کدال یا Comprehensive Database Of All Listed Companies یا سامانه جامع اطلاعرسانی ناشران بورس و فرابورس ایران، یک سایت و سامانه رایگان است که معاملهگران و سرمایهگذاران و تحلیلگران بورس از آن استفاده میکنند. اگر قصد فعالیت در بازار سرمایه را داشته باشید، لازم است بدانید سایت کدال چیست و چه اطلاعاتی را میتوان از آن استخراج کرد. در این مطلب با یکی از وب سایت های بورسی، یعنی وب سایت کدال و بخشهای مختلف آن بیشتر آشنا خواهیم شد.
سایت کدال چیست؟
بورس اوراق بهادار از سال ۱۳۴۶ در ایران راهاندازی شد و در طول سالهای فعالیت خود فراز و نشیبهای بسیاری را تجربه کرده است. در سال ۱۳۸۴ قوانین جدیدی برای بورس تصویب شد که بستر را برای استفاده از ظرفیتهای اینترنت فراهم میکرد. کارگزاریها سامانههای معاملاتی آنلاین ایجاد کردند و سازمان بورس نیز، با اقتباس از بازارهای جهانی، پایگاهی را برای انتشار گزارشهای شرکتها معرفی کرد. این پایگاه همان سایتی است که به نام سامانه کدال شناخته میشود و از طریق آدرس codal.ir در دسترس است؛ سامانه اطلاعرسانی ناشران که یک مرجع مهم برای سرمایهگذاران و تحلیلگران محسوب میشود. همان طور که اشاره کردیم، کدال سامانه جامع اطلاعرسانی ناشران است اما منظور از ناشر چیست؟ هر شرکتی که نماد آن در بورس یا فرابورس ایران وجود داشته باشد، یک شخصیت حقوقی محسوب میشود. سایت کدال، این شخصیتهای حقوقی را ناشر مینامد. با این توضیح، کدال سایتی است که اطلاعات مربوط به شرکتهای بورسی و فرابورسی را منتشر میکند.
کدال چه کاربردی دارد؟
سرمایهگذاران سهام را به امید رشد قیمت میخرند. هدف هر یک از فعالان بازار بورس این است که سهمها را در پایینترین قیمت بخرند و با بالاترین قیمت بفروشند. نوسان قیمت به عوامل متعددی بستگی دارد اما در بسیاری اوقات، تغییر قیمت سهام به اتفاقاتی که درون یک شرکت رخ میدهد و اخباری که از آن منتشر میشود، بستگی دارد. معاملهگران و تحلیلگران این اخبار را از طریق گزارشهایی که شرکتها در سامانه کدال ثبت میکنند، به دست میآورند. گذشته از افزایش قیمت سهم، تقسیم سود نقدی نیز یکی دیگر از روشهای کسب درامد از بورس است. همه شرکتهایی که در بازار سرمایه حضور دارند، طبق قانون ملزم هستند حداکثر چهار ماه پس از پایان سال مالی، مجمع عمومی برگزار کنند. در این مجمع، عملکرد سال گذشته شرکت بررسی میشود و در صورت سوددهی، لازم است حداقل ۱۰ درصد از سود میان سهامداران تقسیم شود.
حضور در مجمع، روی قیمت سهم تاثیر میگذارد. وقتی که در مجمع یک نماد، سود نقدی تصویب شود، میزان سود تقسیمی از قیمت سهم کسر میشود. همچنین آن نماد بدون محدودیت دامنه نوسان پنج درصدی بازگشایی خواهد شد و قیمت را عرضه و تقاضا مشخص میکند. هر سرمایهگذار با توجه به استراتژی معاملاتی خود تصمیم میگیرد که در مجمع حضور داشته باشد یا قبل از آن سهام خود را بفروشد. به همین دلیل، شرکتها موظفند تا ده روز قبل از تاریخ برگزاری، آگهی دعوت به مجمع عمومی را در سایت کدال منتشر کنند. در این آگهی، زمان دقیق پرداخت سود نقدی مصوب نیز اعلام میشود تا سرمایهگذاران بتوانند با در دست داشتن اطلاعات کامل، استراتژی خود را تدوین کنند.
موارد زیر را میتوان به عنوان مهمترین مزایای سامانه کدال مطرح کرد:
تسهیل و سرعت بخشیدن به فرایند ارائه اطلاعات شرکتها
ایجاد بسترها و فرایندهای گزارشگیری طبق اصول جهانی
ایجاد دسترسی آسان به اطلاعات برای سهامداران و تحلیلگران
ایجاد سیستم نظارتی دقیق، افزایش دقت محاسبات و افزایش شفافیت اطلاعاتی
کدال چه گزارشهایی را منتشر میکند؟
دامنه گزارشهایی که در سایت کدال منتشر میشود گسترده است و برای تحلیلگران، به ویژه کسانی که از تحلیل بنیادی استفاده میکنند، بسیار ارزشمند است. در ادامه رایجترین گزارشهای کدال را به شما معرفی خواهیم کرد:
صورتهای مالی میاندوره و پایان دوره: طبق قوانین سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکتها موظف هستند صورتهای مالی خود را در دورههای سه ماهه منتشر کنند. گزارشهای میاندورهای ۳، ۶ و ۹ ماهه و البته گزارش سال مالی را میتوانید در این سایت مشاهده کنید.
گزارش ماهیانه: از سال ۱۳۹۵ سازمان بورس تمامی شرکتها را ملزم کرده است یک گزارش یک ماهه از فروش خود منتشر کنند. در این گزارش اطلاعات مربوط به میزان فروش و ارائه خدمات انجام شده طی یک ماه گذشته را همراه با حجم و نرخ فروش و در نهایت ارزش ریالی فروش کل، ارائه میکنند تا شفافیت اطلاعاتی از شرکتهای بورسی افزایش پیدا کند.
گزارش هیئت مدیره: اعضای هیئت مدیره شرکتها پس از انتشار صورتهای مالی حسابرسی شده ۱۲ ماهه، گزارشهایی درباره وضعیت فعلی شرکت و پیشبینی وضع آینده در سایت کدال منتشر میکنند. این گزارشها یک منبع اطلاعاتی مهم برای سهامداران و تحلیلگران محسوب میشود.
گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف: از سال ۹۶ شرکتها موظف شدهاند اطلاعاتی را که بر سود هر سهم اثر میگذارند را در قالب گزارش افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف منتشر کنند. این گزارش شامل تغییرات سود هر سهم میشود.
گزارش اطلاعات با اهمیت گروه ب: این گزارش شامل اطلاعاتی میشود که لازم است سهامداران از آنها آگاه باشند اما تاثیر مستقیم روی سود هر سهم ندارند.
گزارش تفسیری مدیریت: این گزارش، انتظارات مدیریت از فروش را مطرح میکند و معمولا همراه با صورتهای مالی میاندورهای منتشر میشود.
یادداشتهای همراه صورتهای مالی: شرکتها موظف هستند گزارشهای حسابرسیشده را منتشر کنند. گزارشها توسط حسابرس مستقلی که مورد تایید سازمان بورس باشد تدوین میشود. عنوان اصلی این گزارش در سامانه کدال، یادداشتهای همراه صورتهای مالی است.
گزارش افزایش سرمایه: شرکتها باید برای افزایش سرمایه مجمع فوقالعاده تشکیل دهند و برای این کار ارائه چندین گزارش الزامی است. این گزارشها در قالب اطلاعیههای کدال در اختیار عموم قرار میگیرد.
سخن آخر
مهمترین ویژگی بورس و بازار سرمایه، شفافیت آن است. سامانه و سایت کدال یکی از عوامل این شفافیت در نظر گرفته میشود. مرجعی که اطلاعات مهم و صورتهای مالی و گزارشهای دورهای شرکتها را منتشر میکند و به صورت رایگان در اختیار علاقهمندان قرار میدهد. این موارد زیر مهمترین اطلاعاتی هستند که میتوان از این سامانه دریافت کرد: تاریخ برگزاری مجمع عمومی یا فوقالعاده، تصمیماتی که در مجمع عمومی یا فوقالعاده اتخاذ میشود، اطلاعات مربوط به افزایش سرمایه شرکتها و مهلت استفاده از حقتقدم در بورس. تحلیلگران و سهامداران لازم است سایت کدال را همواره تحت نظر داشته باشند و از اطلاعات موجود در آن برای تصمیمگیریهای خود استفاده کنند.
کدال در واقع به معنای سامانه یا پایگاه اطلاعات جامع شرکتهای پذیرفته شده(فهرست شده در بورس) است.
شما با استفاده از اطلاعیه های موجود در این سایت میتونید بهترین تحلیل در مورد خرید یا فروش سهام انجام بدین چرا که تمامی آمار شرکت ها اینجا موجود هست
راحت ترین روش برای تشخیص صلاحیت افرادی که در مورد بورس و ارزندگی سهم خاصی صحبت میکنند این است که متوجه بشویم چقدر با سایت کدال آشنا هستند و به عنوان منبع اصلی اطلاعات، از آن به صورت مستمر استفاده میکنند.
بهترین مرجع برای دستیابی به اطلاعات شرکتها از همین سایت کدال میباشد بهتر است بتوانیم از این سایت بیشت استفاده کنیم و اشراف کاملی به سایت داشته باشیم.
کدال که تو خود برنامه هست آیا بروز و قابل استناد هست؟
سلام دوست عزیز
هدف اصلی از راهاندازی سامانه جامع ناشران فراهم آوردن پایگاه داده اطلاعات مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس بوده است تا سرمایهگذاران بتوانند به راحتی به اطلاعات منتشر شده از سوی شرکتها دسترسی پیدا کنند و مجبور نباشند تا برای به دست آوردن اطلاعات هر شرکتی به یک سایت مجزا مراجعه نمایند.تمامی شرکتهایی که نماد آنها در سازمان بورس درج شده است جزو ناشران بورسی میباشند که ملزم به انتشار گزارشهای مصوب سازمان بورس هستند تا از این دریچه بتوانند به حیات خود در بورس ادامه دهند.همانطور که میدانید کسب سود در بازار بورس از دو طریق به دست میآید، اول از طریق افزایش قیمت سهام و دوم از طریق تقسیم سود نقدی مصوب مجامع عمومی عادی سهام. لازم به ذکر است که در بیش از ۹۰ درصد اوقات رشد قیمت سهام ناشی از یک خبر یا اتفاق در درون شرکت ایجاد میشود که این علت را سرمایهگذاران از طریق گزارشهای منتشر شده شرکتها در سامانه کدال به دست میآورند و در نهایت اطلاعات این سایت بروز و قابل استناد و کاربردی برای علاقه مندان به سرمایه گذاری و فعالان بازار بورس است.