حباب قیمتی در بورس چیست؟
- ۳۱ مرداد ۱۳۹۹
- agah4
- ۴۷ نظر
- ۱۲۰۴ مشاهده

برای همه ما پیش آمده که کلمه “حباب” را قالب عباراتی چون “حباب قیمت”، “حباب سکه” “حباب بورس” و دیگر بازارهای مالی شنیدهایم. اما منظور از این عبارات چیست؟ برای دریافت درک کامل از این موضوع، ابتدا به مفهوم کلمه “حباب” در اقتصاد میپردازیم.
حباب اقتصادی
حباب اقتصادی که با عناوین دیگری چون حباب سوداگرانه، حباب بازار، حباب قیمت، حباب مالی و گاهی بالون قیمت شناخته میشود، به رواج معاملات در مورد کالا (کالاهایی) با قیمت بسیار فراتر از ارزش ذاتی دارایی، در یک بازه زمانی خاص گفته میشود. در اقتصاد حبابی، قیمت ها شدیدا نوسانی هستند و بر اساس عرضه و تقاضا (بدون توجه به ارزش اصلی) تعیین می گردند. اقتصاددانان نظرات متفاوتی در رابطه با وجود، عدم وجود و یا چگونگی حباب ارائه می دهند؛ گرچه عموما عده ای آن را پیشبینی میکنند (پیش بینی حباب تنها از جانب اقصاددانان رخ نداده و بسیار مشاهده شده که عوامل ایجاد آن، به پیشبینی در رابطه با رخ دادنش میپردازند)، عده دیگری نیز به بررسی حباب ایجاد شده و تخمین زمان اتمام آن پرداخته و سعی در شفاف سازی برای عموم را دارند؛ اما بدیهی است که پس از ترکیدن حباب، وجود آن و ارزش حقیقی دارایی بر همگان مشخص خواهد شد. گفتنی است که ویژگی اصلی حباب، موقتی بودن و ترکیدن آن است و در صورتی که این اتفاق رخ ندهد، افزایش قیمت اعمال شده را نمیتوان حباب دانست.
دلایل رخ دادن حباب
تاکنون دلایل مختلفی برای رخ دادن حباب اقتصادی بیان شده که معروفترین آنها با عنوان “نقدینگی” شناخته میشود. بدین معنی که در یک بازه زمانی، نقدینگی مردم افزایش یافته و متعاقباً تقاضا در بعضی بازارها نیز گسترش مییابد. از طرفی امکان گسترش عرضه در کوتاه مدت ممکن نبوده و این محدودیت موجب ایجاد تورم و حباب اقتصادی میگردد.
از دلایل دیگر رخ دادن حباب میتوان به “تئوری احمق بزرگتر” اشاره کرد. در این تئوری افراد (با علم به ارزش تقریبی واقعی یک دارایی)، اقدام به خرید آن با ارزش بالاتری میکنند؛ با این امید که بتوانند آن را مجددا با قیمت بالاتر به فروش برسانند. این چرخه آن قدر ادامه مییابد تا دیگر خریداری با قیمت بالاتر وجود نداشته باشد و در نهایت حباب ایجاد شده، از بین خواهد رفت و دارایی مذکور دچار کاهش قیمت خواهد شد.
مورد دیگری که بعضی سرمایه گذاران به آن میپردازند، بررسی نرخ افزایش قیمت کالا یا سهامی خاص در بازههای زمانی (کوتاه مدت یا بلند مدت، بسته به نوع دارایی) است. سپس با در نظر گرفتن این نرخ اقدام به تهیه دارایی (حتی با ارزش بیشتر و غیر واقعی آن) کرده تا بتوانند در آینده پس از افزایش قیمت پیشبینی شده، دارایی مذکور را به فروش برسانند.
ایراد این روش مشخص نبودن دلایل تعیین نرخ است؛ به عبارتی زمانی که ارزش یک دارایی رشد میکند، مجموعهای از دلایل و رخدادهای اقتصادی منجر به تعیین نرخ میگردد. بدیهی است که این دلایل و رخدادها به مرور زمان دچار تغییر خواهند شد و در نتیجه نرخ مذکور نیز مشمول تغییرات میشود. در روش پیشبینی آینده، تنها نرخ رشد مورد بررسی قرار گرفته و به دلایل و تغییرات آن توجه نمی شود؛ لذا امکان زیانده بودن این روش بسیار محتمل است.
آخرین دلیلی که در این بخش میتوان به آن اشاره کرد “تفکر توده ای (رفتار قبیله ای)” است. این نوع تفکر باعث میشود که اکثر افراد جامعه با علم به اشتباه بودن عملی دست به آن بزنند؛ چرا که افراد دیگر آن کار را انجام دادهاند! گرچه ممکن است این مورد برای شما خنده دار به نظر آید، ولی در عمل میتوان رواج آن را در رخدادهای مختلف جامعه مشاهده نمود. در بازار اقتصادی نیز بارها سرمایه گذاری های اشتباهی توسط توده ای از مردم (بر روی کالایی خاص، سهام شرکت و …) انجام شده و نهایت منجر به ضررهای شدید و غیر قابل جبرانی برای سرمایه گذاران گردیده؛ بیشتر این سرمایه گذاران نیز اعلام کردند که تنها دلیل آنها برای پیوستن به بازار مذکور هجوم افراد و جو حاکم بر جامعه بوده و دلایل منطقی چون تحقیقات بازار، بررسی اخبار موثق و از این قبل وجود نداشته است.
در مقاله دانش مالی رفتاری چیست؟ به بررسی بیشتر رفتارهای مالی افراد پرداخته شده است.
حباب قیمتی در بورس
روی دادن حباب اقتصادی تنها محدود به بازار کالا نبوده و در بازار سهام نیز قابل مشاهده است و زمانی رخ میدهد که فعالان حوزه بورس قیمت سهامی را بیشتر از مقدار واقعی آن ارزش گذاری میکنند. شکل گیری حباب در این بازار بیشتر به دلیل “تفکر توده ای” رخ داده و منجر به گسترش درخواستها و متعاقبا روند افزایشی یا کاهشی قیمت آن سهام خواهد شد. همانطور که در قبل اشاره شده در “تفکر توده ای” منطقی جهت افزایش درخواست وجود ندارد و بازار بورس نیز از این قاعده مستثنا نیست. به صورت منطقی نرخ بازده سهام، ارزش اصلی آن را تعیین کرده و موجب جذب بیشتر سرمایه گذاران خواهد شد؛ ولی عملا چنین اتفاقی رخ نداده و بررسی مکرر قیمت ها، پیگیری مداوم اخبار آن و پیشبینی نوسانات آینده، موجب تصمیم گیری سرمایه گذاران جهت تمرکز بر روی سهام مختلف میگردد.
گفتنی است این مورد میتواند از طرف شرکت ارائه دهنده سهام رخ دهد، بدین ترتیب که ارزش سهام آن شرکت (با توجه به سود تقسیمی) نتواند در طولانی مدت روند صعودی داشته باشد. در چنین شرایطی افزایش قیمت سهام آن میتواند روش جایگزینی جهت حفظ سرمایه گذاران قدیمی و جذب افراد جدید باشد.
مثال بالا تنها یک دلیل برای رخ دادن رفتار جمعی و تشکیل حباب بورس است. توجیه دیگری که میتوان برای آن در نظر گرفت، میزان احتیاط مردم در این بازار است. معمولا افراد زمان سرمایه گذاری در بورس تا حد ممکن به کاهش میزان ریسک توجه کرده و تمایل به حضور در محیط های امن دارند.
در این وضعیت دلالان بورس وارد عمل شده و با هدف وسوسه افراد به افزایش میزان ریسک پذیری، اقدام به گسترش خرید سهام خاص کرده و منجر به ایجاد این تفکر میشوند که سودی در پس این افزایش قیمت نهفته است؛ لذا با افزایش میزان تقاضا، قیمت آن نیز بدون توجیه منطقی روند رو به رشد خواهد داشت و در اصطلاح، حباب قیمتی رخ میدهد. از طرفی پس از مدتی برعکس این روند اتفاق میافتد و با گسترش صف فروش، قیمت آن سهام سیر نزولی داشته و سرمایه گذاران از ترس کاهش بیشتر قیمت، منجر به طولانیتر شدن صف مذکور میگردند و در نهایت با شکستن حباب قیمت ارزش واقعی سهام مشخص میشود.
مقاله استراتژی معاملاتی معکوس چیست؟ می تواند توضیحات بیشتری را در رابطه با مثال های ذکر شده در اختیار شما قرار دهد.
سخن آخر
اگرچه وجود نوسانات در بازار بورس امری عادی تلقی میشود و توجه بیش از حد به آن موجب تفکر ریسک گریزی و از دست دادن موقعیتها با امکان رشد بالا خواهد شد، ولی این موضوع را در نظر داشته باشید که تحلیل ها و گزارشات کارشناسان، از اخبار بی پایه دلالان اهمیت بیشتری دارد. در این راستا آموزش های ارائه شده جهت شناخت بیشتر بازار بورس، میتواند شما را در تشخیص سودهای واقعی از حباب های ممکن یاری دهد. با تمرکز بر افزایش آگاهی و شناخت بازار، بی شک شما درگیر تفکر جمعی و حباب بازار نخواهید شد و میتوانید سرمایه گذاری با توجیه اقتصادی صحیح را تجربه کنید.
از بازاری که ب این راحتی منفی میشه بعید نیست حباب داشته باشه
سلام
متاسفانه این همه حباب وجود دارد اما هیچ وقت خبری از ترکیدن این حباب ها به گوش نمیرسد. بلکه هر روز حباب بزرگتر هم میشود.
سلام دوست عزیز. از کدوم حباب صحبت میکنید؟ بورس که الان بیشتر از یک ماه هست که وارد فاز اصلاحی شده و تا الان حداقل از ۲۰ تا ۵۰ درصد ارزش دارایی های سهامدارها کاسته شده. چرا فقط توی بورس باید حرف از حباب باشه. این مقداری که بوری توی این یکماه افت کرد کدوم بازار حتی افت ۱ درصدی رو تجربه کرد؟ ملک؟ خودرو؟ طلا؟ کالا؟
به نظر بنده حباب تنها در بازار ملک و سکه وجود داره
الان تو دوره حباب منفی هستیم و قیمتها بسیار ارزنده هستند
باید با تحلیلوارد یک سهم بشوید اگر کور کورانه عمل کنید احتمال عقب ماندن از بازر هست
هر بازاری طبیعی هستش که دچار نوسان شود ولی مهم اینه که ما عجولانه تصمیم نگیریم
حباب یعنی کالایی که بالاتر از ارزش واقعی اش مورد معامله قرارگیرد.
با عرض سلام
به نظرم بازار سهام و بورس مدتی هست که دچار حباب قیمتی در بسیاری از نماد هاست که معمولا نمادهای لیدر یا نماد های شاخص خیلی بیشتر به چشم میاد. زمانی که دولت از بورس حمایت و تبلیغات زیادی روی آن صورت داد، سرمایه های کلانی (در قالب مجموع سرمایه های خرد) وارد بازار کرد. در صورتی که به همان مقدار سهام جدید و یا افزایش سرمایه ای متناسب با آن (ورودی سهام) وارد بازار سرمایه نکرد. طبیعی است که با ورود حجم سنگین پول و عدم انبساط کمی بازار بورس باعث افزایش غیر معقول بسیاری از نماد ها شده است. این مشابه ایجاد یک جو روانی در بازار سکه، دلار و مسکن عمل کرده منتهی با بازیگری دولت. چنانچه دولت ناگهانی از حمایت دست بردارد بازار بورس سقوط سنگینی خواهد کرد. توجه داشته باشید که بسیاری از حمایت ها مربوط به نماد های دولتی (لیدر و یا شاخص ساز) بوده است که با خود باعث افزایش قیمت در بسیاری از نماد های دیگر شده است. البته در این ریزش اخیر مقداری از آن جبران شد.
راه حل: ادامه روند حمایتی دولت در طولانی مدت و انبساط بازار سرمایه از طریق افزایش عرضه اولیه و افزایش سرمایه نماد ها
حباب در اقتصاد به هر اختلاف قیمت بین قیمت واقعی و قیمت مبادله ای گفته می شود به عنوان مثال قیمت خودرو در کارخانه ۵۰ میلیون تومان و در بازار آزاد ۶۰ میلیون تومان می باشد. به این اختلاف قیمتی حباب می گویند.و ب نظر من بورس دچار حباب نشده
حداکثرسازی سود و حداقل سازی زیان در سرمایه گذاری، به عنوان معیارهای اصلی تصمیم گیری و مؤثر تحرک صاحبان سرمایه در بورس نیز مثل هر بازار دیگری مطرح هستند، لیکن در برخی از مواقع، رفتاری رخ می دهد که به هیچ وجه مبتنی بر مبانی اساسی حاکم بر بازار سهام نیست. در این حالت حرکت «دسته جمعی و دفعی» سرمایه گذاران برای خرید یا فروش سهام در بورس می تواند قیمت سهام را بدون هیچ گونه توجیه اقتصادی و منطقی متأثر سازد. این پدیده اصطلاحاً به «حباب قیمتی در بورس» معروف است.
نداشتن دانش مالی و علم و سواد بورسی متاسفانه باعث ایجاد مشکلات زیادی می شود . اصلاح اخیر نشان داد که تعدادی از سهام بی بنیاد چقدر رشد کرده بودن ، با کسب علم در این زمینه می توان از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری نمود .
فلسفه حباب هم میتونه به عنوان ابزاری برای کنترل بازار در نظر گرفته بشه؟
واقعا تشخیص حباب توسط چه کسانی قابل تشخیصه مسؤولین یا مردم ؟
واقعاما قدرت تحلیلگری داریم یا در یک بازی مشخص دنباله رو هستیم؟
همه ی بازار ها نوسان دارد و جوری نیست که فقط مثبت یا منفی باشد.
حباب یعنی اجناسی که هر روز بدون هیچ دلیل و منطقی و جلوتر و سریعتر از دلار هر روز گران تر میشموند و از دلار سی هزار تومنی هم قیمت هایشان جلوتر زده است نه شرکت هایی که تا دارند سعی میکنند که دارایی ها...ابزار...املاک...و....خود را به دلار پانزده هزار تومنی برسانند
خیلی از سهم های بی دلیل افزایش قینت داشتن بدون بنیاد قوی یا بدون تکنیکال و الکی بالا رفته بودن بدجور دارن سقوط میکنن و همین باعث شده خیلی ها ک بدون اگاهی وارد بورس شدن ضررای زیادی بدن
بعضی سهام ها بدون بنیادی قوی زیادی رشد کردن ک الان شاخص داره با افتشون منفی میشه
حالا که بخشی از حباب بورسی خالی شده و هنوز گارد صعودی داره امیدوارم به مرور حباب بقیه دارایی های سرمایه ای هم بترکه.
حباب رو برخی از حقوقیها و بازیگردانان سهم به وجود میارن . نه سهامدار خرد .
متاسفانه روند بازار طوری شده که حباب ها نمیگذارند نفس بکشیم
تو این نوسان قیمت ها و بورس حبابی واسه ترکیدن وجود نداره
امیدوارم اینجور حبابی تجربه شده باشه و درس خوبی برای همگان باشد.
سرمایه گذاری یعنی صبر و گذر زمان و بالابردن مهارت ها
همه ی بازارهاقیمتشون واقعی نیس حباب دارن همین که ترکیدن منفی میشن
سلام، بعضی از سهامهای ارزنده دارویی با وجود اینکه قیمت دارو هر روز بالاتر میره نزدیک دو ماه منفی میخوره به نظرتون این تخلف نیست دیگه حباب چقد؟ بازار خودرو دیگه حبابش تموم نشد هر روز منفی منفی نکنه قیمتش باید برسه به روزیکه عرضه شد تا به اصلاح حبابش بخوابه.
همه این حباب سازی ها انجام میشه تامردم امیدوارباشن بعدبه مرورمیترکن وضع قرمزمیشه تازه واردهاهم ضررمیکنن مخصوصازمانی که مردم باعجله شروع به فروش میکنن بجای اینکه سهامداری کنن
بالاخره ترکیدن حباب رو تو بورس دیدیم البته به نفع دولت محترم ولی چرا حباب مسکن و خودرو وسکه و..... نمیترکه
حباب در اقتصاد به هر اختلاف قیمت بین قیمت واقعی و قیمت مبادله ای گفته می شود به عنوان مثال قیمت خودرو در کارخانه ۵۰ میلیون تومان و در بازار آزاد ۶۰ میلیون تومان می باشد. به این اختلاف قیمتی حباب می گویند.و ب نظر من بورس دچار حباب نشده
شاید بیشتر مواقع سهام داران بی سواد باعث حباب میشن.
و اشتباه اصلی ورود بدون اطلاعات وسواد بورسی است
وقتی ما بدون بررسی عوامل بنیادی و اقتصاد خرد و کلان و فقط از روی تبلیغات و شایعات دست به خرید سهم بزنیم و در صف های خرید و فروش قرار بگیرم مطمئنا باعث ایجاد حباب در برخی از سهم ها خواهیم شد. ولی در کل با توجه به شرایط اقتصادی کشور و پیشبینی های قیمت دلار و تورم انتظاری , اگه اتفاق خاص سیاسی در کشور بوجود نیاد این قیمت ها به نظرم حباب ندارد.
هر گرم طلا ۶۰۰ تومان افزایش داشت هیچ حباب نبود ما که تازه وارد بورس شدیم و سرمایمون نصف شد حبابه ای کاش یکم بیشتر نظارت میشد اینهایی که با قیمت بالا و تازه وارد شدن اینقدر ضرر نکنند
حباب در اکثر بازارها در ایران وجود داره که نشون میده دست های پشت پرده ی هست که میخان از این وضع سود ببرن
بنظرم چندتا سهم حباب داره البته با این اصلاح زیاد اون هام به قیمت های واقعی دارند نزدیک میشن ولی باوجود این تورم اون هام تا چند وقت دیگه بدون شک از حباب در میان سهم جذابی برای خرید میشن
بازار بورس ایران و قیمت اکثر سهم ها نشون میده افزایش یا کاهش قیمت نمیتونه جلوی رشد بورس رو بگیره
به نظرم وقتی که افرادی که داخل بورس هستند بدون هیچ گونه دانشی که مثلا بدونن چه موقع خرید بزنن و چه موقع فروش، این افراد سوار بر موج آرام حباب شده و نهایتا باعث ترکیدن این حباب میشه و ناخواسته افراد با دانش دیگه ای رو هم درگیر خودش میکنه و اصطلاحا حباب در بورس ایجاد میشه، و اینو باید دانست که بورس یک روز حالش خوبه و یک روز حالش بد، تا به این درک نرسیم بورس درست نمیشه
باتوجه به تحریمهایی که هست در صادرات کالاهای تولیدی مشکل داریم باعث بی ارزشی ریال در مقابل دلار شده و وابستگی اکثر کارخانجات به مواد اولیه تولیدی خارجی برای تولید داخل محصولات، هنوز هیچ حبابی در هیچ جنس وکالایی نیست وتازه اول راه هستیم
مهارت و خبره بودن در هر زمینه ای اگر با افزایش بهرهوری در آن همراه شود خوب است.
استفاده از دانش و مهارت به معنی الزام داشتن آن نیست. بسته به نسبت بزرگی کسب و کار اقتصادی، روش بکارگیری از دانش و مهارت متفاوت است.
دادن خدمات بر پایه دانش و مهارت که ارزندگی، سادگی و باورپذیری داشته باشد راهکار مورد نیاز اداره رفتار توده ای است.
از نگاه دیگر رفتار توده ای خوب آن است که پدید آوردنده آن در پیشانی موج با اهدافی یکسان با توده پیش برود (نه مانند یک عامل تحریک کننده بیرون از موج و منتظر فرصت ).
به نظر بنده هیچ حبابی وجود ندارد و هنوز قیمتها به ارزش واقعی خود هم نرسیده اند.
سلام امیدوارم که بورس علاوه بر سود رسانی برای سرمایه گزاران بتواند تولید را هم رونق بده تا به اهداف اصلی خود برسه
توجه داشته باشید که بسیاری از حمایت ها مربوط به نماد های دولتی (لیدر و یا شاخص ساز) بوده است که با خود باعث افزایش قیمت در بسیاری از نماد های دیگر شده است. البته در این ریزش اخیر مقداری از آن جبران شد.
و این نوسان قیمت ها و بورس حبابی واسه ترکیدن وجود نداره
به نظر من بورس ایران غیرقابل پیش بینیه بخصوص در سال های اخیر عده ای با نیت های کثیفی وارد بورس شدند و شروع به باد کردن حباب بورس کردند و باعث و بانی وارد شدن ضرر و زیان به دیگران شدند افرادی که هیچ چیز جز منافع خودشان برایشان مهم نیست.
اگربایک تحلیل درست وارد سهم بشی حباب تاثیرچندانی نخواهدداشت
فراموش نکنید که در یکی دو هفته اخیر ما تا حدی حباب منفی در خیلی سهام ها داشتیم. حباب فقط حباب مصبت نیست
این حباب باید یکروز تموم بشه باید با توجه به تحلیل های درست بتونیم کار کنیم
حباب جزاي از ذات بورس وسهام هست اصلاحي كه صورت ميگيرد براي همين است كه حباب ازبين برود
درود واقعا نمیشه گفت بورس حباب بود یا داشت اصلاح میکرد متاسفانه بورس رو تکنیکال هم نمیره جلو چند سهمی که من خودم تو پورتفوی خودم دارم همه الان باید رشد بکنن ولی متاسفانه هر روز اصلاح دارن امیدوارم به زودی شاهد بازار سبزی باشیم
فعلن که ۵۰ درصد منفی بازار هر چی حباب داشت ترکوند. خدا کنه حباب سکه و دلار هم بترکه.