آغاز معاملات قرارداد آتی شمش طلا
- ۲۴ اسفند ۱۴۰۱
- ۱۷ نظر
- ۲۷۱ مشاهده

بورس کالای ایران از معاملات قراردادهای آتی برپایه شمش طلا رونمایی کرد. این معاملات که از فروردین سال ۱۴۰۲ آغاز میشود، پس از توقف قرارداد آتی سکه طلا در سال۹۷، فصل جدیدی از معاملات قراردادهای آتی بر پایه طلا را رقم خواهد زد. همچنین آغاز این معاملات نقطه عطفی برای علاقهمندان به بازارهای طلا و مشتقه خواهد بود.
بازار آتی یک بازار دوطرفه است که معاملهگران میتوانند از صعود و نزول بازار سود کسب کنند. با توجه به این که حداقل وجه مورد نیاز برای شروع معاملات قراردادهای آتی شمش طلا واریز وجه تضمین این قرارداد است، برای شروع معاملات نیازی به پرداخت ارزش کل قرارداد نیست. همچنین امکان انجام معامله با سرمایه کمتر از ارزش قرارداد، در این بازار، فرصت کسب سود اهرمی را برای معاملهگران فراهم میکند.
دارایی پایه در قرارداد آتی شمش طلا
قرارداد آتی شمش طلا، همچون سایر قراردادهای آتی، مشتق شده از یک دارایی پایه است، که این دارایی در قرارداد آتی شمش طلا به صورت واحدهای گواهی سپرده از شمش طلا است.
قرارداد آتی شمش طلا چیست؟
قراردادی است که بر مبنای آن خریدار متعهد میشود؛ در زمان مشخصی در آینده (مثلا یک ماه بعد) ۱ گرم شمش طلای خام را با قیمت مشخصی از فروشنده بخرد و فروشنده نیز متعهد میشود در همان زمان، ۱ گرم شمش طلای خام را با قیمت مشخص به خریدار قرارداد آتی بفروشد. با توجه به این که هر گواهی سپرده شمش طلا ۱۰۰ سوت یا ۰.۱ گرم است؛ بنابراین اندازه قرارداد آتی شمش طلا برابر ۱۰ واحد گواهی سپرده شمش طلا خواهد بود.
مشخصات قرارداد آتی شمش طلا
- دارایی پایه: شمش طلای خام
- اندازه قرارداد: ۱ گرم
- استاندارد تحویل: واحدهای گواهی سپرده شمش طلا با نماد CD1GOB0001
- حد نوسان قیمت روزانه: حداکثر تا ۵% (+/-)
- نماد معاملاتی: GBDDMMYY (DD روز،MM ماه و YY سال سررسید قرارداد آتی است.)
- حداقل تغییر قیمت سفارش: ۵۰۰۰ ریال برای هر گرم
- واحد قیمت: ریال به ازای هر واحد
- ساعت معامله: در تمامی روزها ۱۰:۰۰ الی ۱۵:۰۰
- سقف مجاز موقعیتهای تعهدی باز و معاملات: ۲۰۰۰ موقعیت در هر نماد معاملاتی
- جریمه نکول: ۱% ارزش قرارداد بر اساس قیمت تسویه آخرین روز معاملاتی
- جریمه نکول خریدار: در صورت عدم ارائه گواهی آمادگی تحویل یا عدم واریز وجه ارزش قرارداد بر اساس آخرین قیمت تسویه روزانهی آخرین روز معاملاتی
- جریمه نکول فروشنده: در صورت عدم ارائه گواهی آمادگی تحویل یا عدم ارائه رسید انبار دارایی پایه
در صورتی که هر دو طرف معامله نکول کنند، هیچ یک از طرفین جریمه نکول (۱% ارزش قرارداد) را پرداخت نمیکند اما مابهالتفاوت قیمت تسویه و قیمت گواهی سپرده شمش طلا از شخصی که در زیان بوده کسر و به حساب طرف مقابل واریز میشود.
سخن آخر
راهاندازی قرارداد آتی شمش طلا میتواند به عنوان راهی برای پوشش ریسک معاملاتی تلقی شود. همچنین تمامی فعالان بازار از جمله نوسانگیران، آربیتراژگران و همین طور مصرفکنندگان نهایی شمش طلا، قادر به انجام معامله در این بازار هستند. برای شروع معاملات شمش طلا میتوانید اقدام به اخذ کد مشتقه (کد بازارهای مالی/کد آتی) کنید. آموزشهای بیشتر در زمینه قراردادهای آتی را در دوره آموزش بورس کارگزاری آگاه می توانید دنبال کنید.
اقدام بسیار خوبی هست که جلوی دلالان طلا تا حدودی گرفته بشه.
مطالب خیلی آموزنده بود ممنون
خیلی خوبه
شرایط ثبت نام چیه
سلام
دوست عزیز لطفا با شماره ۰۲۱۹۱۰۰۴۰۰۴ داخلی آتی کالا تماس حاصل فرمایید.
با این کار خوب هم میتوان به مصرف کننده طلا کمک کرد و هم میتوانید جلو حباب طلا وتورم را گرفت
خیلی خوبه که دوباره بعد چند سال این معاملات آتی بر پایه شمش طلا انجام میشه. شاید باعث کاهش التهاب بازار بشه.