تحلیل تکنیکال در بورس چیست؟

  • تاریخ درج ۳۱ مرداد ۱۳۹۸
  • تاریخ ویرایش ۱۹ دی ۱۴۰۲
  • ۲۰۵ نظر
  • ۶۶۳۷۸ مشاهده
تحلیل تکنیکال در بورس چیست؟

سرمایه گذاری در بورس یکی از راه‌های مناسب برای کسب سود است. ورود به بورس از دو روش (سرمایه‌گذاری مستقیم و غیرمستقیم) امکان‌پذیر است. در روش اول یا سرمایه‌گذاری مستقیم، شخص سرمایه‌گذار باید اقدام به خرید و فروش سهام کند. روش دوم یا سرمایه‌گذاری غیرمستقیم به دو شکل صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سبدگردانی اختصاصی انجام می‌شود. این روش برای افرادی مناسب است که وقت و دانش کافی برای انجام معاملات مستقیم در بازار بورس ندارند.

همانطور که گفته شد ورود به بازار بورس، مستلزم داشتن اطلاعات کافی در حوزه‌های مرتبط با بورس و سرمایه‌گذاری است. این اطلاعات در کنار دانش بورسی می‌تواند موفقیت در بورس را ممکن کند. اطلاعات کافی باید به همراه استفاده از تحلیل‌های مورد نیاز برای بررسی وضعیت بازار سهام و همچنین پیگیری اخبار مرتبط باشد تا سرمایه‌گذاری به صورت هوشمندانه انجام شود و ریسک‌های موجود را کاهش دهد. تحلیل فاندامنتال و تحلیل تکنیکال مهم‌ترین روش‌های مورد استفاده فعالان بازار بورس، برای شناخت و انتخاب بهتر گزینه‌های سرمایه گذاری در بورس هستند. در این مطلب قصد داریم به بررسی تحلیل تکنیکال بپردازیم.

برای رسیدن به این هدف ابتدا باید بتوان به دو سؤال مهم پاسخ داد!


ویدئو بررسی تحلیل تکنیکال در بازار بورس


تحلیل تکنیکال چیست؟

به طور کلی می‌توان گفت تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) با استفاده از نمودار و اطلاعات مرتبط مانند قیمت و حجم و همچنین تکنیک‌ها و ابزارهای مختلف، به ارزیابی وضعیت کلی بازار و سهام مختلف می‌پردازد. در واقع تحلیل تکنیکال یک استراتژی معاملاتی برای ارزیابی سرمایه‌گذاری‌ها و تعیین فرصت‌های معامله با تجزیه و تحلیل روندهای آماری است و از فعالیت‌های معاملاتی مانند تحرکات قیمتی و حجم معاملات استفاده می‌کند. تجزیه و تحلیل تکنیکال بورس می‌تواند روی هر نوع اوراق بهاداری که دارای سوابق تاریخی معاملاتی است، مورد استفاده قرار بگیرد. این موارد می‌توانند شامل اوراق سهم، آتی، کالا و سایر اوراق بهادار باشند. با این حال ابزار تحلیل تکنیکال بیشتر برای تحلیل سهام مورد معامله در بازار بورس استفاده می‌شود.

تجزیه و تحلیل تکنیکال یک استراتژی معاملاتی است که سرمایه‌گذاری‌ها را ارزیابی و فرصت‌های معاملاتی را با کمک روندهای قیمتی و الگوهای دیده شده روی نمودارها شناسایی می‌کند. تجزیه و تحلیل تکنیکال بیان می‌کند که فعالیت‌های معاملاتی گذشته و تغییرات قیمتی یک سهم، می‌تواند نشانه‌های ارزشمندی از تحرکات آتی قیمت سهم باشد. طی سالیان متمادی یعنی از زمان پیدایش تحلیل تکنیکال تا امروز، بسیاری از الگوها و تکنیک‌های مورد استفاده در تحلیل تکنیکال گسترش پیدا کرده‌اند. تحلیلگران تکنیکال بسیاری از این الگوها و تکنیک‌ها را با هم ترکیب می‌کنند تا به استراتژی بهینه معاملاتی خود دست یابند و با استفاده از استراتژی خود، به خرید و فروش سهام بپردازند.

فرض های اساسی تحلیل تکنیکال

همانطور که چارلز داو هم عنوان کرده است، اولین و مهم‌ترین فرض در تحلیل تکنیکال این است که قیمت، همه اطلاعات را نشان می‌دهد. در حقیقت تحلیل تکنیکال بر تحلیل آماری نوسانات قیمت تکیه می‌کند و تلاش می‌کند تا با دیدن الگوها و روندهای قیمتی گذشته و حال، روند قیمت آینده را پیش‌بینی کند. داو همچنین معتقد است که در بازارهای کارا عواملی که بر قیمت سهام تاثیرگذارند مشخص است و در هر نقطه از زمان، قیمت همه اطلاعات مورد نیاز معامله‌گران را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد. با این که ممکن است این فرضیه در حالت کلی درست باشد اما امکان نوسان قیمت سهم در کوتاه‌مدت یا بلندمدت توسط اخبار یا اطلاعیه‌ها وجود دارد. در حالتی که کارایی بازار تا حد کمی وجود داشته باشد تحلیل تکنیکال به خوبی قابل استفاده است. یکی دیگر از فرضیات تحلیل تکنیکال که توسط داو بیان شده، این مورد است که نوسانات قیمتی بازار تصادفی نیستند و الگوها و روندها طی زمان تکرار می‌شوند. این فرضیه نشان می‌دهد که روندها در کوتاه‌مدت و بلندمدت به وجود می‌آیند و معامله‌گران را قادر می‌سازند تا با استفاده از تحلیل این روندها، کسب سود کنند.

 

سه فرض اصلی در تحلیل تکنیکال بورس

۱. همه چیز در قیمت لحاظ شده است

بسیاری از منتقدان تحلیل تکنیکال، این موضوع را که تنها در نظر گرفتن تحرکات قیمتی برای پیش‌بینی رفتار قیمتی سهم کافی است و می‌توان عوامل بنیادی را در نظر نگرفت، نقطه ضعف این روش می‌دانند. با این حال تحلیل تکنیکال معتقد است که همه چیز از جمله مفروضات بنیادی و همچنین برآورد معامله‌گران از تغییرات آتی این مفروضات، در سابقه‌ی قیمتی دارایی‌ها اثر داشته و نتیجه این اثر در سابقه قیمتی دارایی قابل مشاهده است. از این‌رو تحلیل‌گران تکنیکال معتقدند که می‌توان تنها با بررسی سوابق قیمتی یک دارایی، رفتار آتی آن را با تقریب قابل قبولی پیش‌بینی کرد.

۲. قیمت‌ دارایی‌ها در قالب روندها حرکت و تغییر می‌کنند

یکی از فرض‌های اصلی در تحلیل تکنیکال این است که تحرکات قیمتی در قالب روندهای کوتاه‌مدت‌، میان‌مدت و بلندمدت رخ می‌دهند. به همین دلیل هدف در تحلیل تکنیکال تشخیص روندهای حرکتی قیمت است. بر اساس این فرض در تحلیل تکنیکال، با تشخیص و تعیین روند اصلی حرکت قیمت (که ممکن است صعودی یا نزولی باشد) حرکت‌های کوچک‌تری که در خلاف جهت آن روند رخ می‌دهند را حرکات اصلاحی می‌نامیم. یکی از سوء برداشت‌های معمول در تحلیل تکنیکال این است که واژه اصلاح، همواره به کاهش قیمت دارایی تعبیر شود. در حالی که در روندهای قیمتی کاهشی، حرکات اصلاحی در قیمت دارایی با افزایش قیمت همراه است.

۳. تاریخ تکرار می‌شود

طبیعت روند قیمت به این گونه است که تکرار شود. در واقع براساس روانشناسی بازار و احساساتی مانند ترس و هیجان، چرخه‌های قیمتی گذشته تکرار می‌شود. تحلیلگر تکنیکال با استفاده از نمودارها، احساسات را تحلیل می‌کند و متعاقب آن به تحلیل روند قیمتی نمودار سهام می‌پردازد. برخی از ابزارهای تحلیل تکنیکال برای روندهای ۱۰۰ ساله است که مورد استفاده قرار گرفته‌اند؛ زیرا تحلیل‌گران بر این باورند که نمودار سهام، روندهای قیمتی گذشته خود را با شباهت زیادی در آینده تکرار می‌کند.

مفاهیم پایه ای تحلیل تکنیکال

تحلیل‌گرانی که قصد استفاده از تحلیل تکنیکال را دارند باید پیش از هر کار، با مفاهیم پایه‌ای آن آشنا شوند. در ادامه برخی از مهم‌ترین مفاهیم مرتبط با تحلیل تکنیکال را به شما معرفی می‌کنیم:

  • الگوها: الگوهای قیمتی در نمودار سهم‌ها تشکیل می‌شوند. این الگوها به ۲ نوع الگوی برگشتی و الگوی ادامه‌دهنده تقسیم می‌شوند.
  • نمودارها: هرآنچه که یک تحلیل‌گر تکنیکال به آن نیاز دارد، در نمودار سهم قابل مشاهده است. بنابراین یادگیری نحوه استفاده از نمودار، یکی از الزامات این روش به شمار می‌رود. نمودارها به انواع گوناگونی مانند نمودار شمعی، نمودار میله‌ای و نمودار خطی تقسیم می‌شوند.
  • روند: روند یک سهم به معنای حرکت قیمت آن در یک جهت مشخص است. هر دارایی می‌تواند یکی از سه روند صعودی، نزولی یا خنثی را داشته باشد.

کاربردهای تحلیل تکنیکال بورس

تحلیل‌گر تکنیکال تلاش می‌کند تا برای هر نوع اوراق بهادار، تحرکات قیمتی را پیش‌بینی کند. او می‌تواند در کنار استفاده از قیمت سهم، حجم معاملات سهم را هم برای تحلیل خود به کار ببرد. در هر صنعتی از بازار، هزاران الگو و سیگنال وجود دارد که در تحلیل تکنیکال به کار می‌رود. برخی از ابزارها و اندیکاتورها بر تعیین وضعیت فعلی بازار تمرکز می‌کنند و برخی دیگر بر وضعیت آینده بازار. برای مثال حدود حمایت و مقاومت برای تعیین قدرت یک روند و جهت احتمالی حرکت آن، استفاده می‌شود.

محدودیت های تحلیل تکنیکال چیست؟

فرضیه بازار کارا از فرضیات اساسی تحلیل تکنیکال در بورس است اما می‌تواند یکی از محدودیت‌های آن هم باشد. طبق این فرضیه قیمت‌های بازار، همه اطلاعات گذشته و حال را منعکس می‌کنند. بنابراین هیچ راهی برای کسب منفعت از روندهای بازار نیست، مگر اینکه بازار کارایی کامل نداشته باشد. تحلیلگران بنیادی معتقدند که بازار می‌تواند کارا باشد اما همه اطلاعات در قیمت گذشته و حال وجود ندارد و قیمت‌ها تصادفی حرکت می‌کنند. دومین انتقاد از تحلیل تکنیکال این است که این روش، برخی از اوقات کاربرد دارد. برای مثال اگر معامله‌گران حد ضرر مشابهی برای یک سهم خاص در نظر بگیرند، با رسیدن سهم به قیمت نزدیک حد ضرر بسیاری از سهامداران شروع به فروش می‌کنند. این موضوع سبب می‌شود که قیمت سهم پایین بیاید و پیش‌بینی‌ها را تایید کند و این گونه برداشت شود که روند پیش‌بینی شده تحلیل تکنیکال درست بوده است.

تفاوت تحلیل تکنیکال با تحلیل بنیادی چیست؟

تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی پرکاربردترین روش‌های معاملاتی هستند. هر دوی این روش‌ها برای جستجو، تحلیل، پیش‌بینی و انتخاب اوراق بهادار و سهام هستند و مانند هر روش سرمایه‌گذاری دیگری حامیان و منتقدان خود را دارند. تحلیل بنیادی روشی است که ارزش ذاتی سهام را ارزیابی می‌کند. این تحلیل دارای نگاه کلی از شرایط اقتصاد، صنایع، شرایط مالی و مدیریتی شرکت‌ها است و همه موارد مالی شرکت از جمله دارایی‌ها، بدهی‌ها، درآمد و مخارج، برای تحلیل بنیادی مهم است. تحلیل تکنیکال از این حیث با تحلیل بنیادی متفاوت است که می‌توان قیمت و حجم سهام را تنها ورودی‌های این روش برشمرد. در تحلیل تکنیکال تلاش نمی‌شود تا ارزش ذاتی سهام تعیین شود و به جای آن از نمودار سهام استفاده می‌شود تا با مشخص کردن الگوها و نمودار، رفتار سهم در آینده نشان داده شود.


سخن آخر:

با توجه به مطالب عنوان شده در این مطلب می‌توان نتیجه‌گیری کرد که تحلیل تکنیکال می‌تواند یکی از کاربردی‌ترین روش‌های مورد استفاده برای ارزیابی وضعیت بازار و قیمت سهام باشد. با توجه به وجود ابزارها و تکنیک‌های مختلف موجود در این روش، همه افراد می‌توانند برای انتخاب گزینه‌های سرمایه‌گذاری خود از آن استفاده کنند و به پیش‌بینی روند قیمت‌ها بپردازند. این نوع تحلیل قابلیت دارد تا در همه بازارهای موجود مانند بازار بورس، طلا، سکه و… به کار رود. همچنین با توجه به این که برای یادگیری تحلیل تکنیکال در بورس، باید از مطالب و کلاس‌های آموزشی اصولی استفاده کرد. به منظور دستیابی به مطالب و کلاس‌های آموزشی برای افزایش دانش تحلیل تکنیکال خود، می‌توانید روی لینک زیر کلیک کنید.

آموزش بورس

تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل تکنیکال یکی از روش‌های پیش‌بینی رفتار احتمالی سهم‌ها در بازارهای مالی است. در این روش با استفاده از نمودار و اطلاعات مرتبط مانند قیمت و حجم، به ارزیابی وضعیت کلی بازار و سهام مختلف پرداخته می‌شود.

تفاوت تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی در چیست؟

در تحلیل تکنیکال از اطلاعاتی مانند تاریخچه قیمت و حجم معاملات برای پیش‌بینی قیمت سهم در آینده استفاده می‌شود اما در تحلیل بنیادی به اطلاعات مالی یک شرکت مانند وضعیت مالی، میزان سودآوری، چشم‌انداز شرکت و… توجه می‌شود.

205 پاسخ به “تحلیل تکنیکال در بورس چیست؟”

  1. AO0185 گفت:

    تکنیکال. علم لازم خرید و فروش . مثل ستون خونه که باید روی پایه ای محکم بنا بشه .

    ۸
  2. AP1535 گفت:

    سلام
    بسیار عالی توضیح داده شد من خودم از تکنیکال استفاده می کنم ولی نمیشه گفت که با تحلیل تکنیکال میشه سود ۱۰۰ درصدی کرد
    تشکر از آگاه

    ۵
  3. BE1044 گفت:

    درود
    مطلب مفید بود من به شدت به این نوع تحلیل علاقه دارم.
    همین که روند رو بفهمی ۵۰ در صد راه رو رفتی
    خدا قوت

    ۶
  4. BE6629 گفت:

    سلام
    اطلاعاتی در مورد صندوق سرمایگذاری اگاه و سبد گردانی در اختیار ما بزارید
    اخه من کسی می شناسم که پول خودشون گذاشتن داخل بانک شاید با اطلاعتی که شما در اختیارم بزارید بتوانم قانع کنم که پول اینجا سرمایگذاری کنند
    متشکرم

    ۱۵
    • Agah گفت:

      سلام دوست عزیز
      لطفا به منظور آشنایی با خدمات بخش صندوق‌های سرمایه گذاری و سبدگردانی کارگزاری آگاه از سایت "https://agahinvest.com/" استفاده نمایید.

      ۱۰
  5. AR3498 گفت:

    بعضی از دوستان صرفا یا تحلیل تکنیکال کار میکنند یا تحلیل بنیادی. این دو مکمل هم هستند وباید هر دو تحلیل را یاد بگیرند. ممنونم از مطالب مفید و آموزنده تان
    پیروز باشید

    ۲۹
1 2 3 28