آشنایی با انواع الگوریتم‌های معاملاتی

اگر بخواهیم الگوریتم‌های معاملاتی را با توجه به هدف دسته‌بندی کنیم، سه دسته زیر را خواهیم داشت:

۱- الگوریتم‌های اثر محور (Impact-driven):

هدف الگوریتم‌های اثر محور، ایجاد کمترین تاثیر ممکن بر بازار است. این الگوریتم‌ها سفارش‌های بزرگ را به سفارش‌های کوچک‌تر تقسیم و در طول زمان آن‌ها را مبادله می‌کنند تا از تاثیر بیش از حد بر قیمت‌ها جلوگیری کنند. به عنوان مثال می‌توان به VWAP (قیمت میانگین وزنی حجمی) و TWAP (قیمت میانگین وزنی زمانی) اشاره کرد.

۲- الگوریتم‌های هزینه محور (Cost-driven):

هدف الگوریتم‌های هزینه محور، کاهش هزینه‌های تراکنش هنگام انجام معاملات در بازارهای مالی است. در واقع این الگوریتم‌ها، بهترین قیمت اجرایی ممکن برای یک معامله را با در نظر گرفتن عواملی مانند تاثیر بازار، زمان‌بندی و نقدینگی پیدا می‌کنند. همچنین با مدیریت دقیق اجرای معاملات، به دنبال بهینه‌سازی عملکرد و به حداقل رساندن ریسک قیمت برای سرمایه‌گذاران هستند. برخی از این الگوریتم‌ها عبارتند از الگوریتم‌های حداقل هزینه اجرا (Implementation Shortfall) و الگوریتم‌های Market On Close، که بر به حداقل رساندن لغزش قیمت تمرکز دارند.

۳- الگوریتم‌های فرصت‌طلب (opportunistic):

الگوریتم‌های فرصت‌طلب همیشه به دنبال فرصت‌های بازار هستند. این نوع الگوریتم‌ها از الگوها و روندها برای یافتن شانس‌های سودآور در بازار استفاده می‌کنند و به دنبال انجام حرکات هوشمندانه بر اساس داده‌های واقعی و شرایط بازار هستند. به عنوان مثال، می‌توان به الگوریتم‌های نقدشونده محور (Liquidity-driven) و معاملات جفتی (Pair / Spread trading) اشاره کرد.

مزایای معاملات الگوریتمی

این روش هم مانند تمامی روش‌های دیگر مزایا و معایبی دارد. معامله‌گران با آگاهی از آن‌ها و شناختی که نسبت به خود دارند، می‌توانند در مورد استفاده کردن از آن تصمیم بگیرند. در رابطه با مزایای روش معاملات الگوریتمی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان انجام تست پس از پیاده‌سازی استراتژی معاملاتی، بررسی بازخورد و در صورت نیاز اصلاح آن
  • مشخص شدن میزان سود و ضرر احتمالی در مراحل پیش‌تست و کاهش میزان ریسک به وسیله اعمال تغییرات و بهینه‌سازی
  • سرعت و دقت بالا در انجام معاملات
  • دخیل نبودن احساسات انسانی که موجب اخذ تصمیمات هیجانی و بر خلاف استراتژی انتخاب‌شده می‌شود.
  • پیدا کردن سهام مد نظر در کسری از ثانیه
  • تحلیل مقادیر زیادی از اطلاعات با چندین روش و در زمانی کم
  • عدم تاثیرگذاری مواردی مانند خستگی ذهنی و خطای دید

معایب معاملات الگوریتمی

اگرچه روش معاملات الگوریتمی در تمام دنیا و در بازارهای مختلف استفاده می‌شود و یکی از محبوب‌ترین روش‌ها است اما معایبی را نیز می‌توان برای آن در نظر گرفت:

  • مهم‌ترین موضوع در استفاده از معاملات الگوریتمی میزان تسلط بر بازار سرمایه و همچنین تسلط نسبی بر کدنویسی یا استفاده از نرم‌افزارهای آماده است. این روش هرگز برای مبتدیان مناسب نیست و تنها زمانی کاربرد دارد که سرمایه‌گذار توانایی پیاده‌سازی استراتژی معاملاتی برای خود داشته باشد.
  • حتی اگر شما یک سرمایه‌گذار قدر باشید، اما نتوانید استراتژی خود را به درستی به ربات منتقل کنید، نتیجه متفاوتی از آن چه انتظار دارید دریافت خواهید کرد. بنابراین برای استفاده از معاملات الگوریتمی شما باید در هر دو زمینه دانش کامپیوتر و بازار سرمایه به حد قابل قبولی رسیده باشید.
  • دسترسی به سخت‌افزار مناسب این برنامه و البته اینترنت بدون قطعی نیز یکی دیگر از دشواری‌های این گونه معاملات است. وقتی الگوریتمی را برای برنامه تعریف می‌کنید، اطلاعات بازار در برنامه به صورت لحظه‌ای به روزرسانی می‌شود و سپس بر اساس آن الگوریتم، معامله صورت می‌گیرد؛ حال اگر به هر دلیلی مثل قطع شدن اینترنت یا کافی نبودن رم کامپیوتر و… اطلاعات با تاخیر دریافت شوند، قطعا الگوریتم نتیجه متفاوتی را به شما ارائه خواهد داد.
  • گاهی افراد تصور می‌کنند که با استفاده از روش معاملات الگوریتمی، دیگر نیازی به رصد بازار و تحلیل آن نخواهند داشت! اما این تصور کاملا اشتباه است و شما باید به صورت مداوم نتایج و بازخورد برنامه را مرور، اصلاح و بهینه‌سازی کنید.

به صورت کلی توجه داشته باشید که اگر الگوریتم شما صحیح باشد و به بهترین شکل عمل کند، سرعت و دقت بالای این روش سود کلانی را نصیب‌تان خواهد کرد اما همین سرعت بالا، در صورت پیاده‌سازی یک الگوریتم نامناسب، می‌تواند ضرر هنگفتی را به بار بیاورد. بنابراین خوب بودن یا نبودن این روش تا حد زیادی وابسته به میزان دانش سرمایه‌گذار خواهد بود.


سخن آخر

معاملات الگوریتمی به صورت خودکار یا نیمه‌خودکار انجام می‌گیرند. برای استفاده از این شیوه باید به نرم‌افزار و سخت‌افزارهای مناسب دسترسی داشته باشید؛ البته داشتن تخصص و تجربه در بورس نیز برای استفاده از معاملات الگوریتمی یک ضرورت محسوب می‌شود. در حقیقت، این گونه معاملات به هیچ وجه مناسب افراد تازه‌کار نیستند. این شیوه در تمامی بازارهای جهانی استفاده می‌شود و می‌توان ادعا کرد که تمامی معاملات حجم بالا با استفاده از ربات انجام می‌گیرند. در واقع این تکنولوژی به سرعت در حال پیشرفت است و برنامه‌نویسان و تحلیل‌گران بسیاری ۱۰۰ درصد تمرکز خود را روی هوشمندسازی برنامه‌های معاملات الگوریتمی گذاشته‌اند. استفاده از این روش در بازار بورس ایران نیز رواج داشت اما در حال حاضر مجاز نیست. احتمالا در آینده و با وضع قوانین جدید، امکان استفاده از معاملات الگوریتمی برای فعالان بورس تهران نیز فراهم خواهد شد.


سوالات متداول

۱- معاملات الگوریتمی چیست؟

معاملات الگوریتمی روشی برای انجام معاملات در بازارهای مالی با استفاده از الگوریتم‌های از پیش تعریف شده هستند. این الگوریتم‌ها به طور خودکار داده‌های بازار را تجزیه و تحلیل می‌کنند، فرصت‌های معاملاتی را شناسایی می‌کنند و معاملات را بر اساس معیارهای خاص بدون نیاز به دخالت انسان انجام می‌دهند.

۲- معاملات الگوریتمی چه مزایایی دارد؟

از مزایای معاملات الگوریتمی می‌توان به سرعت اجرای سریع‌تر، کاهش هزینه‌های تراکنش، افزایش نقدینگی، بهبود دقت سفارش و توانایی اجرای استراتژی‌های پیچیده معاملاتی اشاره کرد. علاوه بر این، معاملات الگوریتمی با رعایت دقیق قوانین از پیش تعریف شده، به حذف سوگیری‌های احساسی و بهبود نظم معاملاتی کمک می‌کند.

13 پاسخ به “معاملات الگوریتمی چیست؟”

  1. حسین گفت:

    یکی از سخت‌ترین و مهم‌ترین مسائل معامله‌گری، مدیریت ریسک و سرمایه است. شاید جزییات آن سخت نباشد ولی اجرای آن سخت است و تفاوت اصلی یک معامله‌گر حرفه‌ای و غیرحرفه‌ای هم در اجرای دقیق همین موارد است. با دانستن الگو تریدینگ، می‌توانیم اجرای دقیق ایتم‌های مدیریت ریسک و سرمایه را به کامپیوتر بسپاریم و به قولی آن را به‌صورت سیستمی حل کنیم.

    ۵
  2. امیر طاها گفت:

    معامله کردن در بازار با استفاده از کامپیوتر به‌صورت تمام‌ اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک است که در آن کامپیوتر با استفاده از الگوریتمی که به آن داده‌شده در بازار (ها) جستجو می‌کند و فرصت‌های معاملاتی را شکار می‌کند.

    اصولاً معاملات الگوریتمی یک ابزار است برای معامله گران و به بازار مورد استفاده ارتباطی ندارد و می‌تواند برای همه بازارهای مالی مورداستفاده قرار گیرد. بازارهایی مانند بورس ایران، بازار آتی کالا (زعفران، زیره، پسته) بازارهای جهانی و کریپتو کارنسی‌ها.

    این ابزار برای کسانی کاربرد دارد که با معامله‌گری و روش‌های معامله‌گری و یا آموزش MQL5 آشنا هستند و برای معامله کردن خود استراتژی معاملاتی دارند. این ابزار مناسب تازه‌واردان به بازار نیست.

    ۲
  3. بهروز گفت:

    این نوع معامله گری نیاز به مهارت بالایی دارد.معامله گر باید با ارزش ذاتی و بنیادی و تکنیکالی سهم اشنا باشد

    ۱
  4. دانیال گفت:

    داشتن استراتژی علاوه بر بازار بورس در زندگی روزمره خیلی مفید و ضروری بوده وباعث میشه چشم انداز بهتری نسبت به اینده سرمایه خود داشت

    ۹
  5. naser گفت:

    سلام ممنون میشم طریقه استفاده از معاملات الگوریتمی رو هم در اموزشهاتون بگنجانید

    ۶

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

عدد را وارد کنید: