آموزش روشهای سرمایهگذاری در بورس تهران
- ۲۰ شهریور ۱۴۰۱
- ۸۳ نظر
- ۱۹۴۶۱ مشاهده

پول و سرمایهای را جمعآوری کردهاید و میخواهید به حفظ ارزش آن در وضعیت کنونی اقتصادی کمک کنید؟ به دنبال بررسی روشهای مختلف سرمایهگذاری هستید و نمیدانید که چه گزینههایی پیش رویتان قرار دارد؟ سرمایه گذاری در بورس یکی از روشهایی است که به شما کمک میکند تا سرمایهتان را افزایش بدهید.
واقعیت این است که ورود به بورس بدون داشتن دانش و آگاهی از بازار سرمایه و نبود آموزش بورس خطرناک است و احتمال دارد ضرر قابل توجهی به سرمایهتان وارد شود. پس اگر تصمیم دارید که به بازار بورس وارد شوید، باید به دنبال کسب آگاهی در زمینه فعالیتهای گوناگون بورسی باشید. درست است که ورود به بازار سرمایه و سرمایهگذاری در بورس نیازمند آگاهی و تجربه است اما نیازی نیست در این زمینه نگران باشید. با کمک منابع آگاه و آموزشهای بورسی درست، شما هم میتوانید در معاملات بورس و کسب سود خبره شوید.
اما سوال اصلی این است: چگونه می توان در بورس تهران سرمایه گذاری کرد؟
روشهای مختلفی برای شروع فعالیت و سرمایهگذاری در بازار بورس وجود دارد. اگر قصد فعالیت در این حیطه را دارید باید بدانید که سرمایهگذاری در بورس به دو شیوه مستقیم و غیر مستقیم امکانپذیر است. در ادامه به روشهای سرمایهگذاری در بورس پرداختهایم. برای آگاهی از این روشها ما را تا انتهای این مقاله از بآشگاه مشتریان کارگزاری آگاه همراهی کنید.
چرا مردم در بورس سرمایه گذاری می کنند؟
در بازار بورس، داراییهای مختلفی از جمله انواع اوراق بهادار و کالا معامله میشود. بورس یک بازار قانونی برای پیگیری و انجام معاملات مختلف است. با آموزش گام به گام بورس و معاملات سنجیده در این بازار، میتوانیم به نتایج خوبی برسیم و سود زیادی کسب کنیم.
به جز کسب سود، یکی از مزایای سرمایهگذاری در بورس این است که با مبالغ سرمایه اندک هم میتوانیم وارد بازار شویم و به همین خاطر است که برای شروع و کسب تجربه نگرانی چندانی بابت از دست دادن سرمایهمان نخواهیم داشت.
مزایایی که بورس به همراه میآورد فقط متوجه فرد سرمایهگذار نیست؛ بلکه میتواند به وضعیت اقتصادی عموم جامعه هم کمک کند زیرا امکان سرمایهگذاری افراد با سرمایههای اندک را هم فراهم میکند و ضمن کنترل نقدینگی در جامعه، باعث میشود که توزیع ثروت از روندی عادلانهتر پیروی کند. اگر مردم با سرمایههای نه چندان کلان به بازار بورس بیایند و در آن سرمایهگذاری صورت بدهند، علاوه بر این که میتوانند از رکود پول خود جلوگیری کنند به رشد صنعت و فعالیت شرکتهای مختلف هم کمک خواهند کرد.
نکتهای که باید به خاطر داشته باشیم این است که نباید از ورود به بورس بترسیم. کافی است با آموزش صحیح بورس، با دقت همه چیز را یاد بگیریم، گام به گام با این بازار آشنا شویم، بازار و اخبار موثق را رصد کنیم و آگاهانه به خرید و فروش سهام یا سایر اوراق بهادار بپردازیم.
انواع روشهای سرمایهگذاری در بورس
به طور کلی دو روش برای سرمایهگذاری در بورس وجود دارد:
- سرمایهگذاری مستقیم
- سرمایهگذاری غیر مستقیم
۱- سرمایهگذاری مستقیم در بازار بورس چیست؟
ورود به بازار بورس و سرمایهگذاری به طور مستقیم روش است که البته افراد با احتیاط بیشتری به سراغ آن میروند. هر چند که بیگدار به آب زدن در این بازار اصلا منطقی نیست، اما ترسیدن از آن هم لزومی ندارد، البته در صورتی که برای آگاهی از فرایند معاملات و شناخت راه و چاه کار تلاش کنیم. ضمن این که با مبلغ بسیار اندکی هم میتوان وارد بازار بورس شد. حداقل خرید سهام در بازار بورس فقط ۵۰۰ هزار تومان است. پس لازم نیست حتما میلیونی در بورس سرمایهگذاری کنیم و در آغاز کار، امکان این که با مبلغی اندک به بازار وارد شویم، وجود دارد و این ویژگی به ما اجازه میدهد، به تدریج با ساز و کار فعالیت در بورس آشنا شویم.
علاوه بر این که امکان فعالیت در بازار بورس با مبالغ اندک هم وجود دارد، باید به مزیت بزرگ دیگر این بازار یعنی نقدشوندگی سرمایه اشاره کنیم. در فعالیتهای سرمایهگذاری مختلف مانند بازار مسکن، معمولا نمیتوانیم به سرعت و در صورت نیاز، خانهای را که با هدف سرمایهگذاری خریده بودیم، به فروش برسانیم و سرمایهمان را به پول نقد بدل کنیم اما در بازار بورس، این امکان برای ما وجود دارد که سریعا و هر زمان که اراده کنیم، سهام خود را به فروش برسانیم و بنا به وضع بازار، معادل پولی که سرمایهگذاری کردهایم یا مبلغ کمتر/بیشتر از آن را با فروش سهام، مجدد به دست بیاوریم. در واقع، سرعت و امکان نقدشوندگی در سرمایهگذاری در بورس بسیار زیاد است.
در ادامه سعی می کنیم درباره روش مستقیم سرمایهگذاری در بورس یا روش بیواسطه بیشتر توضیح بدهیم
نکات مهم درباره سرمایهگذاری مستقیم در بازار بورس چیست؟
برای این که مستقیما وارد بازار بورس شویم، باید حتما آمادگیهایی از قبل در خود ایجاد کنیم. ابتدا باید با مفاهیم پایهای بورس آشنا شویم، ساز و کار فعالیت در آن را یاد بگیریم و از خود دو سؤال مهم بپرسیم:
نخست این که، آیا زمان کافی برای بررسی روند فعالیت خود و فضای بازار بورس در اختیار داریم یا خیر؟
دوم این که، توانایی در تحمل فشار و استرسهای محتملی که سرمایهگذاری در بازار بورس و سهام به همراه خواهد داشت در ما وجود دارد یا خیر؟
یادمان باشد که رسیدن به سود و سرمایه کلان همیشه توأم با سختیهایی است و این که تصور کنیم، با مبلغی اندک میتوانیم به بازار بورس وارد شویم و با به دست آوردن سود حاصل از سرمایهگذاری اولیه از نظر ثروت به وارن بافت یا بیل گیتس بدل شویم، کاملا غیر منطقی است.
علاوه بر موارد گفتهشده برای ورود به سرمایهگذاری در بورس به شکل مستقیم و بیواسطه نیاز به شناخت اقتصاد و از آن مهمتر قدرت تحلیل داریم. باید بتوانیم اوضاع اقتصادی بازار را بررسی و تحلیل کنیم تا تصمیمهای منطقی و درستی برای فعالیتهای خود در بورس بگیریم.
گامهای آغازین فعالیت در بورس به شرح زیر است:
دریافت کد بورسی
برای شروع فعالیت و سرمایهگذاری در بورس نیاز به داشتن و گرفتن کد بورسی و انتخاب یک کارگزار مناسب داریم. کارگزاری نهادی است که به عنوان رابط و واسطه میان ما و بازار بورس، ارتباط برقرار میکند. کد معاملاتی هم شناسه ما برای فعالیت و انچام معاملات در بورس است. بعد از این که با ثبت نام در سامانه سجام و احراز هویت در یکی از کارگزاری ها، کد بورسی و کد معاملاتی را طی دریافت کردیم، امکان خرید سهام برایمان فراهم میشود. برای خرید سهام باید به صورت آنلاین و از طریق نرمافزار معاملات آنلاین سهام کارگزاری منتخب، خودمان مستقیما سفارش های موردنظرمان را ثبت کنیم و معاملات بورسی را به راحتی انجام دهیم.
آموزش گام به گام بورس، یادگیری مداوم و رصد بازار
بعد از این که وارد بازار بورس شدیم، باید دائما اطلاعاتمان را درباره بازار بورس افزایش دهیم و وضعیت بازار را به خوبی زیر نظر داشته باشیم. در غیر این صورت، ریسک بالایی را متحمل خواهیم شد. همواره باید درباره ساز و کار فعالیت در بورس آگاهی داشته باشیم.
با ثبت نام در کلاس های آموزش بورس در آموزشگاههای مجاز، میتوانیم دانش خود را نسبت به بازار سرمایه افزایش دهیم.
روشهای خرید و فروش سهام و اوراق بهادار در سرمایه گذاری مستقیم
در حال حاضر تقریبا تمامی فعالان بازار بورس، از نرمافزاهای معاملاتی کارگزاریها استفاده میکنند و سفارشهای خود را به صورت آنلاین به ثبت میرسانند؛ با این حال سه روش کلی برای خرید و فروش سهام در بازار بورس وجود دارد:
خرید و فروش حضوری و تلفنی
در حال حاضر با پیشرفته شدن روشهای سفارشگذاری، روش خرید و فروش حضوری و تلفنی، مخصوصا در کارگزاریهای بزرگ، منسوخ شده است اما ممکن است در بعضی از کارگزاریهای کوچک همچنان روش تلفنی و حضوری کاربرد داشته باشد. در این روش باید با ارائه مدارک هویتی یعنی شناسنامه و کارت ملی خود به همراه مبلغ واریزی به حساب کارگزاری، با مراجعه به کارگزاری فرم دستور خرید خود را تکمیل کنیم. کارگزار هم بعد از انجام سفارش خرید و انجام معامله، برگه سهام را به ما تحویل میدهد. در خصوص فروش هم به همین ترتیب است، اما اگر کل دارایی را در یک نماد بفروشیم، دیگر برگه سهامی ارائه نمی شود.
در روش تلفنی نیز می توانیم درخواست خرید و فروش خود را به صورت تلفنی به کارگزاری اعلام نماییم. اما برای امضای سفارشات تلفنی، حتما باید به کارگزاری مراجعه کنیم.
خرید و فروش آفلاین یا اینترنتی
امکان سفارش خرید به صورت اینترنتی یا سفارش آفلاین هم وجود دارد. یعنی ما به عنوان یک سرمایهگذار میتوانیم درخواست خرید و فروش سهام را به صورت اینترنتی تکمیل و برای کارگزاری ارسال کنیم.
در این روش کارگزاری پس از مشاهده سفارش ما، آن را به هسته بورس ارسال خواهد کرد.
از مزایای این نوع سفارش این است که در هر ساعتی می توانیم سفارش خود را ثبت کنیم و معامله گر کارگزاری در اولین روز کاری به آن رسیدگی خواهد کرد. همچنین مانند سفارشهای حضوری و تلفنی هم نیاز به امضای برگه درخواست ندارد.
تنها یک بار قرارداد اینترنتی امضا می کنیم و پس از آن امکان سفارشگذاری آفلاین یا اینترنتی را داریم.
نکته مهم: سفارش اینترنتی همانند سفارش آنلاین در لحظه به هسته بورس ارسال نمیشود و ممکن است با ۱۵ دقیقه تاخیر در سامانه بورس ثبت شود.
انجام معاملات آنلاین
در حال حاضر اکثر معاملات بازار با روش آنلاین انجام میشود. در این روش ما به صورت مستقیم به هسته معاملات بورس متصل میشویم و میتوانیم سفارشات آنلاین خود را از ساعت ۸:۳۰:۰۰ تا ۱۲:۳۰:۰۰ روزهای کاری برای بورس یا فرابورس ارسال کنیم. برای این نوع معاملات کارگزاری منتخب ما یک سایت یا نرم افزار معاملات آنلاین اوراق بهادار به همراه نام کاربری و کلمه عبور در اختیار ما قرار میدهد.
۲- سرمایهگذاری غیر مستقیم در بورس چیست؟
سرمایهگذاری غیر مستقیم در بورس یعنی به جای این که شخصا به خرید و فروش سهام بپردازیم، بازار را رصد کنیم و همه چیز را مورد بررسی مداوم قرار بدهیم، به افراد آگاه و متخصص مراجعه میکنیم. این افراد متخصص به ما کمک میکنند، سرمایه خود را در حوزههای مختلف سرمایهگذاری به کار بگیریم.
سرمایهگذاری غیر مستقیم به کسانی که زمان و وقت کافی برای یادگیری اصول و روشهای سرمایهگذاری در بورس را ندارند، در رسیدن به سود و درآمدی مطلوب کمک شایانی میکند. در این صورت با اتکا به دانش افراد ماهر در بورس، ریسک سرمایهگذاری هم کاهش مییابد.
سرمایهگذاری غیر مستقیم هم انواعی دارد:
- سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری
- سبدگردانی اختصاصی در بورس (سرمایهگذاری در بورس از طریق سبدگردانها)
سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری بورس
در سال ۱۳۸۴ با تصویب قانون اصلاحات بورس، صندوقهای سرمایهگذاری در بورس تهران راه افتادند. در این روش از سرمایهگذاری غیر مستقیم، ما به عنوان سرمایهگذار، با بررسی وضعیت صندوقهای مختلف سرمایهگذاری، مورد مناسب را انتخاب میکنیم و با پرداخت درصد اندکی کارمزد به صندوقها، به آنها اجازه میدهیم که با واحدهای سرمایهگذاری خریداریشده از سوی ما به فعالیت در بازار بورس بپردازند. در این روش، دیگر خبری از استرس و فشار تصمیمگیری برای خرید و فروش در بازار بورس نیست. البته این روش فقط مختص افرادی نیست که نمیتوانند به تنهایی در بازار بورس فعالیت کنند؛ بلکه روشی برای کسب سود است و بسیاری از افراد خبره در سرمایهگذاری هم از خدمات صندوقها استفاده میکنند. صندوقهای سرمایهگذاری هم دارای انواعی به شرح زیر هستند:
- صندوق سرمایهگذاری سهام
- صندوق درآمد ثابت
- صندوق سرمایهگذاری مختلط
هر یک از این انواع بازدهی و ریسک مخصوص به خود را دارد. صندوقهای سرمایهگذاری در سهام، بالاترین درصد داراییهای خود را به سهام شرکتهای بورسی اختصاص میدهند و به همین دلیل، بازدهی و البته ریسک بالاتری دارند. در مقابل، صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت بیشترین میزان داراییهای خود را به سپردههای بانکی یا اوراق درآمد ثابت اختصاص میدهند و به همین دلیل، بازدهی و ریسک پایینتری دارند. صندوقهای مختلط نیز از نظر ریسک و بازدهی جایگاهی در میانه این دو دارند.
سرمایهگذاری در بورس از طریق سبدگردانها
سبدگردانی هم یکی دیگر از روشهای سرمایهگذاری غیر مستقیم در بورس است که به کمک آن، میتوانیم با دغدغه کمتری به فعالیت در بورس بپردازیم؛ زیرا در اینجا هم از کمک افراد متخصص برای سرمایهگذاری در بورس بهره میبریم. مراتب کار به این صورت است که شخص یا شرکتی متخصص به نام سبدگردان با ما قراردادی منعقد میکند و به نام خودمان سبدی از انواع اوراق بهادار تشکیل و مدیریت آن را عهدهدار میشود. فعالیت سبدگردانان که در شرکتهای سبدگردانی دارای مجوز مشغول به ارائه خدمات هستند کاملا قانونی و تحت نظارت سازمان بورس اوراق بهادار است. به خاطر مدیریت و فعالیتی که سبدگردانان روی سبد سرمایهگذاری ما دارند، مبلغی را به عنوان کارمزد دریافت میکنند.
اگر سرمایهای داریم و میخواهیم فعالیتی انجام دهیم تا ارزش آن بیشتر شود اما به دلایلی مثل ناآگاهی و آشنا نبودن با فضای بورس یا نداشتن وقت کافی نمیتوانیم شخصا به فعالیت در بازار بپردازیم، بهتر است به سراغ روشهای سرمایهگذاری غیر مستقیم در بازار بورس برویم. با این اقدام، از طریق افرادی کار را پیگیری کنیم که حرفهای هستند، کارشان تحت نظارت سازمان بورس اوراق بهادار است و میتوانند ریسک سرمایهگذاری را با اخذ تصمیمهای مناسب برایمان کاهش بدهند.
سخن آخر
- اگر قصد دارید که در بازار بورس به طور مستقیم یا غیر مستقیم وارد شوید و سرمایهگذاری کنید باید حتما اطلاعات لازم را درباره هر نوع سرمایهگذاری بدانید.
- لازم است برای خود مشخص کنید که به چه نوع و سبک از سرمایهگذاری علاقهمند هستید.
- اگر ریسکپذیری در شما بالا است، قطعا از فعالیت در بورس به طور مستقیم و بیواسطه لذت خواهید برد، به شرطی که دانش و اطلاعات کافی را کسب کنید.
- یادتان باشد که علاوه بر رصد بازار و کسب اطلاعات درباره ساز و کار فعالیت در بورس، به قدرت تحلیل نیز نیاز دارید. در واقع، اگر نتوانید تحلیل و ارزیابی درستی نسبت به معاملات و فعالیتهای بورس داشته باشید، هر چقدر هم که اطلاعات و معلومات خود را درباره بورس بالا ببرید باز هم کارتان به درستی پیش نخواهد رفت.
- نگاهی عاقلانه، تحلیل و درکی درست از شرایط و البته آمادگی روانی برای پذیرش استرسهای متداول سرمایهگذاری چیزهایی است که برای ورود به بازار بورس %A
سلام
توی باشگاه که رتبه ها رو نشون میده نفر اول اون روز که کدش AE0476 بود نوشته بود هر کس منو معرف خودش بزنه ۱۰۰۰۰ امتیاز بهش میدم. من این کار رو کردم ولی ایشون نداد. چکار کنم؟
با سلام
این موضوع به بآشگاه مشتریان مربوط نمیشه، لطفا اگر با خود فرد در ارتباط هستید صحبت کنید.
سلام.
به یه مشکل برخورد کردم
خودم و همسرم و بچه هام توی آگاه ثبت نام کردیم نمی تونم همزمان همه دفتر کارها رو باهم باز کنم چون همزمان فقط می شه وارد یه دفتر کار شد از بقیه خارج میشه
برا همین یه پیشنهاد دارم:
بعضی از کارگزاری ها دو تا آدرس جداگانه برای ورود به دفتر کار دارن که اگه احیانا یک آدرس جواب نداد با دیگری وارد بشیم. اگه میشه شما هم همین کار رو انجام بدید که مثل بقیه امکاناتتون همه چیز عالی باشه.
اگه این کار رو هم برای آنلاین و هم برای آفلاین انجام بدید خیلی عالی میشه.
سلام
هزینه های سرمایه گذاری در هر دو روش یکسانه؟
سلام
خیر دوست گرامی
هزینه ها و شرایط سرمایه گذاری در هر دو روش متفاوت است.
باتشکر
سلام من میخوام مبلغ ۶میلیون تو صندوق سرمایه گذاری کنم کدوم صندوق رو باید ثبت نام کنم
سلام دوست عزیز
جهت آشنایی با نحوه سرمایه گذاری در صندوق ها لطفا در ساعات اداری با شماره تلفن ۰۲۱۹۱۰۰۴۰۰۱ تماس حاصل فرمائید.
سلام. خیر هزینه سرمایه گذاری غیر مستقیم بیشتر است. بدلیل کارمزد صندوق ها
بسیار عالی-بابت مفاهیم اولیه سرمایه گذاری در بورس بسیار سپاسگزارم-سرمایه گذاری مستقیم بهینه است
سلام، ممنون، مطلب ارزنده ای بود ولی خیلی کم حجم. فقط چند اشکال تایپی مختصر داشت، که آنهم به یمن ارزندگی مطلب قابل چشم پوشی است. (قابل توجه خوانندگان محترم مقاله خصوصا مبتدیها برای توضیحات بیشتر نیز به مقالات دیگری در همین باشگاه مراجعه شود، علیرغم اینکه آخر مقاله نوشته شده مطالب مرتبطی وجود ندارد!! مطالب مرتبط با بخش های مختلف مقاله به وفور یافت میشود). ممنون که تحمل کردید. موفق باشید.
همواره آموزش را سرلوحه زندگی بورسی و غیر بورسی خود قرار دهیم.