فرایند تسویه و تحویل قراردادهای آتی کالا
- ۱ اردیبهشت ۱۳۹۹
- agah4
- ۸۶ نظر
- ۷۱۶۵ مشاهده

قراردادهای آتی کالا، تعهدنامههایی هستند که بین خریدار و فروشنده، با قیمت و مقداری معین، برای زمانی مشخص در آینده منعقد میگردد. درواقع خریدار و فروشنده متعهد میشوند در روزِ سررسیدِ قرارداد آتی، به تعهد خرید و فروش خود عمل نمایند.
در این مطلب قصد داریم فرآیند تسویه و تحویل قراردادهای آتی در روز سررسید قرارداد را با ذکر مثالهای ساده و کاربردی بیان نماییم.
فعالان بازار آتی کالا پس از اخذ موقعیت (خرید یا فروش) در این بازار، با توجه به نیاز و استراتژی معاملاتی خود، میتوانند قبل از سررسیدِ قرارداد، با اخذ یک موقعیت معکوس، موقعیت قبلی خود را بسته و از بازار خارج شوند. درواقع بخش عمدهای از معامله گران بهعنوان نوسان گیر در بازار، اقدام به بستن موقعیت خود قبل از تاریخ سررسید قرارداد مینمایند. بااینحال، دستهای از معامله گران که بهمنظور آربیتراژ کردن یا پوشش ریسک اقدام به اخذ موقعیت مینمایند تا روز سررسیدِ قرارداد، موقعیت خود را نگه میدارند و وارد فرایند تحویل میشوند.
فرایند تحویل قراردادهای آتی به چه نحو است؟
دارندگان موقعیت باز در یک قرارداد مشخص، در آخرین روز کاری (روز سررسید قرارداد) چنانچه موقعیت خود را با موقعیت معکوس نبندند، بنا به شرایطی که دارند میتوانند یکی از دو گزینه زیر را انتخاب نمایند:
گزینه اول: معامله گر، وارد مرحله تحویل نشود.
گزینه دوم: معامله گر، با انجام اقدامات لازم وارد مرحله تحویل بشود.
گزینه اول
اگر معاملهگر، نخواهد وارد مرحله تحویل بشود، درواقع نکول کرده و به تعهد خود عمل نکرده است. با توجه به اینکه در قراردادهای آتی، خریدار و فروشنده متعهد به انجام خرید یا فروش در تاریخ مشخص هستند، درنتیجه فرد نکول کننده، مشمول جرائم نکول خواهد شد. در این شرایط پس از اتمام بازار، وی دیگر موقعیت بازی در سررسید موردنظر نخواهد داشت و بورس جرائم نکول را از وجه تضمینی که در حساب در اختیار بورسش است، برداشت کرده و به طرف مقابل خواهد داد.
گزینه دوم
جهت ورود به فرایند تحویل خریداران و فروشندگان میبایست اقدامات زیر را انجام بدهند:
خریداران:
۱- تکمیل فرم گواهی آمادگی تحویل و ارسال آن برای کارگزاری
۲- تأمین وجه قرارداد. درواقع خریداران میبایست حداکثر تا ساعت ۱۵:۱۵ (طبق قوانین جاری) ارزش قرارداد را بر اساس قیمت تسویه روز سررسید (آخر) بهصورت “وجه آزاد” در حساب عملیاتی خود داشته باشند.
مثال
اگر قیمت تسویه روز آخر برای قرارداد آتی زعفران برابر با ۸۲۰۰ تومان باشد. خریدار چه میزان وجه آزاد میبایست داشته باشد؟
ارزش قرارداد = قیمت تسویه* اندازه قرارداد= ۸۲۰۰*۱۰۰= ۸۲۰۰۰۰
خریدار به ازای هر قرارداد میبایست ۸۲۰ هزار تومان در حساب عملیاتی خود بهصورت “وجه آزاد” داشته باشد.
فروشندگان:
۱- تکمیل فرم گواهی آمادگی تحویل و ارسال آن برای کارگزاری
۲- تأمین دارائی پایه. فروشندگان میبایست بهاندازه موقعیتهای بازی که قصد دارند وارد مرحله تحویل نمایند، دارائی پایه بهصورت گواهی سپرده کالا، در کد بورسی خود مهیا کنند.
مثال
معامله گری ۲ موقعیت باز فروش در قرارداد آتی زعفران نگین دارد. برای ورود به مرحله تحویل چه اقدامی میبایست انجام دهد؟
وی باید حداکثر تا ساعت ۱۵:۰۰ روز سررسید قرارداد، بهاندازه موقعیت باز خود در کد بورسی (سهام) خود گواهی سپرده زعفران نگین داشته باشد.
نکته: تعداد گواهی سپرده کالایی لازم جهت تحویل قرارداد، بهاندازه قرارداد آتی بستگی دارد. برای هر قرارداد میبایست برابر با اندازه قرارداد آتی، گواهی سپرده کالا مهیا شود. در مثال فوق برای هر قرارداد، ۱۰۰ گواهی سپرده زعفران نگین لازم است.
نکته: معامله گر میتواند از انبارهای مختلف دارایی پایه (زعفران نگین) را تهیه نماید و فرقی بین گواهی سپردههای دارایی پایه (زعفران نگین) از انبارهای مختلف وجود ندارد.
نکته: فروشندگان میتوانند از طریق سامانه آنلاین سهام، اقدام به خرید گواهی سپرده کالا (زعفران نگین) نمایند.
فرم گواهی آمادگی تحویل را چگونه برای کارگزاری ارسال نماییم؟
جهت ارسال فرم گواهی آمادگی تحویل، کافی است وارد سامانه آنلاین آسا شده و از سمت چپ صفحه آیکون آمادگی تحویل را کلیک نمایید. پس از انتخاب سررسید موردنظر، تعداد فرم آمادگی تحویل را ثبت نموده (تعداد فرم آمادگی تحویل برابر با تعداد موقعیت باز و یا تعداد موقعیتی که قصد دارید وارد تحویل نمایید، باشد) و سپس دکمه ارسال را کلیک نمایید.
پس از ارسال فرم آمادگی تحویل، باید با واحد معاملات آتی کالای کارگزاری تماس گرفته و از ارسال فرم گواهی آمادگی تحویل، اطمینان حاصل نمایید.
نکته: معامله گران میتوانند از همان زمانی که موقعیت باز را اخذ مینمایند، اقدام به ارسال فرم گواهی آمادگی تحویل نمایند. در دقایق پایانی مهلت ارسال، ممکن است به دلیل شلوغی سامانه، روند ارسال با اختلال همراه شود؛ بنابراین بهتر است ارسال گواهی سپرده را به دقایق پایانی نسپارید.
فرایند تسویه و تحویل قرارداد آتی کالا
بعد از ساعت ۱۵:۴۵، بورس کالا اقدام به فرایند تحویل و تسویه مینماید. چنانچه خریداران و فروشندگان اقدامات لازم را جهت ورود به مرحله تحویل انجام بدهند، تحویل قراردادهای آتی بهصورت اتوماتیک و غیرحضوری از طریق اتاق پایاپای انجام میشود. درواقع اتاق پایاپای وجه قرارداد را از حساب عملیاتی آتی خریدار به حساب عملیاتی آتی فروشنده منتقل مینماید و از سوی دیگر، گواهی سپرده کالا را از کد سهام فروشنده به کد سهام خریدار منتقل میکند. تقریباً روز کاری بعد، حوالی ظهر وجوه و گواهی سپردهها به ترتیب در حساب عملیاتی فروشنده و کد بورسی خریدار قابلمشاهده خواهد بود.
نکته: برداشت گواهی سپرده از حساب بورسی فروشنده بر اساس نقد شونده ترین گواهی سپرده صورت میگیرد و تخصیص گواهی سپرده به خریداران بهصورت تصادفی انجام میشود.
اگر خریدار و فروشنده به تعهد خود عمل ننمایند (خریدار موجودی نداشته باشد و فروشنده گواهی سپرده نداشته باشد) چه اتفاقی میافتد؟
اگر هر دوی خریدار و فروشنده نکول (عدم ایفای تعهد) نمایند، تسویه بهصورت نقدی صورت میگیرد؛ یعنی تفاوت قیمت تسویه و قیمت پایانی گواهی سپرده کالا (میانگین موزون قیمت پایانی گواهی سپردههای انبارهای مختلف) از طرفی (فردی) که نکول به نفع آن است، برداشت میشود و به فردی که نکول به زیانش بوده است، منتقل میشود.
نکته: اگر قیمت گواهی سپرده پایینتر از قیمت تسویه قرارداد آتی باشد، نکول به نفع خریدار خواهد بود.
نکته: اگر قیمت گواهی سپرده بالاتر از قیمت تسویه قرارداد آتی باشد، نکول به نفع فروشنده خواهد بود.
مثال
در آخرین روز معاملاتی سررسید اسفند، قیمت تسویه برابر با ۱۲۰۰۰ تومان است. در بازار بورس میانگین وزنی قیمت پایانی گواهی سپرده های زعفران نگین برابر با ۱۱۸۰۰ تومان میشود. در این حالت قیمت گواهی سپرده در بازار بورس ارزانتر از قیمت تسویه آتی است. درواقع به نفع خریدار است که گواهی سپرده را از بازار بورس و نه از طریق قراردادهای آتی تهیه نماید. درنتیجه نکول در این بازار به نفع خریدار است. پس تفاوت قیمت تسویه آتی و قیمت گواهی سپرده زعفران از خریدار به فروشنده منتقل میشود.
(قیمت تسویه آتی – قیمت گواهی سپرده)*اندازه قرارداد* تعداد قرارداد
(۱۲۰۰۰-۱۱۸۰۰)*۱۰۰*۱ =۲۰۰۰۰
برای هر قرارداد ۲۰ هزار تومان از حساب خریدار برداشت و به حساب فروشنده منتقل میشود.
لازم به ذکر است در این شرایط (نکول) گواهی سپرده بین خریدار و فروشنده جابجا نمیشود و در کد بورسی فروشنده باقی میماند. فروشنده میتواند گواهی سپردههای زعفران خود را طی روزهای آینده، در بازار بورس به فروش برساند.
اگر در فرایند تحویل، خریدار موجودی لازم در حساب عملیاتی خود نداشته باشد، اما فروشنده به تعداد لازم گواهی سپرده زعفران در دارایی های بورسی خود داشته باشد چه اتفاقی میافتد؟
در روز تحویل خریدار میبایست به میزان ارزش موقعیتهای باز خود وجه آزاد در حساب عملیاتی خود داشته باشد. چنانچه خریدار مبلغ لازم را نداشته باشد، در اصطلاح میگویند خریدار نکول کرده است. در این حالت بورس ۱ درصد ارزش قرارداد را از حساب خریدار برداشت نموده و به حساب فروشنده واریز مینماید. علاوه بر این اگر قیمت پایانی گواهی سپرده زعفران کمتر از قیمت تسویه قرارداد آتی بود این تفاوت را نیز از حساب خریدار برداشت نموده و به حساب فروشنده منتقل میکند. در غیر این صورت تنها جریمه ۱ درصدی اعمال خواهد شد.
نکته: کارمزد تسویه و تحویل فروشنده نیز در این حالت بر عهده خریدار خواهد بود.
مثال
در آخرین روز معاملاتی سررسید اسفند، قیمت تسویه برابر با ۱۲۰۰۰ تومان میشود. در بازار بورس میانگین وزنی قیمت پایانی گواهی سپرده های زعفران برابر با ۱۱۸۰۰ تومان میشود.
در این شرایط جرایم نکول به شرح ذیل خواهد بود:
جریمه ۱ درصد ارزش قرارداد= ارزش قرارداد *۰.۰۱= (۱۲۰۰۰*۱۰۰)*۰.۰۱= ۱۲۰۰۰
جریمه تفاوت بین قیمت پایانی و قیمت تسویه: (قیمت پایانی- قیمت تسویه)*۱۰۰
(۱۱۸۰۰-۱۲۰۰۰)*۱۰۰ =۲۰.۰۰۰
درمجموع (۲۰۰۰۰+۱۲۰۰۰)= ۳۲۰۰۰ تومان جریمه از حساب خریدار برداشت شده و به حساب فروشنده واریز میشود.
کارمزد تسویه و تحویل= ارزش قرارداد*۰.۰۰۱۴= (قیمت تسویه *۱۰۰* تعداد قرارداد) * ۰.۰۰۱۴= ۱۲۰۰۰*۱۰۰*۱*۰.۰۰۱۴= ۱۶۸۰
نکته: کارمزد تسویه و تحویل فروشنده از حساب خریدار برداشت میشود.
لازم به ذکر است در این شرایط گواهی سپرده بین خریدار و فروشنده جابجا نمیشود و در کد بورسی فروشنده باقی میماند. فروشنده میتواند گواهی سپرده های زعفران خود را طی روزهای آینده، در بازار بورس به فروش برساند.
اگر در فرایند تحویل، فروشنده گواهی سپرده زعفران در کد بورسی خود نداشته باشد، اما خریدار به میزان لازم وجه آزاد در حساب عملیاتی خود داشته باشد چه اتفاقی میافتد؟
در روز تحویل فروشنده میبایست به میزان تعداد موقعیتهای باز خود ضربدر ۱۰۰ واحد گواهی سپرده زعفران در کد بورسی خود داشته باشد. چنانچه فروشنده در کد بورسی خود گواهی سپرده نداشته باشد و یا تعداد کمتری داشته باشد، در اصطلاح میگویند فروشنده نکول کرده است. در این حالت بورس ۱ درصد ارزش قرارداد را از حساب فروشنده برداشت نموده و به حساب خریدار واریز مینماید. علاوه بر این اگر قیمت پایانی گواهی سپرده زعفران بیشتر از قیمت تسویه قرارداد آتی بود، این تفاوت را نیز از حساب فروشنده برداشت نموده و به حساب خریدار منتقل میکند. در غیر این صورت تنها جریمه ۱ درصدی اعمال خواهد شد.
نکته: کارمزد تسویه و تحویل خریدار نیز در این حالت بر عهده فروشنده خواهد بود.
مثال
در آخرین روز معاملاتی سررسید اسفند، قیمت تسویه برابر با ۱۲۰۰۰ تومان است. در بازار بورس میانگین وزنی قیمت پایانی گواهی سپردههای زعفران برابر با ۱۱۸۰۰ تومان میشود.
در این شرایط جرایم نکول به شرح ذیل خواهد بود:
جریمه ۱ درصد ارزش قرارداد= ارزش قرارداد *۰.۰۱= (۱۲۰۰۰*۱۰۰)*۰.۰۱= ۱۲۰۰۰
جریمه تفاوت بین قیمت پایانی و قیمت تسویه: به دلیل اینکه قیمت پایانی کمتر از قیمت تسویه قرارداد آتی است از این بابت جریمهای به خریدار تعلق نمیگیرد.
کارمزد تسویه و تحویل= ارزش قرارداد*۰.۰۰۱۴= (قیمت تسویه *۱۰۰* تعداد قرارداد) * ۰.۰۰۱۴= ۱۲۰۰۰*۱۰۰*۱*۰.۰۰۱۴= ۱۶۸۰
سخن آخر
در بازار آتی کالا، عموماً درصد کمی از قراردادها وارد فرایند تحویل میشوند. درواقع آربیتراژگران و پوششدهندگان ریسک که سهم کمی از موقعیتهای بازِ بازار را به خود اختصاص دادهاند، برخلاف نوسان گیران، موقعیت خود را تا روز سررسید قرارداد، حفظ نموده و وارد فرایند تحویل میشوند. بااینحال همواره این احتمال وجود دارد که آربیتراژگران و پوششدهندگان ریسک در روز سررسید، با نکول طرف مقابل مواجه شوند. البته وجود جرائم نکول و دریافت مابهالتفاوت قیمت تسویه و قیمت پایانی، شرایطی را برای معامله گران ایجاد مینماید که حتی باوجود نکول طرف مقابل، پوششدهنده ریسک یا آربیتراژگر، به هدف خود از اخذ موقعیت، نائل شود.
توجه توجه؛ دربازار آتی کالا'عموما درصد کمی از قراردادها وارد فرایند تحویل میشوند!!
کجا میتونم اطلاعات بیشتری در مورد آتی بدست بیارم؟
سلام دوست عزیز
جهت کسب اطلاع بیتشتر در ارتباط با قرارداد و معاملات در آتی به مطلب همه چیز درباره قرارداد آتی سبد سهام: بخش اول آشنایی با مفاهیم آتی سبد سهام ،معرفی قرارداد آتی سبد سهام و شرایط معامله آن در بلاگ بآشگاه مراجعه بفرمائید.
سلام.. میشه در مورد اوراق بدهی مطلب بزارید؟
سلام دوست عزیز
جهت کسب اطلاع از نحوه سرمایه گذاری در اوراق بدهی لطفا به مطلب سرمایهگذاری در اوراق بدهی مراجعه و مطالعه بفرمائید.
با سلام، به نظرم قرار داد های آتی با این که ریسک بالایی دارند اما با تحلیل های خوب سودی بالایی دارند.
در قراردادهای اتی بیشتر سرمایه گذاران با هدف نوسان گیری وارد بورس میشوند بخصوص در مورد کالاهایی نظیر زعفران و یاسکه که پیش بینی میکنند در روزهای اتی با افزایش قیمت این نوع کالاها مواجه خواهند شد مثلا زعفران عموما در اوایل پاییز با کاهش قیمت که فصل برداشت است مواجه می شود و همین طور زیره بستگی به تحلیل های سرمایه گذار از شرایط اقتصادی بازار ان کالا دارد
این جور که فهمیدم قرارداد آتی یعنی الان ما اقدام به خرید کالایی بکنیم اما نمی خواهیم همین الان کالا را تحویل بگیریم و می خواهیم چند ماه بعد کالا را تحویل گرفته و پول آن را بپردازیم.
سلام ضمن تشکر از مطلب روشنگرانه تان / بنظر می رسد تا حدودی پیش بینی های لازم برای یک داد و ستد مطمئن و موفق در قراردادهای آتی کالا صورت گرفته که ضریب اطمینان از خرید و فروش را بالا می برد
قراردادهای آتی کالا، تعهدنامههایی هستند که بین خریدار و فروشنده، با قیمت و مقداری معین، برای زمانی مشخص در آینده منعقد میگردد
قرارداد آتی سودهای خوبی رو به مشتریان می دهند.
قراردادهای آتی کالا، تعهدنامههایی هستند که بین خریدار و فروشنده، با قیمت و مقداری معین، برای زمانی مشخص در آینده منعقد میگردد....
قرارداد آتی نوعی قرارداد حقوقی مالی است بین دو طرف فروشنده و خریدار بر روی یک دارایی پایه که بر اساس آن فروشنده قرارداد آتی متعهد میشود که در یک زمان خاص در آینده به نام زمان سررسید، به میزان مشخص شده در قرارداد، دارایی پایه را به خريدار تحويل ميدهد.
در معاملات سکه بیشترین سود با بهترین تحلیل میشد ارایه کرد اما الان شرایط سختر شده.
کاش دوباره معاملات آتی سکه بازگشایی شود.
عالی بود.گواهی سپرده بین خریدار و فروشنده جابجا نمیشود
قرارداد آتی، قراردادی است که فروشنده براساس آن متعهد میشود در سررسید معین، مقدار معینی از کالای مشخصی را به قیمتی که اکنون تعیین میکنند بفروشد و در مقابل طرف دیگر قرارداد متعهد میشود آن کالا را با آن مشخصات خریداری کند. در قراردادهای آتی، کالا یا دارایی که قرارداد آتی بر روی آن منتشر میشود را اصلاحاً دارایی پایه میگویند. معمولاً در بورسهای دنیا داراییهای مختلفی از جمله محصولات کشاورزی، سهام، انواع فلزات، انواع فرآوردههای نفتی و سایر محصولات به عنوان قرارداد آتی منتشر میشوند و به عنوان دارایی پایه قراردادهای آتی مطرح میگردند. بنابراین در قرارداد آتی سهام، دارایی پایه سهام شرکت های پذیرفته شده در بازار سرمایه می باشد. مشخصات سهام که قرار داد آتی بر روی آن منتشر می گردد در اطلاعیه معاملاتی قرارداد آتی ذکر می گردد. توصیه می شود سرمایه گذاران قبل از سرمایه گذاری در این اوراق، اطلاعیه مربوط به آن را مطالعه نمایند.
قرارداد آتی سودهای خوبی رو به مشتریان می دهند.
مهم ترین ویژگی قراردادهای آتی کالا پوشش ریسکی آنها است.پوشش ریسک به معنی اتخاذ موقعیتی در بازار است که هدف آن حداقل نمودن یا از بین بردن ریسک ناشی از نوسانات و تغییرات قیمتی است.
قرار داد های کالا اگر در زمان قیمت پایین خرید شوند و در زمان تقاضای زیاد بفروش برسونیم خیلی خوبن
سلام
قراردادهای اتی سودهای خوبی دارند
با سلام هر سرمایه گذاری ریسک خودش را دارد و بازار بورس نیز از این امر مستثنی نیست پیشنهاد من به افراد پر استرس سرمایه گذاری در صندوق ها می باشد که دارای ریسک کمتری است موفق باشید
با سلام قراردادهای آتی مزایا و سود خوبی دارند
سود و ضرر دو سر یه معامله ست ولی توی بازار آتی بخاطر اهرم های موجود درصد ریسک بیشتری داره
قرارداد آتی ، قراردادی است که بر اساس آن فروشنده متعهد میشود در سررسید معین، مقدار معینی از کالای مشخص را به قیمت مشخص بفروشد و در مقابل، طرف دیگر قرارداد متعهد میشود همان کالا با همان مشخصات را در سررسید معین بخرد و برای اینکه هر دو طرف به تعهدات خود عمل نمایند باید مبلغی را به عنوان وجه تضمین اولیه نزد اتاق پایاپای بگذارند که متناسب با تغییرات قیمت آتی این وجه تضمین اولیه تعدیل می شود. قراردادهای آتی دو طرفه است و می توانیم بدون در اختیار داشتن کالا، آن را با مشخصات معین بفروشیم و در آینده (پس از چند ماه) آن را با قیمتی که اکنون توافق کردیم تحویل دهیم و پول آن را دریافت کنیم. این نوع معامله برای افرادی مثل کشاورزان و تولیدکنندگانی که قصد دارند ریسک خود را کم کنند بسیار مفید است. کشاورزی که می خواهد مطمئن شود در فصل برداشت محصول از نوسان قیمت در امان است و کارخانه ای که می خواهد برای برنامه ریزی و بودجه بندی، مقدار و قیمت خریدهای آینده خود را مشخص کند، می توانند از قرارداد آتی آن کالا برای رسیدن به اهداف خود استفاده کنند.
زمانی که معاملهگری در بازار آتی اقدام به اخذ موقعیت (خرید یا فروش) میکند تا زمانی که معامله معکوس موقعیتش را اتخاذ نکند، در اصطلاح گفته میشود که موقعیت یا Position وی باز است و حساب معاملهگر، هر روز با قیمت تسویه روزانه در حالت سود یا ضرر قرار گرفته و تعدیل میشود. زمانی که معاملهگر موقعیت معکوس با موقعیتی که دارد را اتخاذ کند (البته به همان تعداد و در همان سررسید) اصطلاحاً گفته میشود که او موقعیتش را بسته یا آفست (Offset) کرده است. سررسید در بازار آتی، عبارت است از آخرین روز معاملاتی که در مشخصات قرارداد آتی به منظور تعیین تکلیف قرارداد (بسته شدن قرارداد یا تحویل آن) اعلام میشود.
توضیح کامل تر اینکه:قرارداد آتی توافقنامه ای بین خریدار و فروشنده بمنظور تحویل دادن و تحویل گرفتن یک کالای پایه در تاریخ مشخصی در آینده می باشد . در قرارداد آتی موارد زیر باید تعیین شود : قیمت قرارداد,تعداد قرارداد,ماه تحویل کالا
نکول نمودن موقعیت هم یعنی:چنانچه مشتری ( خریدار / فروشنده ) در بورس بخواهد از تحویل دادن یا تحویل گرفتن کالا خودداری ورزد باید قراردادی را که خریده قبل از سررسید به فروش رساند و چنانچه قراردادی رادر بورس فروخته است باید آنرا خریداری نموده تا وارد دوره الزام آور تحویل کالا نشود در غیر اینصورت مجبور است تعهدات تحویل کالا را رعایت نماید و یا مشمول جریمه سنگینی شود.
نحوه تحویل و تسویه قرارداد آتی هم به این صورت است که سرمایه گذار باید سه روز قبل از آخرین روز معاملاتی، آمادگی خود را جهت تسویه نهایی به کارگزاری اعلام و بدین ترتیب وارد دوره سه روزه می گردد که می تواند موقعیت های خود را ببندد و یا جهت تسویه نهایی اقدام نماید.در تسویه نهایی فروشنده سکه ها(به عنوان مثال) باید اقدام به تحویل آنها و خریدار باید اقدام به واریز وجه سکه ها (به عنوان مثال) بر اساس شرایط قراردادهای در اختیار خود نماید.
سررسید در بازار آتی، عبارت است از آخرین روز معاملاتی که در مشخصات قرارداد آتی به منظور تعیین تکلیف قرارداد (بسته شدن قرارداد یا تحویل آن) اعلام میشود.
قرارداد آتی (future contract یا futures یا آتی) توافقنامهای مبتنی بر خرید یا فروش دارایی در زمان معین در آینده و با قیمت مشخص است
قراردادهای آتی کالا، تعهدنامههایی هستند که بین خریدار و فروشنده، با قیمت و مقداری معین، برای زمانی مشخص در آینده منعقد میشه.قردادهای آتی سود خوبی میده.
قرارداد آتی نوعی قرارداد حقوقی مالی است بین دو طرف فروشنده و خریدار بر روی یک دارایی پایه که بر اساس آن فروشنده قرارداد آتی متعهد میشود که در یک زمان خاص در آینده به نام زمان سررسید، به میزان مشخص شده در قرارداد، دارایی پایه را به خريدار تحويل ميدهد.
برای ثبت اتی کد بورسی مجزا میدن
سود و ضرر در هر معامله ای وجود دارد ولی توی بازار آتی بخاطر اهرم های موجود درصد ریسک بیشتری داره
قراردادهای آتی کالا، تعهدنامههایی هستند که بین خریدار و فروشنده، با قیمت و مقداری معین، برای زمانی مشخص در آینده منعقد میشه.قردادهای آتی سود خوبی میده.
با سلام، به نظر من اگرچه قرارداد های آتی کالا ریسک پذیری بالایی دارند ولی در بازار بورس به شکل استاندارد بوده و از مزیت های این کالاها پس از معاملات آتی بورس این است که از قابلیت های نقد شوندگی بیشتری برخوردار است. در بین قراداد های آتی بورس کالا، قرار داد های آتی سکه و زعفران از اهمیت بیشتری برخودار اند.
قرارداد آتی ، قراردادی است که بر اساس آن فروشنده متعهد میشود در سررسید معین، مقدار معینی از کالای مشخص را به قیمت مشخص بفروشد و در مقابل، طرف دیگر قرارداد متعهد میشود همان کالا با همان مشخصات را در سررسید معین بخرد و برای اینکه هر دو طرف به تعهدات خود عمل نمایند باید مبلغی را به عنوان وجه تضمین اولیه نزد اتاق پایاپای بگذارند که متناسب با تغییرات قیمت آتی این وجه تضمین اولیه تعدیل می شود. قراردادهای آتی دو طرفه است و می توانیم بدون در اختیار داشتن کالا، آن را با مشخصات معین بفروشیم و در آینده (پس از چند ماه) آن را با قیمتی که اکنون توافق کردیم تحویل دهیم و پول آن را دریافت کنیم. این نوع معامله برای افرادی مثل کشاورزان و تولیدکنندگانی که قصد دارند ریسک خود را کم کنند بسیار مفید است. کشاورزی که می خواهد مطمئن شود در فصل برداشت محصول از نوسان قیمت در امان است و کارخانه ای که می خواهد برای برنامه ریزی و بودجه بندی، مقدار و قیمت خریدهای آینده خود را مشخص کند، می توانند از قرارداد آتی آن کالا برای رسیدن به اهداف خود استفاده کنند.
زمانی که معاملهگری در بازار آتی اقدام به اخذ موقعیت (خرید یا فروش) میکند تا زمانی که معامله معکوس موقعیتش را اتخاذ نکند، در اصطلاح گفته میشود که موقعیت یا Position وی باز است و حساب معاملهگر، هر روز با قیمت تسویه روزانه در حالت سود یا ضرر قرار گرفته و تعدیل میشود. زمانی که معاملهگر موقعیت معکوس با موقعیتی که دارد را اتخاذ کند (البته به همان تعداد و در همان سررسید) اصطلاحاً گفته میشود که او موقعیتش را بسته یا آفست (Offset) کرده است. سررسید در بازار آتی، عبارت است از آخرین روز معاملاتی که در مشخصات قرارداد آتی به منظور تعیین تکلیف قرارداد (بسته شدن قرارداد یا تحویل آن) اعلام میشود
سررسید در بازار آتی، عبارت است از آخرین روز معاملاتی که در مشخصات قرارداد آتی به منظور تعیین تکلیف قرارداد (بسته شدن قرارداد یا تحویل آن) اعلام میشود
سلام و درود خدمت شما
ببخشید آیا امکان ثبت یک شماره حساب مشترک از بانک سامان برای ۲ کد بورسی جهت لینک کردن به سامانه جهت معاملات امکان پذیر است ؟
سلام دوست عزیز
خیر ، هر کد بورسی لازم است که شماره حساب به نام فردی که کد بورسی دربافت نموده است ،ثبت شده باشد . در غیر این صورت در زمان برداشت و واریز وجه جابه جایی وجه صورت نمی گیرد.
سلام. مهم ترین ویژگی قراردادهای آتی کالا پوشش ریسکی آنها است
با سلام
در خرید اتی کالا دقت کنید مثل نفت که خریدارها مجبور شدند منفی بفروشند چون قبلا خریده بودند و الان بخاطر کرونا تقاضا کم شده بود شرایط پیش بینی نشده ضربه سنگین به شما نزند
قرارداد آتی نوعی تعهد نامه مالی می باشد که بین دو طرف فروشنده و خریدار بر روی یک دارایی منعقد می شود که بر اساس آن فروشنده قرارداد آتی متعهد میشود که در زمان سررسید، به میزان مشخص شده در تعهد نامه یا قرارداد، دارایی پایه را به خريدار تحويل ميدهد.
در روزهای اتی با افزایش قیمت بعضی از کالاها مواجه خواهند شد مثلا زعفران عموما در اوایل پاییز با کاهش قیمت که فصل برداشت است مواجه می شود.
آیا کد بورسی جدید برای اتی باید بگیریم؟ با همین کد بورسی میشه وارد آتی شد؟
سلام دوست عزیز
برای دریافت کد معاملاتی آتی ،لازم است کد مخصوص برای انجام معاملات در آتی دریافت نمائید. جهت کسب اطلاع به مطلب راهنمای دریافت کد معاملات برخط (آنلاین) آتی در کارگزاری آگاه در بلاگ بآشگاه مراجعه بفرمائید.
زمانی که معاملهگری در بازار آتی اقدام به اخذ موقعیت (خرید یا فروش) میکند تا زمانی که معامله معکوس موقعیتش را اتخاذ نکند، در اصطلاح گفته میشود که موقعیت یا Position وی باز است و حساب معاملهگر، هر روز با قیمت تسویه روزانه در حالت سود یا ضرر قرار گرفته و تعدیل میشود. زمانی که معاملهگر موقعیت معکوس با موقعیتی که دارد را اتخاذ کند (البته به همان تعداد و در همان سررسید) اصطلاحاً گفته میشود که او موقعیتش را بسته یا آفست (Offset) کرده است. سررسید در بازار آتی، عبارت است از آخرین روز معاملاتی که در مشخصات قرارداد آتی به منظور تعیین تکلیف قرارداد (بسته شدن قرارداد یا تحویل آن) اعلام میشود..
قراردادهای آتی توافقی میان خریدار و فروشنده است تا در تاریخ سررسید قرارداد تعداد مشخصی کالا معامله شود و از زمان عقد قرارداد تا زمان تسویه قیمت ها دستخوش تغییرات فراوانی می شود .
باید به این نکته توجه کرد که اگر قیمت های آتی و نقدی با یکدیگر همخوانی نداشته باشند (مثلا به دلیل تحریف ناشی از حرکت های سوداگرانه)، شرکت کنندگان در بازار می توانند همزمان در بازارهای نقدی خرید کنند و در بازارهای آتی بفروشند (یا برعکس) تا از این عدم هماهنگی سود کسب کنند (آربیتراژ) و این دو بازار را با یکدیگر هماهنگ کنند.
این جور که فهمیدم قرارداد آتی یعنی الان ما اقدام به خرید کالایی بکنیم اما نمی خواهیم همین الان کالا را تحویل بگیریم و می خواهیم چند ماه بعد کالا را تحویل گرفته و پول آن را بپردازیم.
بورس معاملات آتی مکانی معین برای خریداران و فروشندگان است که از طریق سامانه الکترونیکی دارای استاندارد بورس، معاملات آتی انجام میشود و این معاملات برای همه شرکت کنندگان در بازار به صورت عادلانه عرضه میشود. کارگزاران سفارشات مشتریان را از طریق روشهای ابلاغ شده توسط بورس در سامانه معاملاتی قراردادهای آتی قرار میدهند. معاملات ثبت شده براساس اولویتهای قیمتی و در صورت مساوی بودن قیمتها بر اساس اولویت زمانی انجام میشود. بورسها خود رأسا حق معامله ندارند و نمیتوانند مشتریان را وادار به معامله نمایند. مسئولیت بورسها ایجاد بازاری منسجم و شفاف جهت کشف قیمتها و انجام معاملات به صورت عادلانه است. تمام بورسهای دنیا توسط مقام ناظر کنترل و اداره میشوند. چنانچه اعضای معاملهگر بورس مقررات را نادیده بگیرند مشمول جریمه و یا ممنوع المعامله میگردند.
قرارداد آتی در واقع توافقی هست که خریدار و فروشنده انجام میدهند و میتواند تا زمان انجام تغییراتی داشته باشد.احتمالا نوعی معامله که بین خریدار و فروشنده انجام گیرد و خریدار فعلا چیزی تحویل نگیرد
سلام از بسته های اعتباری چه جوری میشه استفاده کرد
سلام دوست عزیز
شرایط لازم برای دریافت اعتبار از بآشگاه کارگزاری آگاه
نیاز است که شما در کارگزاری آگاه قرارداد اعتباری به صورت حضوری را امضا کرده باشید.کارگزاری آگاه باید ناظر اوراق بهاداری باشد که بهعنوان تضمین از طرف مشتری نزد کارگزار قراردادهشدهاست . امکان تغییر ناظر به کارگزاری دیگر برای آن دسته از اوراق بهاداری که به عنوان تضمین نزد کارگزاری آگاه است، وجود ندارد و اصطلاحا سهام نزد کارگزاری آگاه فریز میشود.مشتری ملزم است حداقل ارزش تضمینی معادل میزان اعتبار درخواستی، نزد کارگزاری آگاه داشته باشد. ارزش تضمین برابر است با ۲۵ درصد دارایی سهام.
در قراردادهای اتی بیشتر سرمایه گذاران با هدف نوسان گیری وارد بورس میشوند بخصوص در مورد کالاهایی نظیر زعفران و یاسکه که پیش بینی میکنند در روزهای اتی با افزایش قیمت این نوع کالاها مواجه خواهند شد مثلا زعفران عموما در اوایل پاییز با کاهش قیمت که فصل برداشت است مواجه می شود و همین طور زیره بستگی به تحلیل های سرمایه گذار از شرایط اقتصادی بازار ان کالا دارد
معاملات آتی کالا ریسک زیاد اما بازدهی بالایی دارند که با اموزش می توان با موفقیت اقدام به خرید و فروش کرد...
سررسید در بازار آتی، عبارت است از آخرین روز معاملاتی که در مشخصات قرارداد آتی به منظور تعیین تکلیف قرارداد (بسته شدن قرارداد یا تحویل آن) اعلام میشود.
میتونیم بگیم قرارداد اتی دو نوع کاربرد اصلی دارد ۱)کسب سود
۲)پوشش ریسک در مقابل تغییرات اینده قیمت
با تشکر از مطالب بسیار آموزنده و مفیدتان
سلام درمورد افزایش وجه نقد باشگاه جهت خرید اعتبارات مطلب بگذارید
اگر وجه نقد من کم باشد چطور میتونم اعتبار خریداری کنم ؟
سلام دوست عزیز
با وجه نقد موجود در حساب بآشگاه خود میتوانید بسته اعتباری خریداری کنید
به دلیل قوانین مربوط به پولشویی، امکان واریز وجه به حساب بآشگاه، وجود ندارد.
سه روش اصلی برای ساخت ریال بآشگاه در اختیار شما قرار دارد:
۱- انجام معاملات و دریافت تخفیف کارمزد.
۲- شرکت در مسابقات و دریافت هدایای نقدی آن.
۳-فعال شدن زیر مجموعه شما و دریافت هدیه نقدی
قرارداد آتی برای افراد با تجربه هست نه برای افراد مبتدی
کجا میتونم اطلاعات بیشتری در مورد آتی بدست بیارم
سلام قراردادهای آتی مزایا و سود خوبی دارند
سعی میکنم مطالعاتمو بیشتر کنم تا از بورس استفاده بهتری ببرم حتمن موفق میشیم
امکانش هست در مورد اوراق بدهی مطلب بزارین؟
سلام دوست عزیز
به مطلب سرمایهگذاری در اوراق بدهی در بلاگ بآشگاه مراجعه بفرمائید.
با سلام ... در قرار داد های آتی می بایست به شدت مراقب زمان سررسید قرار داد بود چون در صورت عدم تسویه تا زمان سر رسید باید کالا تحویل داده شود وگرنه از در صورت ضرر تا سررسید این ضرر از وجه تضمین شخص کسر خواهد شد.. پس به شدت برای افرادی مناسب است که در بازار نوسان گیری می کنند و هدف نگهداری بلند مدت چیزی را ندارند. ممنون از کارگذاری خوب آگاه
با سلام قرار دادهای اتی مناسب افراد کم ریسک نمی باشد . ومستلزم داشتن علم نوسان گیری می باشد .
کجا میتونیم اطلاعات بیشتری در مورد این صندوق بدست اورد
اتی سودش خوبه.کسی کارکرده
دم و داستان زیاد داره
برای تازه وادهای بور آتی بهتر نیست؟
بازار آتی نسبت به ریسکش ارزش داره یا خیر
سلام من قبلا اعتبار میزدم تا خود دیروز برام فعال بوده ولی تمدید زدم فعال نمیشه و بدون دلیل رد شده وجه تضمین و وجه باشگاه هم مشکلی نداره ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام دوست عزیز
برای رصد وضعیت بسته (پذیرش یا رد آن)،لغو، تمدید یا علت رد بسته اعتباری می توانید در تب گزارش به گزارش اعتبارات مراجعه کرده و از وضعیت بستههای اعتباری خود مطلع شده و در صورت نیاز پیگیری نمایید
مزیت آتی اینه که تریدر حرفه ای از ریزش بازارم میتونه سود کنه ؛ کافیه روند رو درست تشخیص بده.
دلار و طلا تا یه حد بالایی رشد داشته از نظر فعلا سرمایه گذاری در قرارداد آتی سود چندانی نخواهد داشت
لطفا مرجع و یا کتاب معرفی بفرمائید
به نظر میاد سودش خوب باشه
مهم ترین ویژگی قراردادهای آتی کالا پوشش ریسکی آنها است
با سلام هر سرمایه گذاری ریسک خودش را دارد و بازار بورس نیز از این امر مستثنی نیست پیشنهاد من به افراد پر استرس سرمایه گذاری در صندوق ها می باشد که دارای ریسک کمتری است
قراردادهای آتی کالا، تعهدنامههایی هستند با قیمت و مقداری معین، که بین خریدار و فروشنده،برای زمانی مشخص در آینده منعقد میگردد و با اینکه ریسک بالایی دارند بنظرم پر سودتر هستند
مقاله ی کاملی بود
مرسی از مطلب کامل و روشن و همچنین نظرات بجا و تکمیلی دوستان
به نظر می رسد بازار آتی کالا هم می تواند جذابیت های خاص خود را داشته باشد که به هر حال فعالیت در هر بازاری نیاز به آموزش و تمرین دارد
قرارداد آتی نوعی قرارداد حقوقی مالی است بین دو طرف فروشنده و خریدار بر روی یک دارایی پایه که بر اساس آن فروشنده قرارداد آتی متعهد میشود که در یک زمان خاص در آینده به نام زمان سررسید، به میزان مشخص شده در قرارداد، دارایی پایه را به خریدار تحویل دهد.
فکر می کنم بازار آتی خیلی پیچیده تر از بورس اوراق بهاداره و کسایی که تو این بازار فعالن از دل خود بازارن
طوری که مشخصه قرار داد آتی سود خوبی داره...
بنظر می رسد تا حدودی پیش بینی های لازم برای یک داد و ستد مطمئن و موفق در قراردادهای آتی کالا صورت گرفته که ضریب اطمینان از خرید و فروش را بالا می برد