اولین گام برای انجام معاملات آتی زعفران، اخذ کد معاملات آتی است. کسانی که کد معاملات مشتقه (آتی سکه) دارند، نیازی به کدگیری مجدد نداشته و با همان کد میتوانند به معاملات آتی زعفران بپردازند.
پس از دریافت کد معاملاتی، هر فرد میتواند با افزایش موجودی حساب عملیاتی خود به میزان لازم، به معامله بپردازد. برای این کار، کافی است وارد سامانه آنلاین (آسا یا صحرا) شده و با انتخاب نماد زعفران سررسید شهریور با نماد SAFSH97 یا سررسید آبان با نماد SAFAB97 اقدام به خرید یا فروش زعفران نمایند. لازم به ذکر است معاملات زعفران (همانند معاملات آتی سکه) از طریق تلفنی نیز قابل انجام است.
نکته ۱: حساب عملیاتی قراردادهای آتی زعفران و سکه یکسان است و حساب مجزایی برای هر یک وجود ندارد.
مانند هر بازاری، در این بازار نیز با خرید در قیمتهای پایین و فروش در قیمتهای بالا میتوان سود نمود. البته این بازار دوطرفه است؛ یعنی بدون داشتن هیچ زعفرانی میتوان موقعیت فروش گرفت و پس از کاهش قیمت، با اخذ موقعیت خرید در این بازار به سود رسید.
نکته ۲: در این بازار لازم نیست حتماً محصول زعفران داشته باشید. همچنین شما میتوانید قبل از موعد قرارداد، با اخذ موقعیت معکوس (اگر خرید دارید، بفروشید و اگر فروش دارید، بخرید) از بازار خارج شوید.
نکته ۳: تولیدکنندگان زعفرانی که محصول فیزیکی زعفران دارند، میتوانند در این بازار موقعیت فروش گرفته و سپس هنگام موعد قرارداد، زعفران را به انبار تحویل بدهند.
نحوه تحلیل بازار آتی زعفران
در بازار آتی زعفران نیز میتوان با استفاده از دادههای موجود، تحلیلهای تکنیکال و بنیادی انجام داد. دادههای معاملاتی در بخش تکنیکالِ سامانه آنلاین آسا و یا دادهای پارس رسا موجود است و میتوان با استفاده از آن تحلیل تکنیکال نمود. در تحلیل بنیادی نیز باید بر عرضه و تقاضا، تغییرات نرخ دلار، قوانین و مقررات، تعرفههای کشورهای واردکننده زعفران و … تسلط کافی داشت. برای مثال، برای بررسی میزان عرضه باید میزان تولید زعفران را در هر دوره پیگیری نمود. از سوی دیگر میزان تقاضا با میزان مصرف داخلی و میزان صادرات ارتباط دارد. انتخاب شیوهی تحلیل به شخص و میزان تسلط او بستگی دارد و نمیتوان با قطعیت اظهارنظر کرد.
برای ثبت نام در دوره همایش آشنایی با قراردادهای آتی زعفران کلیک نمایید:
نحوه آربیتراژ در بازار قرارداد آتی زعفران
در بازار آتی زعفران با استفاده از آربیتراژ نیز میتوان سود نمود؛ یعنی گواهی سپرده زعفران را باقیمت پایین از بازار بورس اوراق بهادار خرید نمود و در بازار آتی، قرارداد زعفران را باقیمت بالاتر به فروش رساند و از تفاوت بین دو بازار کسب سود کرد. در ادامه در این خصوص توضیحات بیشتری داده میشود.
برای ورود به فرایند تحویل قراردادهای آتی زعفران میبایست حداقل ۱۰ قرارداد داشت. بر این اساس برای آربیتراژ میبایست حداقل ۱۰ قرارداد فروش در بازار آتی گرفت و در بازار گواهی سپرده زعفران ۱۰۰۰ واحد (هر واحد یک گرم) خرید نمود. برای درک بهتر موضوع به مثال زیر توجه نمایید.
- قیمت آتی زعفران هر گرم ۷۸۰۰ تومان
- قیمت گواهی سپرده زعفران نگین زرین هر گرم ۶۳۰۰ تومان
- وجه تضمین آتی زعفران ۲۰۰۰۰۰ تومان
- کل سرمایه به کار گرفتهشده: مبلغ موردنیاز برای خرید ۱۰۰۰ گرم گواهی سپرده زعفران
(فرمول ها از چپ به راست نوشته شده است)
۸,۳۰۰,۰۰۰=(۱۰×۲۰۰,۰۰۰)+(۱,۰۰۰×۶,۳۰۰)
سود ناخالص حاصل از آربیتراژ:
تومان ۱,۵۰۰,۰۰۰ =۱۰۰۰×(۶۳۰۰-۷۸۰۰)=۱۰۰۰×تفاوت قیمت گواهی سپرده و قرارداد آتی
درصد سود ناخالص:
۱۸٫۰۷%=۸,۳۰۰,۰۰۰÷۱,۵۰۰,۰۰۰
فرض کنیم در روز ۲۳ خرداد این آربیتراژ صورت بگیرد و قرارداد آتی زعفران در روز ۲۰ شهریور سررسید شود؛ یعنی ۹۰ روز (۳ ماه) تا سررسید باقیمانده است. درواقع طی ۳ ماه سودی ۱۸٫۰۷ درصدی بدون ریسک نصیب سرمایهگذار میشود. هر چه فاصله بین قیمت گواهی سپرده و قیمت آتی بیشتر باشد، سود حاصل از آربیتراژ بیشتر میشود. توجه نمایید برای محاسبه سود خالص میبایست هزینه خواب سرمایه را نیز از میزان سود کسر نمود.
معامله گران برای آربیتراژ کردن میبایست دو نکته را مدنظر قرار بدهند. اول افزایش وجه تضمین طی دوره تا سررسید و دوم افزایش قیمت در بازار آتی و امکان کال مارجین شدن فروشندگان. فروشندگان هنگام اخذ موقعیت و آربیتراژ میبایست برای این دو مورد مدیریت سرمایه داشته باشند.
جمعبندی
همانند سرمایه گذاری در هر بازاری، باید در بازار معاملات آتی به نکاتی دقت کنیم. یادگیری نحوه محاسبه سود و زیان معاملات قراردادهای آتی زعفران و سکه و همچنین نحوه آربیتراژ در بازار قرارداد آتی زعفران برای معامله در این بازار ضروری است.
سلام خسته نباشید
ازمون بورس کالا در چه تاریخی برگزار میشود و سوالهای این ازمون از چه منابعی است.
سلام
درخصوص زمان و نحوه برگزاری آزمون به آدرس reg.ime.co.ir مراجعه نمایید.
درخصوص منابع آزمون نیز به تلگرام
ati.azmoon@
مراجعه کنید
سلام، برای گرفتن کد آتی کالا نیاز به مراجعه حضوری است یا اینترنتی هم می شود اقدام کرد. (کد معاملاتی داریم)
سلام دوست گرامی
برای دریافت کد آتی کالا، داشتن کد بورسی اجبار شده است. درصورتی که کدبورسی دارید میبایست در آزمون بورس کالا جهت دریافت کد آتی کالا شرکت کنید و سپس با مدارک شناسنامه، کارت ملی و مدرک تحصیلی به کارگزاری مراجعه بفرمایید.
سلام برای گرفتن کد آتی باید حضوری مراجعه کنید دوست عزیز
تشکر و خسته نباشید - برای هز کسی که تو باشگاه و بلاگ زحمت میکشه
سلام
زمان معاملات زعفران چه ساعتی است؟
سلام
شنبه تا چهارشنبه: ۱۲:۳۰ الی ۱۷:۰۰
سلام ببخشید برای دریافت کد آتی کالا باید حتما دیپلم داشته باشیم؟
سلام دوست عزیز
بله
اینطور که من متوجه شدم کد معاملاتی بورسی اینجا کارایی نداره، درسته؟
سلام
خیر دوست گرامی
برای انجام معاملات آتی زعفران به کد آتی کالا نیاز است.